Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyükşehir Kanal Projesini İşletemiyor

Ankara’da son bir haftadır yaşanan su baskınlarının ardından konuşan Büyükşehir Belediye eski Başkanı Murat Karayalçın, belediyenin Kanal Projesi’ni düzgün işletemediğini öne sürdü. Yağmur suyu ve pis suyun ayrıştırılmasında sorun yaşandığını öne süren Karayalçın, “Şimdi görüyoruz, az bir yağmur yağıyor evleri su basıyor. Ankara’nın bazı

Hürriyet Ankara
Büyükşehir Kanal Projesini İşletemiyor

STRONG>Ankara’da son bir haftadır yaşanan su baskınlarının ardından konuşan Büyükşehir Belediye eski Başkanı Murat Karayalçın, belediyenin Kanal Projesi’ni düzgün işletemediğini öne sürdü.

ANKARA’da bir haftadır süren yağışların ardından kentte su baskınları yaşanırken, Büyükşehir Belediye eski Başkanı Murat Karayalçın, önemli bir iddia ortaya attı.

Karayalçın, kendi döneminde 660 milyon dolara başlatılan Büyük Ankara Kanal Projesi’nin (BAKAY) mevcut yönetim tarafından doğru işletilemediğini öne sürerek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin büyük belediyeleri çok iddiaları projeler hazırlıyor. Kamuoyuna bunu büyük iddialarla açıklıyor. Temel atma törenleri çok görkemli yapılıyor. Fakat yüz milyonlarca dolarlık projelerde daha sonra işlerlik olarak çok büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Belediye yönetimleri bu projeleri açıklarken, artık caddeleri sokakları evleri su basmayacağını, kentte sellerin oluşmayacağını bir müjde olarak açıklıyorlar.

Büyük projeler

Fakat bir süre sonra yağmur yağdığında kentin evlerinin, caddelerinin o yağmura teslim olduğunu görüyoruz. O zaman insanların dönüp bunu sorgulaması gerekli diye düşünüyorum. Eğer bu projeler işe yaramıyorsa yüz milyonlarca dolarlık proje harcamaları neden yapıldı.

Ya proje yanlıştı, ya proje imalatı yanlıştı, ya da proje işletmeciliğinde bir sakatlık oldu. Ben bunu Ankara için de örnekle açıklamak istiyorum.

Ankara’nın benim dönemimde yapılan en büyük yatırımı metro değildi. Raylı sistem yatırımları toplam olarak en büyüktü. Ankaray ve Batıkent metrosunun yani metro hattının toplam büyüklüğü 900 küsür milyon dolardı. Ama tek tek bakıldığında metro yatırımı 600, Ankaray yatırımı da 300 küsür milyon dolardır.

Her tarafı su basıyor

Yatırımlara tek tek baktığınızda en büyük proje BAKAY projesidir. O projenin büyüklüğü 660 milyon dolar dolaylarındaydı. Fakat insanlar yer altı yatırımlarıyla çok fazla ilişki kurmazlar, çok fazla önemsemezler. Bu proje, pis suyun ve yağmur suyunun birbirinden ayrılmasıdır. Ankara’da bir yağmur olduğunda apartmanların alt katlarını lağım suyu basardı. Çünkü, yağmur suyu gelip kanalizasyon şebekesinden apartmanların alt katlarını basacak bir etkide bulunurdu. İkisinin birbirinden ayrılması, Ankara’nın kent olarak yağmurlu günlerde kendisini kurtarması anlamına geliyordu. Fakat bu devam ediyor.

Ankara yağışa teslim oluyor

Yani Ankara kenti kısa bir yağmura maalesef teslim oluyor. Bazı yerlerde Ankara’da dalgıçlar asfalta dalış yapıyorlar. O zaman bu projeyi sorgulamak gerekiyor. Bu proje çok doğru bir proje, ayrıca kesin kabulü yapılmış bir proje. Harcamaları imalatı kabul edilmiş, fen kurallarına göre, bir proje. O zaman bu projenin işletmeciliğinde ciddi bir aksaklık var demektir. Ankaralıların bunu sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.

Bu proje benim belediye başkanlığım sırasında başladı. Benim ayrılmamdan iki yıl sonra tamamlandı ve mevcut yönetim tarafından onaylandı. 660 milyon dolar para harcayacaksın sonra da kenti su basacak, bunun sorgulanması lazım.”

Az yağmurla su basıyor

Yağmur suyu ve pis suyun ayrıştırılmasında sorun yaşandığını öne süren Karayalçın, “Şimdi görüyoruz, az bir yağmur yağıyor evleri su basıyor. Ankara’nın bazı yerlerinde dalgıçlar asfalta dalış yapıyor” diye konuştu.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyuksehir-kanal-projesini-isletemiyor_80273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!