Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu da Alanya'nın Öteki Yüzü!

Antalya'nın Alanya İlçesi'ne 35 kilometre uzaklıktaki Deretürbelinas Köyü'nün Susuz Mahallesi'nde oturan 400 kişi, elektrik, telefon ve sudan mahrum yaşıyor.

yapi.com.tr
Bu da Alanya'nın Öteki Yüzü!

DHA'nın haberine göre, elektrik olmadığı için gazla çalışan lüks lambalarıyla evlerini aydınlatan köylüler, içme suyunu ise 90 yıllık sarnıçlara dolan yağmur suyundan elde ediyor.

Denizi, kumu, güneşi, tarihi zenginlikleri ve eğlence hayatıyla insanları cezbeden Alanya'da emniyet verilerine göre 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancı yaşıyor. Her yıl yaklaşık 4 milyon turist ağırlayan turistik ilçe Alanya'da halen yolu, suyu, telefonu ve elektriği olmayan bir mahalle var.

İlçe merkezine 35 kilometre mesafedeki 2400 nüfuslu Deretürbelinas Köyü'nün 80 haneli Susuz Mahallesi'nde oturanlar, yaşam için gerekli bu temel ihtiyaçlardan mahrum hayatlarını sürdürüyor. Dağlık alanda kurulan köyün tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Köyün geçim kaynağı olan tarım arazileri ise 15 kilometre mesafedeki elektrik, su ve yolu olmayan Susuz Mahallesi'nde. Köylüler, Susuz Mahallesi'ne, 13 yıl önce kendi imkanlarıyla açtığı tehlikeli dağ yolunu kullanarak gidip geliyor. Kış aylarında 150 kişi, yaz aylarında ise yaklaşık 400 kişinin oturduğu mahallede, elektrik olmadığı için evler halen gazla çalışan lüks lambalarıyla aydınlatılıyor. Evlerde, telefon, buzdolabı ve televizyon gibi elektrikle çalışan ev aleti bulunmuyor. Şebeke suyundan da yoksun olan mahallede, bölge sakinleri içme suyunu yağmur sularının biriktiği 90 yıllık sarnıçtan sağlıyor. Sadece arazi araçları ve traktörle ulaşımın sağlanabildiği mahallede, eşek ve at temel ulaşım aracı olarak kullanılıyor.

Su kaynağı var, getiren yok

Deretürbelinas Köyü'nde oturan 53 yaşındaki Ahmet Akay, dedelerinin 1920'li yıllarda yaptırdığı sarnıçta biriken yağmur suyunu içtiklerinden yakındı. Akay, mahalleye 10-15 kilometre uzaklıkta doğal su kaynadığının yetkililer tarafından borularla getirilmesini istedi.

Köy sakinlerinden 53 yaşındaki Hayri Ulusoy ise Alanya'ya 35, köye ise 15 kilometre mesafedeki Susuz Mahallesi'nde su, yol ve elektrik sorunları olduğunu söyledi. Sorunların giderilmesi için yetkililerden yardım isteyen Ulusoy, “Mahalleye 10 kilometre uzaklıkta su kaynağı var. Buradan mahalleye su getirilebilir. Elektrik olmadığı için sosyal yaşam yok. Yetkili mercilere 20- 25 kez dilekçe vermemize rağmen yolumuz da yapılmadı. Tarım alanı olan bu mahalle köyümüzün geçim kaynağı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-da-alanyanin-oteki-yuzu_112286.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!