Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Büyümeyi İnşaat Sırtlıyor

Türk ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 6.3 oranında büyüdü. En hızlı büyüyen sektör yüzde 25.9’la yine inşaat oldu.

NTV



ürk ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 6.3 oranında büyüdü. En hızlı büyüyen sektör yüzde 25.9’la yine inşaat oldu.

Ekonomik büyüme yılın ilk çeyreğinde beklentiyi aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ilk üç ayda gayri safi milli hasılada (GSMH) yüzde 6.3, gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) ise yüzde 6.4 olarak gerçekleşti. CNBC-e anketinde büyümenin yüzde 5.5 olması bekleniyordu. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 10.2, 2005’in tamamında ise yüzde 7.6 büyüme kaydetmişti.

İlk çeyrekte Türkiye’nin GSMH’si cari fiyatlarla 80.3 milyar dolar, GSYH’si de 80.4 milyar dolar oldu. 2005 yılında GSMH 360.9 milyar dolar, GSYH de 361.5 milyar dolar seviyesindeydi.

EN HIZLI İNŞAAT BÜYÜDÜ
Sektörel bazda bakıldığında ilk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 25.9’la inşaat oldu. Onu yüzde14.7’lik büyümeyle ithalat vergisi izledi. Ticaret yüzde 7.4, serbest meslek ve hizmetler yüzde 5.8, sanayi yüzde 4.5, ulaştırma ve haberleşme yüzde 4, konut sahipliği yüzde 2, devlet hizmetleri yüzde 1.6, kar amacı olmayan kuruluşlar yüzde 1 ve tarım yüzde 0.6 oranında büyüdü. Mali kuruluşlar ise yüzde 0.5 oranında küçüldü.

PARA KONUT VE DAYANIKLI TÜKETİME AKTI
Yılın ilk çeyreğinde para, konut ve dayanıklı tüketime aktı. Buna göre ilk çeyrekte vatandaşın harcaması içinde, gıda-içki, enerji-ulaştırma-haberleşme ve hizmetlerin payı azalırken, dayanıklı tüketim, yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ile konut sahipliği için yapılan harcamaların payı arttı. Özel tüketim harcamaları 79 milyar YTL’ye, gıda ve içki harcamaları 25.4 milyar YTL’ye yükselirken, toplam özel tüketim içinde gıda ve içkinin payı yüzde 32.9’dan yüzde 32.1’e geriledi.

Dayanıklı tüketim için vatandaş yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre 2 milyar YTL daha fazla harcarken, harcama tutarını da 9.3 milyar YTL’den 11.3 milyar YTL’ye çıkardı. Dayanıklı tüketimin özel nihai tüketim içindeki payı yüzde 13.7’den yüzde 14.3’e çıktı.

KONUTA 6.8 MİLYAR YTL HARCANDI
Konut sahipliği için geçen yılın ilk çeyreğinde 5.6 milyar YTL harcanırken, bu yıla gelindiğinde aynı dönemde rakam 6.8 milyar YTL’ye yükseldi. Bunun sonucunda, konut sahipliği için yapılan harcamaların özel tüketim içindeki payı da yüzde 8.2’den, yüzde 8.7’ye çıktı.

KAMU YATIRIMI HIZLANDI
Gayri safi sabit sermaye oluşumunda ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 31.8 artış görülürken, kamu sektöründeki artış yüzde 53.9’u buldu. Özel sektördeki artış ise yüzde 29.5 olarak hesaplandı.

ERDOĞAN: BÜYÜME HEDEFİ TUTACAK
Büyüme rakamlarını değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Dalgalanmalar konusunda hem hükümet hem de Merkez Bankası üzerine düşeni yapıyor. Türkiye içeride ifade edildiği durumda değil. Geçen yılın büyümesi yakalanmayabilir ama hedefleri tuttaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Maliye Bakanı Unakıtan da yaptığı açıkmalada “Türkiye her şekilde büyümesine devam edecek” dedi.

ATO: BU BÜYÜME HORMONLU
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, büyüme rakamlarının baskı altında tutulmuş kur ile ithalata dayalı sağlıksız bir büyümeyi işaret ettiğini belirterek, “Bu büyüme obez, bu büyüme büyülü, bu büyüme hormonlu büyüme” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/buyumeyi-insaat-sirtliyor_46827.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!