Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursa Arkeopark'taki Kazılar Şehrin Tarihini 8 Bin 500 Yıl Geriye Götürdü

Avrupa'nın en büyük tarih öncesi parkı niteliğindeki Arkeopark'taki çalışmalar hızla sürüyor. Gelecek yıl açılacak Arkeopark'taki çalışmalar, 3 bin 500 yıl olarak bilinen şehrin tarihini de 8 bin 500 yıl geriye götürüyor. Başkan Altepe, park alanında canlandırmalar yapılacağını belirterek, park alanına yapılacak otelin de LEED sertifikalı ve çevre

Zaman Gazetesi
Bursa Arkeopark'taki Kazılar Şehrin Tarihini 8 Bin 500 Yıl Geriye Götürdü

İstanbul Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen Türkiye'nin ilk arkeoparkı için geri sayım başladı. Akçalar Aktopraklık mevkiinde yaklaşık 7 yıl önce başlanan kazılar sonrası oluşturulan arkeoparkın önümüzdeki yaz ziyarete açılması bekleniyor. Alandaki ilginç bulgunun, büyük ihtimalle kurban edilmiş, elleri arkadan bağlı 2 yetişkin ve 3 çocuk iskeleti. İskeletlerle ilgili DNA ve karbon 14 analizleri yaptırılıyor.

Akçalar'daki kazı alanında her yıl ortalama 2,5 ay süren arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı. Bölgeyi ziyaret ederek Kazı Başkanı Doç. Dr. Necmi Karul'dan bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şu bilgileri verdi: "Bursa şehir merkezinin yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir tarihi olduğunu biliyorduk. Burada sürdürülen çalışmalar sayesinde öğrendik ki Bursa aslında 8 bin 500 yıllık tarihi birikimi olan bir kent. Üstelik modern yaşama geçiş konusundaki öncü kimliği sadece bizim bildiğimiz dönemlerle sınırlı değil, bundan birlerce yıl önce de Bursa ilk yerleşim merkezlerinin kurulduğu, ilk medeniyetlerin oluştuğu bir yer."

Kazı alanında yılın belli dönemlerinde kazı yapılabildiğini hatırlatan Başkan Altepe, kazı süresinin dışında önümüzdeki kış mevsimi boyunca proje kapsamında başta peyzaj olmak üzere diğer yapım ve düzenlemelerin yapılacağını kaydetti. Başkan Altepe şöyle konuştu: "Sergilerin, eğitim faaliyetlerinin, konferansların yapılacağı binayı yapacağız. Yeşil Bursa'ya yakışır, LEED sertifikalı, çevreci bir yapı olacak. Kültür Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile Türkiye'nin ilk arkeoparkı oluşacak. Buranın çevresi çok önemli yerleşimlerle örülü. Ayvaini Mağarası'ndan Gölyazı'ya kadar pek çok değerli nokta var. İleride bunlar arasında bir bağ da kurarak farklı turizm olgularını bir araya getireceğiz."

Park alanı içinde 8 bin 500 yıl önceki Taş Devri'ne (Neolitik Dönem) ve 7 bin 500 yıl önceki Bakır Devrine (Kalkolitik Dönem) ait yerleşim alanları oluşturuluyor. Binlerce yıl öncesinin evleri, oturma kısımlarından avluya ve yemek pişirme yerlerine kadar pek çok noktasında aslına uygun biçimde donatılıyor. Ayrıca, günümüz geleneksel mimari özelliklerini taşıyan bir yerleşim alanı da oluşturularak ziyaretçilerin adeta bir zaman yolculuğu yapması sağlanacak. Proje kapsamında, kazılarda elde edilen buluntuların kopyaları da çıkarılarak, arkeopark damgasıyla turizme kazandırılacak.

Karbon 14 ve DNA analizleri sürüyor

Arkeopark projesi Kültür Bakanlığı'ndan belediye adına tescil edilecek. Yerel yönetimlerin doğrudan içinde bulunacağı tarih öncesi döneme ait Arkeopark'ta insanlık tarihinin binlerce yıllık geçmişine ait izler tüm insanlığa hizmet edecek. Doç. Dr. Necmi Karul, sezonun en ilginç bulgusunun ise yerleşim merkezinin ortasında, büyük olasılıkla kurban edilmiş, elleri arkadan bağlı 2 yetişkin ve 3 çocuk iskeleti olduğunu söyledi. İskeletlerle ilgili DNA ve karbon 14 analizlerinin yapılacağını ifade eden Karul şu bilgileri verdi: "Bugün kesin bir yargıya varmak güç. Ancak analiz sonuçları bize net bilgileri verecektir. Bulgular, burada yaşayan insanların inanç sistemlerinden, değer yargılarına ya da ekonomik ilişkilerine kadar pek çok konuda fikir verecektir."

Toplanan örnekler analiz için, Almanya Johannes Gutenberg Üniversitesi Paleogenetik Enstitüsü'ne gönderildi. Bu sezon Aktopraklık'ta açığa çıkarılan önemli kalıntılardan biri de Roma Çiftliği. Çiftlikteki arkeolojik kazıları yürüten Viyana Arkeoloji Enstitüsü'nden uzmanlar yoğun biçimde zeytinyağı üretildiğine dair bulgular elde ettiklerini kaydettiler. Doç. Dr. Karul, yerli, yabancı 12 üniversiteden uzmanların katılımı ile yürütülen kazıların ortalama 10-15 yıl daha sürebileceğini bildirdi. Karul, hedeflerinin burada sadece arkeolojik kazılar yapmak olmadığını, alanı bir arkeoloji okuluna dönüştürmek istediklerini belirtti. Bu amaçla özgün kalıntıların yerinde teşhir edildiği bir açık hava müzesi, tarih öncesi ve geleneksel köy canlandırmaları, deneysel uygulamaların yapıldığı atölyeler gibi kapsamlı bir proje hayata geçirilmeyi bekliyor.

ETİKETLER: arkeoloji kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/bursa-arkeoparktaki-kazilar-sehrin-tarihini-8-bin-500-yil-geriye-goturdu_82953.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!