Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bu Proje Hayat Kurtaracak

Kalabalık merkezlerde patlak veren panik, insanların can güvenliğini tehdit edebiliyor. Bu tür durumlara karşı çözümler arayan Alman uzmanlar beklenmedik sonuçlara vardılar.

yapi.com.tr
Bu Proje Hayat Kurtaracak

Bu, sıkça yaşanabiliyor... Kitleler kontrolden çıkıyor ve can güvenliği tehlikeye giriyor. Özellikle de alan daraldığında ezilme tehlikesi dahi baş gösterebiliyor. Jülich Araştırma Merkezi bilim insanları, bu tür trajedileri önlemeye çalışıyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Jülich Araştırma Merkezi'nden Armin Seyfried, "Basigo Projesi’nde itfaiye, polis ve güvenlik birimleriyle birlikte çalışıyoruz ve büyük organizasyonlarda güvenliği nasıl artırabileceğimizi araştırıyoruz" diyor.

Basigo: Büyük organizasyonlardaki güvenlik açıkları... Düsseldorf'taki fuar alanında yürütülen araştırmaya 700 kişi katılıyor. Tavandaki 30 kamera, kalabalığın her hareketini kayda alıyor. Kişiler, şapkalardaki barkotlar sayesinde ayırt edilebiliyor.

Bulguları internette paylaşıyorlar

Son derece önemli bir deney: İlkyardım ekipleri, kalabalığın içinde ilerleyebilmek için ne kadar zamana ihtiyaç duyuyor? Jülich Araştırma Merkezi'nin elde ettiği bulgulardan, dünya genelinde faydalanılıyor. Armin Seyfried, "Verilerimizi uluslararası alanda, diğer araştırmacıların da rahatlıkla elde edebileceği şekilde internet sayfasında paylaşıyoruz. Oradan, videolar indirilebiliyor. Bu verileri kendi bulgularını daha iyi hale getirmek için kullanan her bir araştırmacı adına çok memnunum" diye konuşuyor.

Bilim insanları deneylerini, futbol stadyumlarında, fuar alanlarında ve yayalara açık yollarda yapıyor. Gerçek görüntülerden yola çıkılarak animasyonlar hazırlanıyor. Kırmızı noktalar, alanın daraldığını gösteriyor. Simulasyonlardan önemli bulgulara varılıyor. Örneğin, kalabalık arttıkça, kişilerin tek başına hareket etme kabiliyeti azalıyor. Burada panik yaşanması durumunda, birçok kişi yönünü kaybediyor. Kaosu, sadece anlaşılır levhalar önleyebiliyor.

‘Kitlenin yönlendirilmesi gerekiyor'

Siegen Üniversitesi'nden Gebhard Rusch, "Bireyler en başta diğer kişilerle ortak hareket etmiyor. Yani her biri önce kalabalığın akışına göre hareket ediyor. Kitle, en iyi çözümü sağlayacak zekâyı ortaya koyamazsa, o zaman dışarıdan daha güçlü şekilde yönlendirilmesi gerekiyor" diyor.

Araştırmacılar bir bulguya daha rastladı. Tamamen beklenmedik şekilde. Bu deneyde bilim insanları, odanın ortasına bir sütun yerleştiriyor. Gördükleri şeyden, hayrete düşüyorlar.

Jülich Araştırma Merkezi'nden Armin Seyfried: "Sürpriz olan sonuç, sütun devreye girdiğinde, gerçekten de etkisinin olması. Alanı daha da daralttığınız halde, sütun kalabalığın yığılmasını önlüyor. Bu, görsel şekilde hemen dikkate alacağınız bir sonuç. Verileri, matematiksel olarak açıklamak ve bu hızda ya da sıkışıklıkta ne olacağını söyleyebilmek, bir değerlendirme yapabilmek için daha en az 6 ay gerekiyor. Ancak şimdilik ilk olarak gördüğümüz bu ve bu çok ilginçti."

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-proje-hayat-kurtaracak_111067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!