Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursa Hanlar Bölgesi'nin Silüetine 'Tarihi' Dokunuş

Bursa'daki 450 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin çevresi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin projesiyle tarihi silüeti bozan yapılardan temizlenecek.

yapi.com.tr/AA
Bursa Hanlar Bölgesi'nin Silüetine 'Tarihi' Dokunuş

Bursa'da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınan, şehirde 700 yıldır "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 450 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin etrafında tarihi silüeti bozan yapılar, Bursa Büyükşehir Belediyesinin başlatacağı "Tarih Adaları Projesi" kapsamında temizleniyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 2014'te dahil edilen "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" miras alanı içinde bulunan Hanlar Bölgesi, tarih boyunca önemli ticaret kenti olan Bursa'da perakende ticaretin merkezi konumunda yer alıyor.

Hanlar Bölgesi, Ulu Cami'nin etrafındaki yaklaşık 450 dönümlük alanda Bursa'nın fethinin ardından peyderpey yapılan 16 han, arasta, bedesten, pazar yerleri ve iç içe geçmiş çarşılardan meydana geliyor.

Yaklaşık 700 senedir "ticaretin kalbi" konumunda bulunan, 4 bin iş yerinin yer aldığı bölge, özellikle 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin ardından yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Hanlar Bölgesi, bitişiğindeki Tarihi Kayhan Çarşısı'nı da kapsayacak biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılacak olan "Tarih Adaları Projesi"yle daha da değer kazanacak. Bölgede, tarihi silüeti bozan yapılar yıkılarak, ecdat yadigarı eserler belirgin hale getirilmiş olacak.

"O tarihi yapılar hoyratça kullanılmaya başlanmış"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'da turistlerin vakit geçireceği mekanların az sayıda olduğunu belirtti.

Bölgede "Tarih Adaları" oluşturulması için kolları sıvadıklarını söyleyen Aktaş, "Bizim yeni dönem projelerinden biri de bu 'Tarih Adaları'. Hisar Bölgesi, Hanlar Bölgesi ve Tophane Bölgesi'nde bu projeyi yürütmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Alinur Aktaş, Hanlar Bölgesi'ndeki projenin Tarihi Kayhan Çarşısı'nı da kapsayacağını da söyledi.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili konuşan Aktaş, şunları söyledi:

"Bu bölgeyi (Hanlar Bölgesi) örten, çevreleyen çok kötü binalar var. Bunların çıkarılarak, bölgenin 12 ay boyunca gece saatlerine kadar yaşayan mekanlar haline dönüştürülmesi gerekiyor. Eğer bunu yaparsanız turist gelir ve orası onun için özellik arz eder. Özellikle Tophane tarafından baktığınızda bazı binalar var. Onları sanal ortamda fotoşopla yıktığımızda, ortaya çok güzel görüntüler çıkıyor. Bu alanlar gizli ve saklı kalınca, millet o tarihi yapıları hoyratça kullanmaya başlamış."

"Ulu Cami'yi etrafındaki bölgeyle bütünlemeniz gerekiyor"
Alinur Aktaş, Bursa'nın "kupon" mekanlara ihtiyacının olduğunu ve bunların pazarlanması gerektiğini belirtti.

Tarihi Ulu Cami odaklı çalışmalar yapılacağını söyleyen Aktaş, "Ulu Cami bizim için bizim değer ihtiva ediyor ama bir turist için tek başına değer ihtiva etmiyor. Ulu Cami'yi etrafındaki bölgeyle bütünlemeniz gerekiyor. Hanlar Bölgesi'nde ulaşım ve park sorunu var. El birliğiyle inşallah bunları aşacağız. 'Tarih Adaları' bizim yeni dönem projelerimizden olacak. O adalardan biri de Hanlar Bölgesi" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bursa-hanlar-bolgesinin-siluetine-tarihi-dokunus_170520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!