Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Süleymaniye’de Mimar Sinan...

Bu Kemer Çok Su Kaldırır

Bu Kemer Çok Su Kaldırır

Radikal Gazetesi



b>Avasköy Su Kemeri'nin yanında inşaatı süren toplu konutlar tartışma yarattı. CHP ve SP'li siyasilerin karşı çıktığı konutlara koruma kurulundan da onay çıkmadı, ama inşaat durmadı. Mimar Sinan'ın 500 yıl önce yaptığı Avasköy Su Kemeri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın temelini attığı toplu konut blokları arasında kaybolmak üzere.

Mimar Sinan'ın kentin su ihtiyacını karşılamak için inşa ettiği su kanalı sisteminin bir halkası olan tarihi Avasköy Su Kemerleri, 20 yıl öncesine kadar yemyeşil bir çayırda, beş asırlık bir yalnızlıkla Osmanlı medeniyetinin mimari estetiğini sergiliyordu. 1980'lerin başında gecekondularla sarılan Avasköy'e şimdi de toplu konut yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın temelini attığı Albayrak Yapı Grubu'nun Kemer Park Evleri projesiyle, kemerin yanında, iki bodrum ve zemin üstü 16 katıyla toplam 18 katlı 14 blokun inşaatına başlandı. Esenler ilçesinde zemin artı dört kata kadar yapılaşma izni verilirken, ilçenin sadece Albayrak Yapı Grubu'nun inşaatına başladığı arazi için imar planları değiştirilmiş. 'Kişiye özel' hazırlandığı iddiasıyla plan değişikliği mahkeme sürecinde, ama binalar yükselmeye devam ediyor.

İmar planları değişti
1997 tarihli imar planlarında ağaçlandırma ve mezarlık alanı olan bölge, plan değişikliğiyle önce ticaret merkezi, sonra konut alanına dönüştü. 2003'te imar planlarıyla bölge 'Küçük Sanatlar Ticaret' alanı ve KASK 2 olarak belirlendi. Yani yapılaşma oranı, arazi büyüklüğünün en fazla iki katına ulaşabilir, buna göre 100 metrekare bir arazide dikey veya yatay en fazla 200 metrekarelik yapılaşma olabilirdi. İBB Meclisi'nde Şubat 2005'te yapılan plan değişikliğiyle, bölgenin bir kısmındaki ticaret alanında KASK 2 olarak korunurken, sadece toplu konut projesinin yapılacağı bölgeye KASK 2.5 izni verildi.

'Yangından mal kaçırma'
Yani ilçedeki 400 bin nüfusun imar hakkı sabit kalırken, 2-3 bin kişinin yaşaması öngörülen kemer evlerinin yapılacağı konutların bulunduğu arazide yapılaşma oranı yüzde 25 artırıldı. Esenler Belediye Meclisi'nin Saadet Partili üyeleri Nuri Sarıoğlu, Burhan Kocaman ve Nurettin Kıdıl, önce 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nı hazırlayan İBB'ye, sonrasında 1/1000'lik uygulama imar planını hazırlayan Esenler Belediyesi'ne itirazda bulundu, ama sonuç değişmedi. İmar planları değişti ve konut projesinde ocak ayında büyük bir törenle temel atıldı.

Meclis üyesi Burhan Kocaman uygulamaya tepkisini şöyle dile getirdi: "Burada bir oyun yaptılar. Meclis üyesi olarak takip ettiğimiz halde biz bile zor haberdar olduk. Bir ayda plan değişti, bir ay askıda kaldı ve iki ayda konutların önü açıldı. Yangından mal kaçırır gibi bu acele neden. Kişiye özel rant sağlama çabası içindeler. Arazi, ilçe halkının nefes alacağı tek alandı. İBB ve Esenler Belediyesi'ni hukuka aykırı imar plan değişikliği nedeniyle mahkemeye verdik. Mahkemeye intikal etmiş bir yerin temelini Kadir Topbaş attı. İstanbul'un en az yeşil ve boş alanlı ilçesi Esenler, ama buraya 3 bin yeni nüfus gelecek. Bunu kaldıracak ne bir yol ne bir sosyal tesis var. Esenler sınırlarındaki Başakşehir'de dahi zemin grovak kaya üzerinde olmasına rağmen yapılanma 1.25'ken, söz konusu yerde Güngören formasyonu kum ve kil zeminde 2.5 yapılaşma izni verildi. Marmara Depremi sonrasında yayımlanan genelgenin imar planlarında yoğunluk artırılamayacağına ilişkin hükmüne aykırı hareket edildi. Mimar Sinan'a da hakaret ediliyor."

Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Tayfur, projenin tartışılabileceğini, ancak 5 bin ölçekli imar plan değişiklikliğinin İBB tarafından yapıldığını, kendilerinin de bu plana uyumlu bin ölçekli uygulama imar planı hazırlamak zorunda olduğunu savundu.

'Rantçı anlayış'
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat da dünyanın sayılı kentlerinden İstanbul'un kültür mirasının, rantçı anlayışa kurban edildiğini düşünüyor. Özpolat şunları söyledi: "İstanbul'un tarihi mirasını koruyarak geleceğe taşımak için bir şeyler yapmak gerekiyor. Tarih; bugün Başbakan olan ve "İstanbul sevdalısı" olduğunu söyleyen eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan duyarlılık bekliyor."

Koruma Kurulu: İzin alınmadı
Yasa gereği yeni yapılar, tescilli eserlere 100 metreden fazla yaklaşamıyor ve tescilli eser çevresindeki her tür yapılaşma için koruma kurulu izni gerekiyor. Kemer önündeki yapılaşma için kendilerinden izin alınmadığını belirten İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, "Konut inşaatı bu koruma alanı içinde, çok yakınına girmiş. İnşaata kurul izni alınmadan başlandığı için faaliyetin durdurulması kararını aldık. Kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenler Belediyesi ve İSKİ gibi ilgili birimlere gönderdik" dedi.

'Kemere değer kattık'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatı durdurulmayan toplu konut projesiyle ilgili yazılı sorularımızı yanıtsız bıraktı. Eleştirileri haksız bulan Albayrak Yapı Grubu'nun Kemer Park Evleri satış sorumlusu Salih Yeşilyurt ise, "Biz Kemer Park Evleri dedikten sonra buradaki kemer değer kazandı. Kemerle aramızda 150-200 metre mesafe var. Kemerin restore edilmesini sağlayacağız. İmar iznine ilişkin teknik konularda bir şey söyleyemem" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-kemer-cok-su-kaldirir_44361.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!