Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

BOTAŞ’ın Doğalgaz Tekeli Sona Erdi

Elektrik Piyasası Üst Kurulu’nun göreve başlamasıyla BOTAŞ’ın doğalgaz piyasalarındaki tekeli de sona erdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) se

Ticaret Gazetesi



lektrik Piyasası Üst Kurulu’nun göreve başlamasıyla BOTAŞ’ın doğalgaz piyasalarındaki tekeli de sona erdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) seçimlerden sonra, iş başına gelen AK Parti iktidarından, “Doğalgazda verginin indirilmesini ve gaz fiyatlarının ucuzlamasını”istiyor.

Bu arada EPDK Başkanı Yusuf Günay, “Sözleşmeler değişmezse, elektrikte ucuzluk sağlanamaz” diyerek yeni hükümete ilk uyarıyı yaptı.

EPDK hükümetten doğalgazdan alınan vergiyi yüzde 18’den yüzde 10’a indirilmesini ve özel tüketim vergisinin kaldırılmasını istemeye hazırlanıyor.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, “Türkiye’de doğalgaz üzerindeki pahalı imajını kırmayı hedeflediklerini” söyledi.

EPDK Başkanı Günay, “Yeni hükümet nezdinde girişimde bulunarak, doğalgazdaki KDV’nin 10 puan indirilmesini, ÖTV’nin ise kaldırılmasını isteyeceğiz” dedi.

Türkiye’de, 1 Kasım’dan geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatlarında yüzde 4.5 indirime gidildiğini açıklayan Günay, “Bu indirim beş ilde, şehiriçi dağıtım şirketlerince tüketicilere yansıtıldı” diye konuştu.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, “Önümüzdeki aylarda doğalgaz fiyatlarında bir indirim olabilir mi?” sorusunu yanıtlarken de, “Kurul olarak hedefimiz, Türkiye’de doğalgazın pahalı olduğu yönündeki imajı kırmaktır” diye konuştu.

Doğalgazın dar ve orta gelir guruplarınca kullanılan bir temel tüketim maddesi olduğunu hatırlatan EPDK Başkanı Yusuf Günay, “Yapılan ve bundan sonra yapılacak indirimlerle, doğalgaza olan talebi ciddi biçimde arttıracağız” dedi.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, “İzleyen aylarda doğalgaz fiyatları dolara ve dünya petrol fiyatlarına göre tüketici yararı ve piyasa koşulları gözönünde bulundurularak ayarlanacak. Doğalgaz piyasası 3 Kasım itibarıyla faaliyete geçti. Böylece, elektrik ve doğalgaz, kamu malı olma özelliğini kaybetti. BOTAŞ’ın doğalgazda ithalat ve toptan satış faaliyetleri tekeli sona erdi” dedi.

Buna göre mevcut doğalgaz alım sözleşmeleri devredilirken, doğalgaz piyasasında faaliyet göstermek isteyenlere lisans ve sertifika verilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/botasin-dogalgaz-tekeli-sona-erdi_2296.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!