Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cargill’in Önünü Açan Yasa Meclis’ten Geçti

Tarım arazileri üzerine yasadışı tesis kurduğu için faaliyetlerine son verilen şirketlere getirilen affın süresini uzatan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin 19 Şubat 2007’de bu yasanın yürütmesini durdurmuştu. Böylece yıllardır bu kanunun çıkması için mücadele eden Cargill firmasının önü açılmış oldu.

Milliyet Gazetesi



arım arazileri üzerine yasadışı tesis kurduğu için faaliyetlerine son verilen şirketlere getirilen affın süresini uzatan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin 19 Şubat 2007’de bu yasanın yürütmesini durdurmuştu. Böylece yıllardır bu kanunun çıkması için mücadele eden Cargill firmasının önü açılmış oldu.

Genel Kurul’daki görüşmelerde, CHP milletvekili Atilla Kart, yasanın Cargill firması için çıkarıldığını savundu. Teklif sahibi AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, “Ben bu yasal düzenlemeyi Cargill için getirmedim. Hem siz hiç gidip Cargill’in bulunduğu alanı gördünüz mü? Cargill’in etrafında onlarca kaçak kurulu fabrika var. Nerede Bursa Barosu avukatları?” dedi.

Yasa şunları öngörüyor:

- 11 Ekim 2004 öncesinde tarım arazilerine yasadışı tesis kuranlara, “Tarımsal bütünlüğü bozmaması” halinde izin verilecek. Af anlamını taşıyan bu düzenlemeden Cargill firması da yararlanacak.
- Yasadışı fabrika kuranlar, 1 yıl içinde aftan yararlanmak için Tarım Bakanlığı’na başvuracak. İzin aşamasında tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin metrekaresi için 5 YTL ödenmesi şartı aranacak.
- Çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler için Tarım Bakanlığı’na başvurulacak. Başvurudan sonraki 2 yıl içerisinde işlemler tamamlanana kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek.
- Tarım arazileri üzerinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili yatırımlar ile jeotermal kaynaklı sera yatırımları için yer tahsisi yapılabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cargillin-onunu-acan-yasa-meclisten-gecti_60564.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!