Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bruno Taut Anıldı

Modern mimarlığın en tanınmış isimlerinden biri olan Prof. Bruno Taut, 70 yıl önce bugün 24 Aralık 1938 tarihinde İstanbul’da öldü. 1880 - 1938 yılları arasında yaşamış Alman asıllı bir mimar olan Prof. Bruno Taut, yaşamı, kişiliği, projeleri ve inşa ettiği yapılarıyla, modern mimarlığın efsane isimlerinden biriydi.

Cumhuriyet Gazetesi
Bruno Taut Anıldı

Modern mimarlığın en tanınmış isimlerinden biri olan Prof. Bruno Taut, 70 yıl önce bugün 24 Aralık 1938 tarihinde İstanbul’da öldü. 1880 - 1938 yılları arasında yaşamış Alman asıllı bir mimar olan Prof. Bruno Taut, yaşamı, kişiliği, projeleri ve inşa ettiği yapılarıyla, modern mimarlığın efsane isimlerinden biriydi. Çağımızın en özgün projelerine ve yapılarına imza atmış olan Prof. Bruno Taut, 1936 yılında Türkiye’den aldığı bir davetle İstanbul’a geldi.

Güzel Sanatlar Akademisi - Mimarlık Bölümü Başkanı ve profesör olarak, idari ve eğitim görevi yapan Prof. Bruno Taut aynı zamanda, TC Milli Eğitim Bakanlığı’na ait eğitim binalarının projelerinin hazırlandığı tatbikat bürosu şefliği görevini de yürüttü. Pof. Bruno Taut tarafından bu büroda hazırlanan yapılar Ankara, İzmir ve Trabzon’da inşa ettiği eğitim binalarıydı.

Bunların içinde en ünlüsü hiç şüphesiz Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi binası. 1939 İzmir Fuarı’nda kültür pavyonu projesi ve Ortaköy’de Emin Vafi Korusu içinde inşa ettiği villa diğer eserleri. Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’ndaki katafalkı da Prof. Bruno Taut tarafından tasarlanıp gerçekleştirildi.

Taut, 24 Aralık 1938’de Ortaköy’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. 25 Aralık 1938 Pazar günü GSA’da yapılan törenden sonra, Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi. 24 Aralık Çarşamba günü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü üyelerinden oluşan bir heyetle, Prof. Bruno Taut’un mezarı ziyaret edildi ve bu büyük mimar - hoca kabri başında bir kez daha anıldı.

Prof. Ataman Demir / MSGSÜ - Mimarlık Bölümü Em. Öğr. Üyesi

http://www.yapi.com.tr/haberler/bruno-taut-anildi_65450.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!