Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Butik Kadıköy Kupon Hizmet’

Kadıköy’de üç dönemden beri belediye başkanlığı yapan Selami Öztürk, kazanırsa dördüncü dönemini yaşayacak ve İstanbul’da bir rekora imza atacak. Bu dönemde kazanacağından emin hatta AKP’yi bu bölgede baraj altında bırakma iddiasında. Öztürk’le Kadıköy’de geçmişte yaptıklarını ve geleceğe ilişkin planlarını konuştuk.

Cumhuriyet Gazetesi
‘Butik Kadıköy Kupon Hizmet’

Kadıköy’de üç dönemden beri belediye başkanlığı yapan Selami Öztürk, kazanırsa dördüncü dönemini yaşayacak ve İstanbul’da bir rekora imza atacak. Bu dönemde kazanacağından emin hatta AKP’yi bu bölgede baraj altında bırakma iddiasında. Öztürk’le Kadıköy’de geçmişte yaptıklarını ve geleceğe ilişkin planlarını konuştuk.

- 1989’dan beri Kadıköy Belediyesi’nde başkan yardımcısı ve başkan olarak görev yapıyorsunuz. Sıkılmadınız mı?

ÖZTÜRK - Yok. Beni Kadıköy’deki AKP adayından ayıran en büyük özellik de bu. AKP adayı sorulduğunda diyecek ki, “Başbakan ya da Büyükşehir Belediye başkanı gel, dedi, geldim”. Bana kimse gel demedi. Ben kendim bu göreve talibim. Gerçekten bu işi seviyorum ve severek yapıyorum. Ha bıkılmaz mı, canım her gün aynı yemeği yemiyorsunuz ki burda. Burda her gün çok fazla değişim var. Belediye başkanlığı her gün farklı insanlarla, farklı projelerle karşılaşılan bir yer. O nedenle belediye başkanlığı diğer mesleklerdeki gibi her gün aynı işi yapma olayı değil. O nedenle insan ömrü boyunca bu görevi yapsa, hiçbir gün öncekine benzemez. Böyle olunca da neden sıkılacaksınız ki?

- Ataşehir’in sizden ayrılması sizi nasıl etkiler?

ÖZTÜRK - Ataşehir’in ayrılması bizi olumlu etkiler. Kadıköy bütçesinin önemli bir bölümünü uzun yıllar gelişmekte olan bölgelere yatırdı. O bölgeyi de yatırımlarla Kadıköy’le eşdeğer konuma getirdik. Bu yönüyle bizden ayrılmasına üzülüyorum. Ama Kadıköy’e faydası oldu. Şimdi artık butik bir Kadıköy kaldı. 1989’daki nüfusumuza döndük. Düşünün bir ilçe 20 yıl önceki nüfusuna dönerse bu çok büyük avantajdır. Biz de daha rahat hizmet verebileceğiz. Biz de şimdi diyoruz ki, butik Kadıköy, kupon hizmet. Yurttaşın hizmetlere katılımı daha rahat olacak. Kadıköy seçim sonuçları bakımından rahatladı. Bizim hedefimiz burada seçimi almanın ötesinde, AKP’nin Kadıköy’de baraj altında kalması iddiamız var. AKP baraja yakın şu anda, o nedenle bütün çalışmalarımızı AKP’nin baraj altında kalmasına göre yönlendirdik. Yani 45 belediye meclis üyesinin 45’i de CHP’li olabilir.

- Bu üç dönem içerisinde önünüze koyduğunuz hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?

ÖZTÜRK - Belediye başkanları ilk göreve geldiklerinde kendi hayalleri ve hedefleri ile gelirler. Ondan sonra da kentlinin hayalleri ve hedefleri sizi yönlendirir. İlk göreve geldiğimizde vaatlerimizin tümünü yerine getirmişiz. O nedenle bazı caddelerde raylı sistemi hâlâ yapamadık. Büyükşehirin yetki sınırları içine giren konularda Kadıköy bazı projeleri gerçekleştiremedi. Bugün hiç düşünmediğimiz işler yapıldı Kadıköy’de. Kadıköy’de opera düşünmemiştik. Bu kadar kültür merkezi açmayı düşünemedik. Şu anda sinemalarımızın sayısını bilemiyoruz. Artık Kadıköylü İstanbul’un karşı yakasına kültür sanat etkinliklerini izlemeye pek gitmiyor. Bütün Anadolu yakası, yani yaklaşık 6 milyon insanın yaşamış olduğu bu yakanın cazibe merkezi haline geldik. Cazibe merkezi olmanın getirdiği sıkıntılar da var. Güvenlik açısından yine cazibe merkezisiniz. Hırsızı, kapkaççısı da buraya geliyor. Burada belediye ile kamu kuruluşları arasında ciddi bir işbirliği var. Biz emniyetle ciddi bir işbirliği içerisinde çalıyoruz. Kadıköy’de seyyarı kaldırdık. Nerde seyyar var orda asayiş olayları var. Emniyetle birlikte hareket ettik ve kaldırdık. Korsan kitap ve CD satışına emniyetle birlikte çalışarak burada son verdik. Biz Kadıköy’de Emniyet’le, Milli Eğitim’le, Adliye ile ciddi bir işbirliği içerisindeyiz. Kadıköylünün gittiği her yere hizmet veriyoruz. Bunu yapamıyorsanız belediye başkanı değilsiniz.

- Sosyal demokrat belediyecilik aynı zamanda planlamacı belediyecilik demektir. Beş yıllık planınızda ne var?

ÖZTÜRK - Kadıköy zaten rutin belediyeciliğin çok ötesine geçmiş. 1994 yılında biz ilk Aile ve Yaşam Merkezleri’ne başladığımızda, kimsenin ağzında bunlar yoktu. O bakımdan bu projeleri 15 yıldan beri yapan deneyimli belediyelerden birisiyiz. Şimdi sosyal proje uygulamasında çeşitli yaş gruplarına döndük. Çocuklara, kadınlara, engellilere, yaşlılara baktık. Çocuklarla ilgili 78 bin ilkokul çocuğumuzu sağlık taramasından geçiren merkezimiz var. Bunun içerisinde dahiliye uzmanı, çocuk uzmanı bütün ilkokul çocuklarımızı alıyor grup grup getiriyoruz burada doktor kontrolünden geçiyorlar. Herhangi bir rahatsızlığı olan çocuğumuz hastanede sevkli olarak takip ediliyor. 78 bin çocuğumuzun yine diş taraması yapılıyor, ağızlarına püskül dediğimiz ciddi maliyeti olan bir kaplama yapılıyor. Kadıköy’deki çocukların şimdi yarısını bitirdik. Dört beş yıl sonra Kadıköy’de hiçbir gencin ağzında çürük dişi olmayacak. Diğer belediyeler sadece sağlık taraması yapıyor, biz tedavisini de yaptırıyoruz. Göztepe Hastanesi’nin karşısında dört katlı bir apartman kiraladık. Burayı Çocuk Sanat Merkezi olarak kullanıyoruz. Her katı 500 metrekare. Bir katı çocuk sağlık merkezi, bir katı çocuk diş polikliniği, bir katı çocuk sanat merkezi. Çocuk sanat merkezinde 500 öğrencimiz var. Keman eğitimi, piyano eğitimi, vurmalı sazlar, bağlama eğitimi alıyor. Bir yıl sonra sizlere çocuk koroları sunacağız. Bir katımızı da çocuk engelli merkezi yapıyoruz. Engelli çocuklarımız bu merkezde vurmalı sazlarla eğitim alıyor. Onları ayıracağız ve bunların gelecekte ne yapacağı üzerine bir plan yapacağız. Bale mi, sanat eğitimi mi? Biz çocukları ana rahminden itibaren takibe alıyoruz. Hatta bazı çiftler evlenmeden önce onları bilgilendiriyoruz. Eğitim çalışmaları yapıyoruz. Çocukların engelli olmaması için nelere dikkat etmeleri gerektiğini onlara anlatıyoruz. Arkasından hamile anneye eğitimler var. Çocuğun ilk doğumundan sonra çocuğun engelli olup olmadığının tespiti çok kolay olmuyor. Biz ailelerle beraber çocuk büyütüyoruz. Engelli merkezinde meslek eğitimleri var. Örneğin görmezlerle ilgili bilgisayar eğitimleri var. Kütüphanemize gidip kitap ve gazeteleri okuyor. Örneğin bir engelli merkezimizden bir kitap aldı, isterse o kitabı CD’ye yüklüyor, alıp evde de dinliyor. Engellilere ücretsiz servis aracı hizmetimiz var. Yirmi dört saat engelli araçlarımız bu engellileri alıyor ve istediği yere götürüyor sonra da alıp evine geri getiriyor.

- Ücretsiz servis hizmeti mi veriliyor engellilere

ÖZTÜRK - Tabii kişiye özel hizmet veriyoruz yani. İstanbul’a gelenlerin büyük çoğu Anadolu’dan geliyor. Cenazesi olduğunda sıkıntı çekiyor. İki cenaze arabamız var bizim. İki cenaze aracımızla Kadıköy’de vefat eden 12 saat mesafede olan yerlere çift şoförü ile beraber aileyi de alıyor memleketine götürüp bırakıyor. Biz 680 engelliyi işe yerleştirdik. Kurumları dolaştık, engelli çalıştırmayan kurumlara neden engelli çalıştırmadığını sorduk. “Benim işime yaramıyor, para vereyim işe gelmesin” diyenler oldu. Hangi kalifikasyonda eleman istiyorsa engellileri o yönde 8 ay eğittik. İki yılda biz 680 engelliyi özel sektörde işe yerleştirdik.

- Sahilde yükselen o heyula binayı kentli eleştirmiyor mu? Ben eleştiriyorum.

ÖZTÜRK - Haklısınız, ben de rahatsız oluyorum. Görüntüsü ve yüksekliği itibarıyla oraya dev bir kütle kondurulduğunu biliyoruz. Biz ilçe belediyesi olarak büyükşehirin verdiği imar izinleri ile ilgili olarak yüz yere dava açmışız. Bazen atladıklarınız oluyor. Buna Mimarlar Odası dava açtığını söylemişti. Meğer 61. gün dava açmış. Her zaman biz dava açmıyoruz. Bazen bir meclis üyesi dava açıyor, bazen mimarlar odası açıyor, bazen de biz açıyoruz. Burası 18 katlıydı önce sonra on iki kata indi. İlk önceleri bunun kat yüksekliğinin çok olmadığı yönünde bilgi verildi bize. Odanın da dava açtığını bildiğimiz için biraz rahatlamıştık ve dava açmadık. Daha sonra odanın davayı gününde açmadığını ve mahkemeden reddedildiğini duyduk.

http://www.yapi.com.tr/haberler/butik-kadikoy-kupon-hizmet_67642.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!