Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bolu Güney Çevre Yolu Mahkemeden Döndü

Bolu'da 2019 yılında yapımına başlanan ve tarım arazilerin ortasından geçen Güney Çevre Yolu projesine mahkeme ‘dur’ dedi.

yapi.com.tr
Bolu Güney Çevre Yolu Mahkemeden Döndü

2015 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve yol ağına alınan Güney Çevre Yolu’nun yapımına, dönemin AKP’li Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın da desteğiyle 31 Mart seçimlerinden önce başlandı. Kentin en verimli topraklarının ortasından 12 metre yüksekliğinde ve 70 metre genişliğinde 13 kilometrelik yol için tarım arazileri belediye tarafından istimlak edilmeye başladı. Bunun üzerine vatandaşlar ile 50 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Bolu Platformu yolun yapımına karşı çıktı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; 31 Mart seçimlerinde Belediye Başkanlığını CHP’li Tanju Özcan kazanınca yolun kaderi de değişti. CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, koltuğa oturduktan sonra projeye karşı çıktı.

İstimlak edilen arazileri köylüye geri verdi ama, projenin devam edebilmesi için bu kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü devreye girerek istimlak yetkisini aldı. 2020 yılı Şubat ayında ise Bolu Platformu, Bolu İdare Mahkemesi’ne projenin iptali için dava açtı.

Tanju Özcan da, projenin kente ihanet olduğunu belirterek, projenin durdurulması veya değiştirilmesi için tüm yetkilerini kullanacaklarını söyleyerek, platforma destek verdi.

Mahkeme devam ederken, 18 Eylül 2020 günü kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin ilk etabının yapılacağını, vatandaşların isteği doğrultusunda diğer etapların yapılmayabileceğini söyledi.

Mahkeme projeyi iptal etti
Bolu İdare Mahkemesi dava ile ilgili verdiği kararda, Güney Çevre Yolu için karayollarının, alması gereken ÇED raporunu almadığı, çevre yolu kenarındaki taşınmazların tarım arazisi olduğu ve bu tarım arazilerinin farklı amaçla kullanılabileceklerine dair Toprak Koruma Kurulu’nun kararının olmadığını belirtti.

Kararda ayrıca, yapılacak yol nedeniyle ekolojik dengenin bozulacağı, Bolu ilinin bu yola ihtiyacının olmadığı, bu yüzden de kamu yararından bahsedilemeyeceği, aksine Bolu Turizmine ve şehir esnafına zarar vereceği, dolayısıyla hukuka ve mevzuata aykırı olduğu vurgulanarak projenin yapımını iptal etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bolu-guney-cevre-yolu-mahkemeden-dondu_188847.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!