Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bölgede Yaşayan Halk Milli Parkı Benimsemiyor

ÇASİAD Yönetim Kurulu: "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki mevcut uygulamaların, hayvancılık, tarım çeşitlemeleri ile turizmin gelişmesini engellemekte olduğu ve uzun vadede Milli Park alanındaki köylerde yaşayanların göç etmek zorunda kalmasına neden olacağı kaygısı öne çıkmıştır" dedi.

yapi.com.tr / AA
Bölgede Yaşayan Halk Milli Parkı Benimsemiyor

STRONG>Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ÇASİAD) yapılan açıklamada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki mevcut uygulamaların, hayvancılık, tarım çeşitlemeleri ile turizmin gelişmesini engellediği, uzun vadede Milli Park alanındaki köylerde yaşayanların göç etmek zorunda kalmasına neden olacağı kaygısını öne çıkardığı bildirildi.

ÇASİAD yönetim kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planının, Çanakkale ekonomisi ve bölge insanına olası etkilerinin tartışıldığı sohbet toplantısı düzenlendiği ifade edildi.

Toplantı öncesi ÇASİAD yönetim kurulu üyelerinin, Milli Park sınırları içindeki köylerde ve şehitliklerde incelemelerde bulunduğu, il dışından gelen ziyaretçilerle gezi alanları hakkında fikir alış verişi yapıldığı, muhtarlarla görüşüldüğünün anlatıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Bu noktada, bölgede yaşayan sıradan vatandaşın değil, muhtarların bile tam olarak uzun devreli gelişme planı hakkında bilgi sahibi olmadığı görüldü. Uzun devreli gelişme planının getireceği yaptırımlar ve bugünkü mevcut durum hakkında görüşleri sorulan muhtarlar, Milli Parkın ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kısıtlamaları nedeniyle devlet tarafından çiftçilere sunulan hayvancılık kredi desteklerinden yararlanamadıklarını söylediler. Kurul ve Milli Park uygulamalarından gelen bürokratik zorluklara, proje hazırlamanın getirdiği maliyet artışlarının eklenmesiyle, eski binaların restore edilemediğini, ayrıca yeni bina yapmanın neredeyse imkansız olduğunu ifade ettiler”.

Açıklamada, “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki mevcut uygulamaların, hayvancılık, tarım çeşitlemeleri ile turizmin gelişmesini engellemekte olduğu ve uzun vadede Milli Park alanındaki köylerde yaşayanların göç etmek zorunda kalmasına neden olacağı kaygısı öne çıkmıştır” denildi.

Milli Park alanında yaşayan vatandaşların, evlerinin kiremitlerini bile aktaramadığı ve yakın tarihte Kabatepe Ana Tanıtım Merkezi'nin yıkılıp, yerine simülasyon merkezi inşaatının başlanmasının, vatandaşlarca çifte standart olarak görüldüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ankara'da ve bölgemizi iyi tanımayan görevli bir bürokrat tarafından hazırlanacak gelişme planıyla, bölgenin aktörlerini içine almayan bir yönetim anlayışının hem sosyal hem de ekonomik sıkıntılar getireceğini vurgulayan bölge halkının, Milli Park yönetiminde temsil edilmeleri istenmektedir. 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Kanunu'nda bölge halkına gelecek kısıtlamaların telafisi anlamında verileceği belirtilen desteklerden hiçbir vatandaşın yararlandırılmaması, bölgede yaşayan halkın Milli Parkı benimsemesini engellemektedir.

Verilen sözlerin havada kaldığı, uygulama ile politikacılar ve idarecilerin söyledikleri arasında çelişkiler olduğu görülmektedir. ÇASİAD yönetim kurulu ve üyeleri vizyonu ve misyonu gereği, Çanakkale'nin gelişimi açısından son derece önemli gördüğü Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı konusunda gelişmeleri yakından izlemeye devam edecektir”.

ETİKETLER: kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/bolgede-yasayan-halk-milli-parki-benimsemiyor_82990.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!