Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çağdaş Amerikan Sanatını Tanıyalım

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yeni sezonu Amerikan çağdaş sanatından bir kesit sunan ‘Octet: School of Visual Arts’tan Seçme Yapıtlar’ sergisiyle açtı. 1947 yılında kurulan New York’taki ünlü School of Visual Arts’ın (SVA) Güzel Sanatlar Bölümü ile birlikte hazırlanan sergi, Amerikan güncel sanatını yakından gözlemlemek, hakkında fikir

Radikal Gazetesi
Çağdaş Amerikan Sanatını Tanıyalım

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yeni sezonu Amerikan çağdaş sanatından bir kesit sunan ‘Octet: School of Visual Arts’tan Seçme Yapıtlar’ sergisiyle açtı. 1947 yılında kurulan New York’taki ünlü School of Visual Arts’ın (SVA) Güzel Sanatlar Bölümü ile birlikte hazırlanan sergi, Amerikan güncel sanatını yakından gözlemlemek, hakkında fikir edinmek için önemli bir fırsat. Richard Serra, Sol LeWitt, Louise Bourgeois gibi dünya sanatına yön vermiş isimlerin de yolunun SVA’dan geçtiğini düşünürsek, okulun sanat dünyasındaki yerini daha iyi kavrayabiliriz.

‘Octet’ sergisinin kürasyon ekibi, SVA Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Suzanne Anker ve SVA eski öğrencilerinden, öğretim görevlisi Peter Hristoff’dan oluşuyor. Andrea Belag, Nancy Chunn, küratörler Suzanne Anker ve Peter Hristoff, Taney Roniger, sergide yapıtları sergilenen 66 sanatçıdan birkaçı. Soner Ön ve Elif Uras ise yolları SVA’dan geçen Türk sanatçılar olarak sergideki yerlerini alıyor.

Küratörler Hristoff ve Anker, bu kapsamlı sergiyi altbaşlıklara ayırarak çözümlemeyi uygun görmüşler. Sekizli anlamında kullanılan ‘Octet’, sonsuzluk işaretine ve sergideki sekiz bölüme gönderme yapıyor. Güncel sanat dünyasının temel meselelerinin çerçevesini belirleyen bu altbaşlıklar; İmge Olarak Sözcük, Kimlik ve Kimlik Politikaları, Post Pop ve Tabloid, İlişkisel Estetik, Malzeme Önemlidir, Bedensel ve İlahi, Dünya Oyunları, Anlatı Öncelikleri.

SVA’nın sanatçı yelpazesi

Resim, desen, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve dijital sanat ürünlerinden örnekleri bünyesinde toplayan sergi, kültürler arası farklılık ve benzerlikleri, politik baskıları, insan hallerini, masalsı varoluş hikâyelerini, çevre sorunlarını kısacası çağdaş sanat dünyasının nabzını tutma olanağı sunuyor. Bu projeyi klasik okul sergilerinden ayıran önemli bir özelliği de geçmişte SVA’de öğrenim görmüş, şu sıra eğitimcilik yapmakta olan ve halen eğitimi süren öğrencileri bir araya getiriyor olması. Sanatçılar arasında 70’li yaşlarını süren olgun sanatçılardan, 20’li yaşlarına henüz basmış, sanat yaşamının başlarında olan genç isimlere kadar geniş bir yaş aralığı var.

Yapıtlar arasında New Jersey doğumlu Daniel John Gadd’in ‘Değişim’ isimli Barack Obama portresi, Ankara doğumlu Elif Uras’ın İznik çinilerine getirdiği modern yorumlar, Brooklyn doğumlu Suzanne Anker’ın ‘Kökler ve Gelecekler’ isimli çalışmaları dikkat çekiyor. Değinmeden geçemeyeceğim bir diğer yapıt da 1977 Pittsburg doğumlu Joshua Allen Harris’in ‘Hava Ayısı ve Yavrusu’ isimli çalışması. Sanatçının bu yapıtı, ekolojik dengelerin altüst olduğu günümüz dünyasına mesaj verme kaygısının da ötesinde çığlık çığlığa sesleniş olarak tanımlanabilir.

Sergiyi gezerken bir yandan da sanatın geçmişi ve bugünü üzerine düşünmeye başladım. 19. yüzyıla kadar süren Avrupa merkezli sanat anlayışı, dünya savaşları döneminde Amerika’ya kayan sanat hareketi ve günümüzdeki merkezsizleşme ya da başka bir deyişle küreselleşen yeni sanat hareketleri... Sanatın dünyadaki dönüşümlere paralel ilerleyen değişim süreci, hayatı ne denli içerdiğinin de açık kanıtı. Anker’in sözü de bunu doğrular nitelikte “Bireyselciliğe, yaratmaya ve kaçınılmaz kadere sarsılmaz bir inanç duymuş Amerikan sanatı, birbirini izlemeyen unsurların bir toplamıdır.”

‘Octet: School of Visual Arts’tan Seçme Yapıtlar’ sergisi 4 Ekim tarihine kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.

Tel: 0212 334 09 00

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-amerikan-sanatini-taniyalim_71439.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!