Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursa'daki Yeraltı Sismik Hareketleri Mercek Altında

Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK işbirliğiyle Bursa için zemin sınıflaması ve tehlike değerlendirme projesini hayata geçiriyor. Proje kapmasında, Bursa ve çevresindeki yeraltı hareketliliğini izleyecek olan 15 istasyon Çalı, Hamamlıkızık, Iğdır, Mesudiye ve Erenler gibi noktalara kuruluyor. Öncelikli amaç depremi önceden tespit etmek değil; elde

Zaman Gazetesi
Bursa'daki Yeraltı Sismik Hareketleri Mercek Altında

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK tarafından yürütülen 'Bursa ili için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme' projesi kapsamında Bursa ve çevresindeki 15 noktaya deprem kayıt istasyonu kuruluyor. Hamamlıkızık'taki istasyonun kurulumunu yapan TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü başuzman araştırıcı Serdar Özalaybey, projeyle Bursa ilini yerel ölçekte tehdit edebilecek aktif fayların araştırıldığını söyleyerek, "Bu amaçla bölgedeki sismolojik inceleme ağını zenginleştirmemiz gerekiyordu. Birçok noktada deprem kayıt istasyonunu geçtiğimiz aylarda kurduk, hâlâ da yeni istasyonları kurmaya devam ediyoruz. Bursa ili civarında gözleyebileceğimiz ağımız 1-2 ay içinde 15 istasyona yükselecek." dedi.

Projenin 3 yıl sonra tamamlanacağını ifade eden Özalaybey, ilk iki yılda elde edilen değerlendirmelerden çeşitli sonuçlara ulaşabileceklerini ve bunları da 6 ayda bir kamuoyuna sunacaklarını söyledi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili gözlemlerini de anlatan Özalaybey, "Depremsellik açısından Bursa'da yerel aktiviteye bakınca Çalı civarında bir deprem zonumuz olduğunu görüyoruz. Ancak bu fay çok küçük mikro depremler üretebiliyor. Çok da aktif bir fay değil. O fayın ve uzantısı varsa şehir içindeki devamını araştırmak amacıyla bu projeyi hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

Bursa'da 15 noktaya istasyon kuruluyor

Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Şube Müdürülüğü´nde görevli Jeofizik Mühendisi Murat Arabacı da çalışmanın depremi önceden tespit etmediğini kaydederek, "Bu proje, depremi önceden belirleyen bir çalışma değil, kesinlikle bilimsel bir projedir." dedi. Arabacı, Çalı, Hamamlıkızık, Mesudiye, Erenler, Iğdır gibi noktalara deprem kayıt istasyonu kurulduğunu belirtti.

Zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme projesi, zeminin deprem açısından davranışının değerlendirilmesi ve zemine ait kritik parametrelerin belirlenmesi yolu ile Bursa için tehdit oluşturabilecek kırık zonlarının oluşturacağı sismik tehlikeyi değerlendirecek. Bursa'nın hangi bölgelerinin zemin parametreleri ile ilişkili olarak büyük depremlerden daha fazla etkilenebileceğinin ortaya konulacağı projenin çıktıları da Bursa için hazırlanması düşünülen 'Deprem Master Planı'nın doğal, yapısal ve sosyal bileşenleri içerisinde en önemli yeri tutan topografik, jeolojik, jeofizik ve sismotektonik verileri de içine alan Doğal Geri Planı oluşturulmasını sağlayacak. Deprem Master Planı'nın zeminin özellikleri, ilin yapısal özellikleri ve burada yaşayan insanlar dikkate alınarak hazırlanan ve depremle ilgili gerekli önlemlerin ele alındığı bir rehber niteliğinde olduğunu söyleyen yetkililer, projeden elde edilecek bilgi ve çıktıların 1/100.000'lik 'İl Çevre Düzeni Planları'na da katkıda bulunacağını belirtti. Bu amaçla mart ayından itibaren, projede oluşturulacak olan Doğal Geri Plan'da yer alması gereken sismotektonik verilerin derlendiğini de vurgulayan yetkililer, 1/100.000 ölçekli Bursa ili jeoloji haritası ve 30 m çözünürlüklü topografya haritasının tamamlandığını söyledi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/bursadaki-yeralti-sismik-hareketleri-mercek-altinda_86619.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!