Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu da Fransa'nın Minare Karşıtı Afişi

Fransa'da aşırı sağcı bir parti yerel seçimler öncesinde minare karşıtı bir afiş hazırladı. İsviçre'deki posterlerin benzeri olan afiş, Cezayir ile diplomatik krize neden oldu.

NTV
Bu da Fransa'nın Minare Karşıtı Afişi

STRONG>Fransa'da aşırı sağcı bir parti yerel seçimler öncesinde minare karşıtı bir afiş hazırladı. İsviçre'deki posterlerin benzeri olan afiş, Cezayir ile diplomatik krize neden oldu.

Minare ve çarşaf, İsviçre'den sonra Fransa'da da seçim malzemesi oldu. Fransa'nın aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisi, 14-21 Mart tarihlerinde yapılacak bölgesel yönetim seçimleri için polemik yaratan bir afiş hazırlattı.

Üzerinde çarşaflı bir kadın ile Cezayir bayrağıyla boyanmış ve minarelerle kuşatılmış bir Fransa haritası görülen afişte "İslamizme Hayır" sloganı okunuyor. Afiş Cezayir ile Fransa arasında diplomatik krize neden oldu.

Bölgesel yönetim seçimlerini "yeniden doğuş" fırsatı olarak gören Milli Cephe, toplumdaki İslam korkusunu körükleyerek oylarını artırmanın peşinde. Özellikle son yıllarda Müslümanları hedef alan politikalarıyla ses çıkarmaya çalışan aşırı sağcı partinin hazırlattığı afiş şu anda Fransa'nın tüm kentlerinde sokaklara aslımış durumda.

İnsan Hakları Derneği Afişe Karşı Çıktı

Afişin toplatılması için bir insan hakları derneğinin Marsilya mahkemesine yaptığı başvuru, prosedüral nedenlerden ötürü geri çevrildi. Milli Cephe'nin avukatı, mahkeme önünde afişin "İslam'a karşı değil İslamizme karşı" olduğunu öne sürerek savunma yaptı. Öte yandan iki dernek daha "ırkçı kine teşvik" olarak niteledikleri afiş nedeniyle Milli Cephe'den davacı oldu. Ancak bu davalar, bölgesel seçimlerin ardından Mayıs ayında görülecek.

Bu arada afişin üzerinde Cezayir bayrağının da görünmesi Cezayir ile Fransa arasında diplomatik krize neden oldu. Cezayir Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak, afişi Fransa nezdinde protesto ettiğini duyurdu. Cezayir'deki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve basın da afişi "ırkçı bir eylem" olarak niteliyorlar. Fransa ise Cezayir'in protestosu karşısında şimdilik suskun.

İsviçre de Davacı Olacak 

İsviçre'de minare karşıtları bu afişi kullanmıştı.

Afişin geçen yıl İsviçre'de aşırı sağcı Merkez Demokratik Birliği (UDC) partisinin minarelerle ilgili referandum öncesinde kullandığı Müslüman karşıtı afilşle benzerlik taşıması da gözlerden kaçmadı. UDC'nin afişini hazırlayan İsviçre iletişim ajansı Goal, Milli Cephe partisinin afişi izinsiz kullandığını belirterek davacı olacağını açıkladı.

Camiler Mantar Gibi Bitiyor

Milli Cephe'nin lideri Jean-Marie Le Pen, geçen hafta sonu düzenlediği bir seçim mitinginde de İslam'a yüklenmiş ve Fransa'da "İslamizmin varlığından" yakınmıştı. Le Pen, partisinin kalelerinden olan Marsilya'daki mitingde yaptığı konuşmada, "Minareler burka gibi Fransa'daki İslamizmin sembolüdür. Camiler mantar gibi bitiyor, müezzinin sesinin sokaklarımızda gürlemesine de az kaldı" ifadelerini kullanmıştı. Bölgesel yönetim seçimlerinin 82 yaşındaki Le Pen'in son seçim kampanyası olacağı söyleniyor.

Kamuoyu yoklama kuruluşları, iki turlu bölgesel yönetim seçimlerinde ülke genelinde yüzde 10 oy hedefleyen Milli Cephe için yüzde 6 ila yüzde 8 oranında oy tahmininde bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-da-fransanin-minare-karsiti-afisi_77419.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!