Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu da Kondu Mezarlık!

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın hemen arkasında bulunan 400 dönümlük arazideki gecekondular yıkılınca, belediyeden habersiz oluşturulmuş bir mezarlık ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi/Şenol DEMİRCİ
Bu da Kondu Mezarlık!

üçükçekmece İkitelli Mahallesi'nde 1970'li yıllarda başlayan gecekondulaşmayla birlikte oluşan Ayazmaköyü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yıkılmaya başlanırken, geriye enkazla birlikte hiçbir kaydı olmayan bir mezarlık kaldı.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın hemen arkasında bulunan ve 400 dönümlük bir arsa üzerine kurulu olan gecekondu köyü 2004 yılında "kentsel dönüşüm alanı" ilan edildi. Yıkılan alana TOKİ toplu konut yapacak. Köy sakinlerinin bir bölümü TOKİ'nin gösterdiği konutlara taşındı. Bazıları çeşitli semtlere dağılırken kimi de memleketine dönmeyi tercih etti. Bu terk edilen mahallede oluşturulan "gecekondu mezarlık" ise ortada kaydı.

Mezar taşı yok, kayıt yok

Köylüler tarafından oluşturulan mezarlığa 30 yıl içinde 200'ün üzerinde ölü defnedildi. Gömülerle ilgili hiçbir resmi kayıt tutulmadı. Belediye, şu sıralar duvarı, bekçisi, ölüm ve gömü kaydı bulunmayan bu mezarlıkla baş başa kaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, köy sakinleri tarafından kullanılan bu mezarlığı önümüzdeki aylarda tahliye etmeye ve bu alanı yeşil alan olarak tanzim etmeye hazırlanıyor. Büyük bir bölümünün üzerinde mezar taşı bulunmadığı için tahliye konusunda büyük bir karmaşa yaşanması bekleniyor.

İsimsiz olarak taşıyacağız
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, mezarlığın gecekondu tanımına uyduğunu belirtiyor. Geçmişi ve gömü sayısı hakkında hiçbir bilgi ve belgeye sahip olmadıklarını kaydeden Yeniay şunları söyledi:
"Mezarlıkla ilgili hiçbir kayıt ve belge yok. Ne duvarı ne bekçisi ne de kimin gömüldüğü konusunda bilgimiz var. Burası bir yıl içinde tahliye edilecek, alan planlarda yeşil alan olarak tanzim edildi. Kabirler, muhtemelen İstanbul'daki başka bir mezarlığa aktarılacak.
Mezarların yüzde 90'ında taş yok. Yani kime ait olduğu bilgisine sahip değiliz. Karışıklık yaşanmaması için isimsiz mezarların krokilerini çıkarıp numaralandıracağız. Yakınının mezarını arayanların böyle bulmasını sağlayacağız.
Burada bulunan isimsiz mezar sayısının 200 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunları isimsiz olarak taşıyacağız. Başka çaremiz yok."

5 bin konut yapılacak
Yeniay, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın hemen arkasında kümelenen gecekonduların ortadan kalkacak olmasının İstanbul'un prestiji açısından çok önemli olduğunu belirtti. Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilen bölgenin Ankara'nın ünlü Dikmen Vadisi'ne dönüşeceğini belirten Yeniay, yeni yılın ilk ayında TOKİ'nin projeyi hayata geçireceğini ve buraya 5 bin konut yapacağını söyledi.
Bölgenin 1000 dönüm büyüklüğünde olduğunu bildiren Yeniay, "Yıkılacak gecekondulardan ortaya çıkan bu alan konut alanı. Ancak yüzde 60'ı yeşil alan olacak. Yeni bir Dikmen Vadisi doğuyor. Burada yaşayan insanlarımızı da mağdur etmemek için gereken her türlü kolaylığı gösteriyoruz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-da-kondu-mezarlik_56714.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!