Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

BTC Kıvrıla Kıvrıla...

Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi için boru döşenirken tarihi kalıntılara rastlanınca hattın yönü değiştirildi. Boru hattı boyunca bulunan arkeolojik

Radikal
1 BTC Kıvrıla Kıvrıla...

b>Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi için boru döşenirken tarihi kalıntılara rastlanınca hattın yönü değiştirildi. Boru hattı boyunca bulunan arkeolojik yer sayısı, 200'e ulaştı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi çalışmalarında Sivas'ın Altınyayla ilçesinde arkeolojik kalıntılara rastlandı. Bölge koruma altına alındı, hattın yönü değiştirildi.

Altınyayla'nın Mutubey ve Kürkçüyurt köyleri arasındaki Duduyalı mevkiinde, BTC boru döşeme çalışmaları sırasında, tarihi çanak ve çömlek gibi bazı arkeolojik eserler bulundu. Bunun üzerine Sivas Müze Müdürlüğü söz konusu bölgeyi koruma altına aldı. Yetkililer, Gazi Üniversitesi Arkeolojik Çevre Değerleri Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, dört arkeolog ve 14 işçiyle başlatılan çalışmaların sürdüğünü ve bulunan tarihi verilerin dönemi konusunda net bir bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Bu bölgenin koruma altına alınması nedeniyle boru hattının yönünün değiştirildiği öğrenildi.

5 Ağustos'taki BTC çalışmaları sırasında da Akpınar Köyü'nün Ziyaretsuyu mevkiinde, Helenistik ile Roma dönemlerine ait olduğu belirlenen mimari kompleksler gün ışığına çıkarılmış ve hattın yönü değiştirilmişti.

'İki metre derine iniyoruz'
Boru hattı boyunca ÇED aşamasında yaklaşık 200 arkeolojik yer bulunduğunu açıklayan BTC yetkilileri, şunları söyledi: "Kültürel Miras Yönetim Planı gereği hem BOTAŞ'ın arkelogları var hem de Gazi Üniversitesi arkelogları danışmanımız. Ayrıca, Britanya Arkeoloji Enstitüsü şirketimizin danışmanı. Arkeologlar iki kez adım adım hattın geçeceği bölgeyi taradı. İlk etapta Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyelirinden bir ekip, sonra ODTÜ TAÇDAM'dan bir ekip hat boyunu araştırdı. Buralar ÇED raporuna geçti ve hattın güzergâhı değişti. Yalnız, boru döşemesi sırasında yerin iki metre altını kazıyoruz. Bunların olacağını biliyorduk. Bu tür yerler tarlada, dağ başında bile çıkıyor. O zaman da hattın yönünü değiştiriyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/btc-kivrila-kivrila-_19465.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • çok iyi bir fikir. hem dış türklere hemde ülkemize maddi kazanç olur. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!