Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyük Provokasyon

Irak'ın Samarra kentinde Şiilerin kutsal mekânı Askeriye Camii'nin kubbesini tahrip eden saldırıdan yaklaşık 1.5 yıl sonra düzenlenen ikinci saldırıda, caminin ayakta kalan iki minaresi de havaya uçuruldu.

Milliyet Gazetesi
Büyük Provokasyon

rak'ta Şiilerin en kutsal mekânlarından biri olan ve 60 komando ve 25 Irak polisi tarafından korunan Samarra'daki Askeriye Camii ve türbesi dün sabah kimliği meçhul kişiler tarafından yaklaşık 1.5 yıl içinde ikinci kez bombalandı. 22 Şubat 2006'daki ilk bombalamada altın kubbesi tamamen tahrip olan Askeriye Camii'nin ayakta kalan 2 minaresi de dünkü saldırıda yerle bir oldu. Son zamanlarda yavaşlama eğilimine giren Şii-Sünni kavgasını yeniden ateşlemeyi amaçlayan son saldırının El Kaide militanlarınca düzenlendiği sanılıyor. Minareleri deviren son bombalamada ilkindeki gibi ölen olmadığı belirtildi.

İlk bombalama sonucunda Şii-Sünni çatışması büyük bir hız kazanmış, karşılıklı katliamlar yaşanmıştı. O tarihten bu yana meydana gelen mezhep çatışmalarında 34 bin kişi ölmüştü. Minareleri deviren son bombalamada ölen olmadığı belirtildi.

ABD askeri yetkilileri, başkent Bağdat'ın 95 km kuzeyindeki Sünni kenti Samarra'da meydana gelen saldırıda iki patlama sesi duyulduğunu, ancak saldırganların görülmediğini bildirdi. İmad Naci adlı bir görgü tanığı AP'ye yaptığı açıklamada, patlama sırasında camiye 100 m uzaklıktaki dükkanında olduğunu, patlamayla tüm kentin sarsıldığını ve havaya büyük bir toz bulutu yükseldiğini söyledi. İmad Naci, "Toz dağıldıktan sonra minarelerin olmadığını gördüm. Dükkânı kapatıp gittim" dedi.
Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'den Samarra'ya takviye güç göndermesini isterken, Bağdat'ta da dün öğleden sonra süresiz sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Maliki'nin Dava Partisi yayımladığı bildiride, saldırıdan El Kaide'yi sorumlu tutarken, halkı itidalli olmaya çağırdı. Necef'te ikamet eden radikal Şii lider Mukteda El Sadr'ın ofisinden yayımlanan bildiride de Askeriye Camii'nin bombalanması nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi. El Sadr, olayı kınamak için barışçı gösteriler yapılması çağrısında bulundu, Irak'ın tek düşmanının "işgalciler" olduğunu öne sürdü. Mukteda El Sadr yandaşı siyasi blok içindeki 30 milletvekili de meclis üyeliklerini askıya aldıklarını açıkladı.

Ahmedinecad kınadı
Kutsal Askeriye Camii'ne düzenlenen saldırı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad tarafından da kınandı. Ahmedinecad saldırıdan ABD'yi sorumlu tutarak bu tür şiddet olaylarına son verilmemesi halinde Irak'ta şiddeti önlemek için İran'ın yaptığı girişimlere son vereceğini söyledi. Saldırıyı yapanlara, "Biliyoruz dindar değilsiniz, dinden de bir şey anlamıyorsunuz, ama biraz mert olun" diye seslenen Ahmedinecad, "Ehli Beyt'e (Hz. Muhammed'in soyundan gelenler) düşman olan herkes mahvolur" dedi.

Şiilerin dört kutsal mekânından biri
Samarra'daki Askeriye Camii'nin altın kaplı kubbesi 22 Şubat 2006'daki saldırıda tahrip edilmiş, ancak caminin iki minaresi ayakta kalmıştı. Dünkü çifte saldırı minareleri yıktı. Askeriye Camii ve türbesi, Şiiler için Irak'taki en kutsal dört mekândan biri. Burada, 9. yüzyılda yaşayan 10. ve 11. Şii imamlar, Ali El Hadi ile oğlu Hasan El Askeri'nin mezarları bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-provokasyon_54739.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!