Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bürokrasi Belediyelere Ek Kaynaktan Kaygılı

Hükümetin 2009 yılındaki yerel seçimler öncesi öne çektiği ve 4 milyar YTL'lik bir ek yük doğuracak Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı'ndan ekonomi bürokrasisi de kaygılı. GAP, yatırımlar ve istihdam paketi için yapılacak düzenlemelerin ciddi bir sıkıntı yaratacağını kabul eden bürokratlar, üzerine bir de yerel yönetimler için oluşacak ek maliyetle

Referans Gazetesi



Hükümetin 2009 yılındaki yerel seçimler öncesi öne çektiği ve 4 milyar YTL'lik bir ek yük doğuracak Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı'ndan ekonomi bürokrasisi de kaygılı. GAP, yatırımlar ve istihdam paketi için yapılacak düzenlemelerin ciddi bir sıkıntı yaratacağını kabul eden bürokratlar, üzerine bir de yerel yönetimler için oluşacak ek maliyetle dengelerin zarar görebileceğini belirtiyor. Bürokrasi kaygısını hükümete iletirken Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen günlerde belediye gelirleriyle ilgili eleştirileri kabul ettiğine yönelik açıklamaları dikkat çekti.

Belediye gelirleriyle ilgili düzenlemenin bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınması bekleniyor. AK Partili bir grup milletvekilinin teklifi olarak verilen düzenlemenin yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bürokraside ise düzenlemeden kaynaklanacak ek yükün ciddi zararlar getireceği görüşü hakim. GAP, yatırımlar ve istihdam paketi gibi düzenlemelerin sosyal boyutunun bulunduğu ve büyümeye katkıda bulunacak etkileri olduğuna dikkat çeken bürokratlar, belediyelerle ilgili düzenlemenin ise böyle bir olumlu avantaj da getirmeyeceğini vurguluyor.

Bürokratların verdiği bilgilere göre belediyelerle ilgili düzenlemenin yasalaşması en az 4 milyar YTL'lik bir ek yük doğuracak. Bu yükün dengelerin değiştiği ve birçok harcama nedeniyle bütçe dengesinin tutturulmasında sıkıntı olabilecek olan 2009 yılında "olumsuz sonuçlara" neden olacağına dikkat çekiliyor.

Belediye gelirleri yüzde 30 artacak

Bürokratların itirazlarını hükümete ilettiği öğrenilirken Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Şimşek'in düzenlemeyle ilgili eleştirilere katıldığını beyan etmesi dikkat çekti. Şimşek, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, diğer uygulamaların popülist olmadığını belirtirken belediye gelirleriyle ilgili düzenlemede ise eleştirileri kabul ettiğini söyledi.

Hazırlanan düzenleme, belediye gelirlerinin bütçeden yapılacak aktarımlardaki değişikliğe bağlı olarak yüzde 30 artmasını öngörüyor. Mevcut duruma göre belediyeler, genel bütçe vergi gelirlerinden nüfus oranında para alıyor. Yeni gelecek düzenlemeyle aktarım 2 kritere göre yapılacak. Nüfusa "gelişmişlik endeksi" eklenecek ve belediyelere daha fazla kaynak transferi yapılacak.

Arazi ve iklim şartlarına göre de belirlenecek endekste, az gelişmiş yerlere daha çok pay verilmesi hedefleniyor. Nüfusu 10 binin altında olan belediyelere ise ek aktarım sağlanacak. Denkleştirme ödeneği adı altında verilecek kaynak ise toplanan vergilerin binde biri kadar olacak. Bu kaynak da yine nüfus ve gelişmişlik kriteri çerçevesinde saptanarak dağıtılacak.


http://www.yapi.com.tr/haberler/burokrasi-belediyelere-ek-kaynaktan-kaygili_61885.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!