Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyük Selçuklu Mezarlığı Yok Oluyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük Müslüman Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Son tespitlere göre 1 ve 12. yüzyıllara ait 8 binin üzerinde mezar taşının bulunduğu mezarlıkta taşlar birer birer özelliğini kaybediyor.

Zaman Gazetesi
Büyük Selçuklu Mezarlığı Yok Oluyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük Müslüman Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Son tespitlere göre 1 ve 12. yüzyıllara ait 8 binin üzerinde mezar taşının bulunduğu mezarlıkta taşlar birer birer özelliğini kaybediyor. 210 bin dekar alanı kaplayan mezar taşlarının Orhun Abideleri'nin İslamlaştırılmış şekli olduğunu söyleyen Ahlat Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, acil müdahale edilmediği takdirde mezarlığın tarihe karışacağını belirtiyor.

"Akdamar Kilisesi'ne verilen önem Selçuklu Mezarlığı'na da verilmeli." diyen Pirhasanoğlu, atalarımızın Anadolu'ya ilk ayak bastıkları topraklar üzerinde yer alan mezarlıkla ilgili şunları kaydediyor: "Burası bizim özümüz, kültürümüz ve her şeyimiz. Unutulmamalıdır ki Türkiye halkı önce Ahlatlıdır. Sonra Rizeli, Kayserili, Yozgatlı, İstanbullu, Ankaralı. Çünkü Anadolu'ya ilk ayak bastığımız topraklar buralardır ve tüm ülkenin atalarının mezarları Selçuklu Mezarlığı'ndadır. Dolayısıyla burayı korumak hepimizin görevidir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuk-selcuklu-mezarligi-yok-oluyor-_64213.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!