Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çankaya Belediyesi’nden Engellilere Yönelik Projeler

Çankaya Belediyesi’nde “Toplumcu Belediyecilik Programı”nın temel unsurlarından birinin de engelli bireylerin sorunlarına yönelik çalışma anlayışı olduğunu belirten Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy, engelliler için erişilebilirliği amaçlayan “Engelsiz Çankaya” programının başlatılmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet ANKARA
Çankaya Belediyesi’nden Engellilere Yönelik Projeler

Çankaya Belediyesi, engellilerin sorunlarının çözülmesi ve yaşama rahat bir biçimde katılmalarını sağlamak için birbirinden farklı projeler uyguluyor. Çankaya Belediyesi’nde “Toplumcu Belediyecilik Programı”nın temel unsurlarından birinin de engelli bireylerin sorunlarına yönelik çalışma anlayışı olduğunu belirten Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy, engelliler için erişilebilirliği amaçlayan “Engelsiz Çankaya” programının başlatılmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Fiziksel erişim anlamında merkezi yerlerden başlanarak yaya bölgelerinin, engelli, yaşlı, bebek arabalı ve hamile yurttaşların kullanabileceği standartların açılmasının da öncelikli hedeflerinden biri olduğunu anımsatan Ulusoy, “Bunların yanı sıra, engelli ve yakınlarına yönelik eğitim çalışmalarının sürdürülmesi, mesleki ve sosyal rehabilitasyon programlarının yaygınlaştırılarak sürdürülmesi, engellilerin ve yakınlarının sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde yer alması sağlanarak toplumsal yaşama katılımlarının arttırılması gibi çalışmalarımız olacak” dedi. Çankaya Belediyesi’nin Engelliler Hizmet Bölümü’nde engellilere yönelik gerçekleştirilen, devam etmekte olan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgiler ise şöyle:

* Çengel Kafe: Kafedeki gençler servis elemanı görevlerinin yanı sıra kendileri için oluşturulan sosyal gelişim programlarına katılmaya devam ediyor. (Tiyatro eğitimi, halk dansları eğitimi ,fotoğrafçılık çalışması ,sinema ,tiyatro konser vb. etkinliklere katılma,günlük yaşama ilişkin bağımsız yaşam becerilerinin geliştirilmesi….)

Görüşmeler sürüyor

* Çankaya’da yaşayan engelli ve ailelerinin gereksinimlerinin belirlenmesine ilişkin altyapı oluşturulması çalışması: Çankaya’da yaşayan engelli ve yakınlarının gereksinimlerini adrese dayalı olarak tespit etmek için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğine ilişkin üniversitelerle yapılan görüşmeler sürüyor. Muhtarlarla ve ilgili kurumlar ile işbirliği yapılarak muhtarlık kaydı dışında kalmış engellilerin aileleri tarafından kaydettirilmesini sağlayan bir çalışmanın altyapısının oluşturulacağı kaydedildi.

* Ahşap Oyuncak Atölyesi: Zihinsel ve bedensel engelli bireylerin mesleki rehabilitasyondan geçirilerek benzer alanlarda iş yaşamına dahil olmasını amaçlayan “Ahşap Oyuncak Atölyesi” projesi ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Ahşap Oyuncak Atölyesi ile ilgili olarak 19-22 Ağustos 2009 tarihlerinde Almanya’nın Frankurt am Main Belediyesi’ne örnek alınacak atölyeyi incelemek üzere bir teknik gezi düzenlendi. Gezi sonrası izlenimler sunulan brifingle başkan ve ilgili başkan yardımcıları ile paylaşıldı. Ahşap Oyuncak Atölyesi düzenlenen bir protokol ile Bel-De A.Ş ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü işbirliği ile yürütülecek.

* Zihinsel engelli çocukların annelerine yönelik beceri geliştirme grupları: ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı) zihinsel engelli çocukların annelerinin ev dışında geçirdiği zamanları artırmak, engelli annelerinde yaşanan tükenmişlik duygusunu minimize etmeyi amaçlayan bu proje işbirliği önerisi ile geldi. 6 ay sürecek, haftanın 5 günü toplam 50 engelli annesini kapsayacak olan bu çalışma için yer tahsis edilecek ve engelli anneleri bu projeye yönlendirilecek.

Drama çalışmaları yaygınlaşacak

* Altınokta Körler Derneği Genel Merkezi ve Çankaya Belediyesi işbirliği ile 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü’nde “Beyaz Bastonun Tekniği ve Görme Engelliler Açısından Önemi Çalıştayı” düzenlenecek.

* Model Ev: Japonya’nın “Yerel Projelere Hibe Yardımı Programı” kapsamında zihinsel engelli gençlerin bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek üzere “Model Ev ” oluşturması ile ilgili resmi başvurular başlatılacak.

* Drama ve Tiyatro Çalışması: Zihinsel engelli bireylerin kendine güvenlerini arttırmayı ve sosyal yaşama dahil olmalarını hedefleyen yaratıcı drama-tiyatro çalışmaları yaygın biçimde sürdürülecek. Çalışmalar zihinsel engelli bireylerle tiyatro -drama çalışması konusunda 4 yıllık deneyimi olan eğitimciler eşliğinde yürütülecek. Maltepe yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan çalışmalara halen 14’er kişilik iki grupla başlandı.

* Engelli Danışma Meclisi: Engellilik alanında yapılacak çalışmalarda gerek sivil toplum örgütleri gerekse alanda uzman meslek elemanlarının yönlendirmeleri doğrultusunda, çalışmaları sürdürmek amacıyla “Engelli Danışma Meclisi” oluşturulacak.

* Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve sosyal yaşama daha etkin katılımlarını sağlamak için tekerlekli sandalyenin temininde şirket ve kişilerin bağışlarının gereksinim sahipleri ile buluşması şeklinde bir yöntem izleniyor. Böyle bir yöntem engelli olmayan bireylerde engellilik alanında empati yapmayı ve toplumsal dayanışmayı güçlendirdiği için tercih edildiği belirtiliyor.

Araç talepleri gideriliyor

* 2.Çengel Kafe’nin Açılması: Mithatpaşa No:52 de yer alan belediye hizmet binasında Çengel Kafe’nin yeni bir şubesi açılacak. Kafenin iç mekan malzemelerinin sağlanmasında Ümitköy Lions Kulübü Başkanlığı’nın destek sağlaması yönünde görüşmeler tamamlandı.

* Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü: Kulüp, atletizm, goalball ve satranç alanlarında çalışmalarını sürdürüp turnuvalara katılıyor.

* Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı: Birinci lige yükselen takım 2009-2010 sezonunda bu ligdeki takımlarla karşılaşmalara katılacak.

* Engellilere Yönelik Diğer Projeler: Engelli alanında faaliyet gösteren derneklerin çeşitli konulardaki konferans, panel, günlük eğitim etkinliği, özel gün kutlaması ve süreli projelerle ilgili başvuruları bulunuyor. Engelli alanında işbirliği önerileri değerlendirilerek uygun görülenler programa alınıyor. Yine bu alanda faaliyet sürdüren sivil toplum kuruluşlarının sergi, toplantı için salon gereksinimleri karşılanmakta ve olanaklar ölçüsünde de araç talepleri gideriliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cankaya-belediyesinden-engellilere-yonelik-projeler-_74112.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!