Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyümenin Kaynakları Çürük

TİSK’in aylık raporlarına göre Türkiye kişi başına gelir açısından Avrupa’nın en fakirleri arasında. Bunun değişmesi için hızlı büyümesi şart. Bunun için büyüme yurtiçi tasarruflara ve doğrudan yatırımlara dayandırılmalı. Oysa tam tersi oluyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Büyümenin Kaynakları Çürük

Haziran ayına ilişkin “aylık ekonomik bülteni”nde AB’nin yayınladığı 3 aday ülkeyi de kapsayan 37 ülke için satınalma gücü paritesine göre kişi başına gelir hacim endeksinde Türkiye’nin Avrupa’nın en fakir ülkeleri ile yan yana yer aldığını belirten ve bu durumun “büyümenin sağlam kaynaklara dayandırılamamasından” kaynaklandığını ileri süren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), temmuz raporunda da “Türkiye’nin mevcut büyüme trendini sürdürmesi konusunda çeşitli endişeler bulunduğunu” vurguladı. Son raporda özetle şunlara yer verildi:

* Türkiye’de bütçe açığı ve cari açık sorunu yılın ikinci yarısında ağırlığını arttırıyor.

* Kısa erimde borçlanma ile ilgili sorun yaşamıyor ise de mevcut borçlanma tablosu kaynakların ülke kalkınması yerine faiz ödemelerine akmasına neden oluyor.

* Türkiye borçlanabilir ve borçlarını ödeyebilir konumda olduğu için başta IMF ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca krizden çıkmış ülke konumunda görülüyor. Ama büyümenin finansmanını yurtiçi tasarruflara dayandıramadığı ve nitelikli doğrudan yabancı sermaye akımını sağlayamadığı için büyüme trendini sürdürmesi konusunda çeşitli endişeler bulunuyor. TİSK’in haziran bülteninde de şu şu ifadeler dikkat çekiyordu:

* AB’nin 37 ülke için yayımladığı satınalma gücü paritesine göre kişi başına gelir hacim endeksinde 27 üye ülkenin ortalaması “100” iken Türkiye’nin endeks değeri 46’da kalıyor. Bu, “Türkiye’nin AB üyeliği için daha yüksek büyüme oranlarını yakalaması gerektiğini” ortaya koyuyor.

* Türkiye makro ekonomik büyüklük olarak G-20 içerisinde ama kişi başına gelir, işgücüne katılım oranı gibi değişkenlerde gelişmiş ülkeler sınıfına giremiyor. Bunun sağlanabilmesi Türkiye’nin istikrarlı, sürdürülebilir ve yüksek oranlı büyümesi ile mümkün. Bunun için büyümenin sağlam kaynaklarla finanse edilmesi zorunlu. Türkiye bu konuda bir türlü çözüm yolu üretemiyor. Pozitif büyüme oranını yakalarken bile tekrar yüksek cari açık düzeyleri ile karşı karşıya kalmamız, sorunun ciddiyetini gösteriyor.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/buyumenin-kaynaklari-curuk_81662.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!