Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyük Projelere Ara Verdik, 2009 Bizim için Hayatta Kalma Yılı

Fettah Tamince, Seyrantepe stat inşaatı elinden alınan Eren Talu'ya haksızlık yapıldığını söyledi. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kazak devleti tarafından yaptırılan ve 185 milyon dolara mal olan 30 bin kişilik Astana Arena Stadı'nı Tabanlıoğlu Mimarlık ile birlikte 2 yılda tamamlayıp cuma günü açan Fettah Tamince, Galatasaray'ın ihalesi iptal

Referans Gazetesi
Büyük Projelere Ara Verdik, 2009 Bizim için Hayatta Kalma Yılı

Sembol İnşaat ve Rixsos Oteleri'nin sahibi Fettah Tamince, Seyrantepe stat inşaatı elinden alınan Eren Talu'ya haksızlık yapıldığını söyledi. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kazak devleti tarafından yaptırılan ve 185 milyon dolara mal olan 30 bin kişilik Astana Arena Stadı'nı Tabanlıoğlu Mimarlık ile birlikte 2 yılda tamamlayıp cuma günü açan Fettah Tamince, Galatasaray'ın ihalesi iptal edilen Seyrantepe'deki stadına ilişkin Astana'da değerlendirmelerde bulundu.

3 yıl önce ihaleye katılıp en iyi 2. teklifi verdiklerini hatırlatan Tamince, yeni ihaleye ise girmeyeceklerini ve artık Seyrantepe işini kapattıklarını söyledi. Talu'nun ne yaşadığını çok iyi anladığını söyleyen Tamince, "Keşke, Eren'e yardımcı olunsaydı. Böyle bir süreçle karşılaşması beni çok üzdü" dedi. İptal öncesi Talu'nun yeni ortaklık için kendilerini de aradığını söyleyen Tamince, "Ama bizim şu anda böyle bir işe girme imkânımız yok. Bir dönem ilgilendik ama 2 yıl öncesinin dünyası ile bugünkü dünya çok farklı. O zaman bankalar vardı, para vardı. Herkes gelip iş teklif ediyordu, ama şimdi para olmayınca nasıl yapacaksınız" diye konuştu. "İhaleyi siz kazansaydınız sonuç ne olurdu" sorusuna ise Tamince, "Şimdi megolamanlık yapıp, biz alsaydık bitirirdik ya da iyi ki kazanmadık demek istemem. Şartlar bizi farklı bir yere getirebilirdi" dedi.
 
Tek suçlu Talu değil

Seyrantepe ihalesinin iptal sürecinde sorunun sadece Talu'dan kaynaklanmadığını vurgulayan Tamince , "Siz bir ortak bulmuşsunuz, ortak para taahhüt etmiş ama koyamıyor. Banka size para vereceğini taahhüt etmiş ama krizden dolayı veremiyor. Cebinizdekinin de hepsini koymuşsunuz ama yetmemiş. Ne yapabilirsiniz ki. Talu'ya yardımcı olmak için bir çok model geliştirilebilirdi. Örneğin Kazakistan'da anti kriz paketi var. Ayrıca devlet büyük sanayi kuruluşlarına krizin ilk gününden itibaren işçi çıkarmamaları yönünde baskı yaptı, belli fonlar çıkararak şirketleri destekledi" dedi.

Sahibi olduğu Rixos Otelleri'ne de değinen Tamince, "Krizden çok fazla etkilenmedi. Dünyada iyi bir işletme markası olarak geliştirmek istiyoruz. Rixos'ta çok fazla zorlanmadıktan sonra büyük yatırımlar yapmak, çok büyük taahhütlere girmek istemiyoruz. Dünyadaki en başarılı otel zincirleri kendilerine ait mülklerden bir an önce kurtulanlardır. Çünkü mülk yatırımını taşımak büyük bir yük getiriyor" diye konuştu.

Tamince, yılda ortalama yüzde 25-30 büyümek istediklerini belirterek, "Ama önce 2009'u atlatalım. Bu yıl yaşama yılı. Türkiye'de pazar payını artırıcı her türlü teşebbüste bulunacağız. Önümüzdeki dönem de Avrupa'ya daha fazla yöneliriz. Şehir otelleri ve resortlarda büyüyebiliriz" dedi.
 
Bazı işlerimiz durdu

Dubai'de inşaatı süren Rixos Ottoman Palace'ın yıl sonuna kadar açılmasının hedeflendiğini belirten Tamince, Dubai'nin krizden etkilendiğini, kendilerinin de bu bölgede finansal nedenlerle yatırımlarında belli gecikmeler yaşadıklarını söyledi. Katar'da 500 odalı bir tesisin anlaşmasını imzaladık. Bahreyn'de bir anlaşma yaptık. Bu da 2010'da bitiyor. Dubai'deki tesisi yıl sonuna kadar açacağız" dedi.

Kazakistan'da ise biri devletin finanse ettiği, diğeri ise kendilerin gerçekleştirdiği işleri bulunduğunu belirten Tamince, "Devletin taahhütlerinde büyük bir sorun yok, para ödeniyor. Ama bankacılık sektöründe büyük sorun yaşadığından kendi işlerimizi durduk ya da yavaşlattık. Ofis yatırımlarını durduk. Bir alışveriş merkezi yatırımımız sürüyor. Eylül veya en geç kasımda biter" diye konuştu.
 
Fatih Terim, enstitü kurmak istiyor

Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, bir futbol enstitüsü kurmak için çalıştığını söyledi. Kazakistan'daki Astana Arena Stadı'nın açılışına katılan Terim, "Bir enstitü veya okul benzeri bir yapılanma planı düşünüyorum. Üzerinde çalışmalar yürütüyoruz" dedi. Türkiye'de tesislerin gelişmesi gerektiğini kaydeden Terim, "Böylece daha fazla yabancı takım yaz ve kış kampları için ülkemize gelir. Özellikle ölü kış sezonunda turizmcinin can simidi olur. Tesisler gelişmeli ki ben de dünya futbol sektöründeki tanıdıklarımı buraya daha çok davet edebileyim" dedi.
 
Turkuaz renk olmadı

Yaz kampı açısından Türkiye'nin eksiklerinin daha fazla olduğunu kaydeden Terim, Abant gibi yerlerin gerekli futbol donanımına kavuşturulması gerektiğini söyledi. Bu arada Milli Takım'ın kullandığı turkuaz rengini iyi anlatamadıklarını belirten Terim, "Bu renk benim fikrimdi. Kırmızı-beyaz, pek çok ülkenin bayrağında olan renkler ama turkuaz, adında da Türk olan ve başka kimsenin kullanmadığı bir renk. Ama bunu bir türlü kabul ettiremedik. Oysa Avrupa Kupası'nda Nike en çok turkuaz renkli formadan satt" dedi. Türkiye'nin üzerinde bir marka olmadığını söyleyen Terim, "Türkiye'nin tanıtımını hep beraber yapmalıyız. Tarkan, Suna Kan, İbrahim Tatlıses ve benim gibi çok farklı alanlarda yetişmiş insanımız var. Bu insanları, planlı bir şekilde kullanabilmeliyiz. Türkiye'nin tanıtımı için bana bir teklif gelse elimden geleni yaparım" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-projelere-ara-verdik-2009-bizim-icin-hayatta-kalma-yili_70539.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!