Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

BOTAŞ Nabucco için Hazırlıklara Erzincan'dan Başlıyor

BOTAŞ Nabucco Projesi çerçevesindeki hazırlıklara başladı. İlk etapta tedarik edilmesi istenen Azeri gazının miktarının artırılması için Erzincan'da bir kompresör istasyonu inşa edilecek. Bunun için ihale açan BOTAŞ 1 Eylül tarihinde teklifleri alacak. İhale, Dünya Bankası (DB) prosedürlerine göre yapılacak.

Referans Gazetesi
2 BOTAŞ Nabucco için Hazırlıklara Erzincan'dan Başlıyor

BOTAŞ Nabucco Projesi çerçevesindeki hazırlıklara başladı. İlk etapta tedarik edilmesi istenen Azeri gazının miktarının artırılması için Erzincan'da bir kompresör istasyonu inşa edilecek. Bunun için ihale açan BOTAŞ 1 Eylül tarihinde teklifleri alacak. İhale, Dünya Bankası (DB) prosedürlerine göre yapılacak. Yani BOTAŞ bu yatırımı DB'den sağladığı kredi ile yaptıracak. Böylece henüz Azerilerden ne kadar gaz alınacağı belli olmasa da Türkiye ön hazırlıklara başlamış oldu. İstasyonun 2010 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki boru hattı üzerinden mevcut durumda doğalgaz alımı devam ediyor. Yıllık 6 milyar metreküpe kadar gazın alınacağı hattan daha fazla doğalgaz verilebilmesi için kompresör istasyonu ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle Erzincan'a bir kompresör istasyonu yapılacak. Bu durum Nabucco hattı faaliyete geçince daha büyük önem taşıyacak. Kompresör istasyonu sayesinde Azeri gazının doğudan batıya erişimi sağlanacak. İhale ilanına göre 3 ana ünite ve 1 tane de yedek olmak üzere 4 üniteli istasyon kurulacak. Erzincan Kompresör İstasyonu, Erzincan şehir merkezine yaklaşık 115 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırlı ilçesi yakınlarında tesis edilecek.
 
İran gazı için hazırlık tamam

Katılımcıların son 10 yıl içerisinde, tamamlanmış ve kabulü yapılmış ve her birinin sözleşme bedeli en az 50 milyon dolar olan 2 adet doğalgaz kompresör istasyonu tamamlamış olması gerekecek. Aynı oranda doğalgaz depolama tesisi veya doğalgaza dayalı elektrik üretim tesisi, doğalgaz basınç düşürme ve ölçüm istasyonu tamamlamış olanların da teklifi kabul edilecek. Nakit kredi imkânlarının ise 8 milyon dolardan az olmaması gerekiyor. Bu projenin 2008 yılında tamamlanması istenmişti. Ancak BOTAŞ daha önceki kompresör istasyonu yapım işlerinde yaşanan bazı aksaklıklar ve açılan soruşturmalar nedeniyle yeni ihale sürecine bugüne kadar çıkamadı. BOTAŞ, Sivas Kompresör İstasyonu inşaatını da tamamladı. Böylece İran gazının da doğudan batıya erişiminin önü açıldı. Nabucco hattına İran gazının devreye girmesi durumunda Sivas Kompresör İstasyonu da önemli rol oynayacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/botas-nabucco-icin-hazirliklara-erzincandan-basliyor_70669.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • btc boru hattında katotijk koruma teknisyeni olarak çalıştım bu projede yer almak istiyorum (off_road ve coorosiyon control) adlı sertifikalarım var. teşekkurler YANITLA
  • erzincanda yapılacak kompresörün başlama tarihini öğrenmek istiyorum teşekkürler YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!