Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

BP: Türkiye dünyanın yeni enerji haritasının merkezine oturuyor

Üç Denizin Hikayesi enerji konferansında konuşan dünyanın en büyük petrol şirketlerinden BP'nin Başkan Yardımcısı Paniguian, "l0 ila 20 yıl içinde küresel petrol ve doğalgaz haritası yeniden şekillenecek ve Türkiye bu haritanın tam merkezinde yer alacak'' dedi.

Vatan



ç Denizin Hikayesi enerji konferansında konuşan dünyanın en büyük petrol şirketlerinden BP'nin Başkan Yardımcısı Paniguian, "l0 ila 20 yıl içinde küresel petrol ve doğalgaz haritası yeniden şekillenecek ve Türkiye bu haritanın tam merkezinde yer alacak'' dedi.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden BP'nin Başkan Yardımcısı Richard Paniguian, önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde dünyada küresel petrol ve doğalgaz haritasının çok değişeceğini belirterek, "Türkiye bu yeni haritanın tam ortasında yer alacak" dedi. DElK ile CERA'nın (Cambridge Energy Research Associates) düzenlediği ve Petrol Ofisi sponsorluğunda gerçekleşen "Üç Denizin Hikayesi" enerji konferansı dünyaca ünlü konukların katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Konferansta konuşan Richard Paniguian, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru haranın 21. yüzyılın ilk büyük mühendislik projesi olduğunu, bu proje için toplam 4 milyar dolara yakın yatirım yapıldığını söyledi. 2008'e kadar BTC boru harandan yılda 350 milyon varilin üzerinde petrolün dünya pazarlarına ulaştırılacağını kaydeden Paniguian, "Bu miktarda petrolün boru hatti olmaksızın dünya pazarlarına taşınması için 350 adet petrol yüklü geminin İstanbul Boğazı'ndan geçmesi gerekirdi" diye konuştu.

Enerji koridoru oluyoruz
Paniguian, Uluslararası Enerji Ajansı'nın son tahminlerine göre 2020 yılında petrol tüketiminin 1/3, doğalgaza olan talebin ise yüzde 50 artacağını belirtti. Dünyada en az 40 yıllık petrol kaynağı ve 65 yıllık doğalgaz rezervi bulunduğunun tahmin edildiğim anlatan Paniguian, "Sorun, arz ile talebin aynı bölgelerde bulunmayışından kaynaklanıyor" diye konuştu. Paniguian, şunları söyledi:

"Doğu-Batı koridoru diye anılan BTC, enerji işinde yeni bir coğrafya yaratılmasının bir sonraki aşamasını temsil etmektedir. Eski enerji ticareti haritasında ağırlıklı olarak Basra Körfezi'nden ve Bati Afrika'dan ABD'ye, Avrupa'ya ve Japonya'ya petrol akışı söz konusuydu. Bu kanallardan petrol akışı devam etmekle birlikte bunlar, ithalat arttıkça Rusya'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Çin'e ve şimdi de Hazar Havzası'ndan Türkiye üzerinden Avrupa'nın geri kalanına doğru yapılan yeni petrol ticaretiyle tamamlanıyor. 10 ila 20 yıl içinde küresel petrol ve doğalgaz haritası çok değişecek. Ve Türkiye bu yeni haritanın tam ortasında yer alacak. BTC boru hatti tam kapasiteyle çalışmaya başladıktan sonra dünya petrol ve doğalgazının yüzde 5'i bu ülkeden geçecek."

Richard Paniguian, talebin yarattığı baskı, son iki yıl içinde fiyatiarda meydana gelen artiş ve Ortadoğu'daki çatişma ortamının, gelecekteki enerji arzının güvenliği konusunda kaygılara yol açtığını ifade etti. Paniguian, "Dünyanın pek çok değişik ülkesindeki insanlar Avrupa'da, Uzakdoğu'da ve ABD'de yaşayanlar enerji söz konusu olduğunda gerçek güvenliğin sadece kendi kendine yeterli olmayla ve askeri yöntemlerle sağlanamayacağım anlamışlardır" diye konuştu.

Karadeniz'de ilk kuyu bu yaz açılıyor petrol yıl sonu çıkar
Konferansa katılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Doğu Karadeniz sahillerinde BP ile yürütülen petrol arama çalışmalarında yıl sonunda sonuca ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Dinç, BP'nin sondaj çalışmalarından sonra bulacağı petrolün yarı yarıya paylaşılacağını vurguladı. Dinç, gelecek dönemde Karadeniz'de 4 ayrı bölgede 15 blokta sondaj çalışması yapacaklarını belirtti. BP Başkan Yardımcısı Richard Paniguian ise bu yaz, TPAO ile ortak olarak Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarında ilk petrol araştırma kuyusunu açacaklarını söyledi. Paniguian, sondaj gemisinin geçen hafta İstanbul Boğazı'ndan geçtiğini vurguladı. Paniguian "Bu projenin gerçekleştirilmesini sağlayan işbirliği ruhu diğer yatırımcıların da buraya gelerek bu ülkenin ve tüm bölgenin potansiyelini görmeleri için bir teşvik unsunu olacaktır" dedi.

TPAO Genel Müdürü Dinç ise arama çalışmalarına 2001'de 101 milyon dolar, 2002'de 228, 2003'te 447, geçen yıl 671 milyon dolar harcadıklarını söyledi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bp-turkiye-dunyanin-yeni-enerji-haritasinin-merkezine-oturuyor_29520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!