Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursalı Mimarlar Dertli

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şenol Şimşek, kaçak ve plansız yapılanma nedeniyle Bursa Ovası'nın talan edildiğini ifade ederek, kent yöneticilerinin projelerini hayata sokmadan önce meslek odalarının fikirlerini alması gerektiğini söyledi.

Olay Gazetesi
Bursalı Mimarlar Dertli

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şenol Şimşek, kaçak ve plansız yapılanma nedeniyle Bursa Ovası'nın talan edildiğini ifade ederek, kent yöneticilerinin projelerini hayata sokmadan önce meslek odalarının fikirlerini alması gerektiğini söyledi.

Bursa'nın gelinen durumda krizde değil, kriz sonrası ağırlaşmış bir hasta konumunda yani komada olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bursa köşeye sıkıştırılmış katledilirken, kaçak yapı cenneti olan Bursa'yı nitelikli ve sağlıklı bir kent yapma adına zararın neresinden dönülse kardır anlayışıyla verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından Dünya Mimarlık Günü olarak ilan edilmesi nedeniyle bu yıl 5-11 Ekim tarihleri arasında Dünya Mimarlık ve Konut Haftası olarak kutlanacak. Mimarlar Odası Şube Başkanı Şenol Şimşek, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılı Dünya Mimarlık Günü'nün ana konusunun 'Küresel Kriz Karşısında Mimarların Gücü' olarak saptandığına dikkat çekerek, küresel kriz nedeniyle ekonomik, kentsel, çevresel sorunların da gün geçtikçe arttığını söyledi.

2007'de başlayan 2009'da doruğa çıkan ekonomik krizin nedeninin yalnızca para amaçlı politikalar olduğun söyleyen Şenol Şimşek, ekonomik krizin, sosyal hayatı, kültürü, sanatı olumsuz etkilediği gibi elde kalan mimarlık ortamını da derinden yaraladığını belirtti. Şimşek, devletin Bursa ölçeğinde gerçekleştirdiği ve hızla devam ettirdiği TOKİ uygulamaları nedeniyle, kent doku ve silüetine telafi edilemeyecek zararlar verdiğini ileri sürerken, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik sorunlarının mimarları da olumsuz etkilediğini söyledi.

Zararın neresinden dönülürse kardır

Şenol Şimşek, çöküntü bölgelerinin ıslahı için doğru kentsel dönüşüm ve sağlıklaştırma projelerine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şimşek, sayısı onu geçen sanayi bölgelerinin arasında yaşamaya mahkum edilmeye çalışıldıklarını ifade ederek, bugünlerde uygulama aşamasına gelinen altı milyon metre karelik Büyük Esnaf Sanayi Sitesi'nin, Uludağ'ın eteklerinde, birinci sınıf tarım arazileri ve su havzalarına yine devlet desteğiyle yerleştirilmek istendiğini söyledi.

Bu çalışmalarda fikirlerinin sorulması bir kenara, demokratik haklarının ve hukuk mücadelelerinin de engellenmek istendiğini öne süren Şimşek, "Eşi benzeri olmayan Bursa Ovası'na yapılan sanayi yapıları ve kaçak binalar yetmiyormuş gibi, bunu teşvik edici bir anlayışla ve devlet desteğiyle ihracatı yapılan meyve bahçelerinin içine, 80 dönümlük eğitim vadisi yapılmak üzere. Diğer yandan Bursa Ovası'nın doğusunda bulunan Samanlı'daki mera alanında tüm devlet hastanelerinin toplanacağı bir sağlık kompleksi planlanıyor. Bu örnekler gibi onlarcası ile Bursa köşeye sıkıştırılmış katledilirken, kenti  kent yapan unsurlar tarih, kültür, dağ, deniz, ova gibi nitelikler yok edilirken, yaşamdan ve mimarlıktan bahsetmek mümkün mü?" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bursali-mimarlar-dertli_73018.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!