Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Carlos Ferrater Konferansı 14 Ekim’de Gerçekleşti

Ünlü İspanyol Mimar Carlos Ferrater, 14 Ekim 2010 günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy’deki binasında “Peyzaj ve Geometri” adlı bir konferans verdi. İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Cervantes Enstitüsü ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Contratas y Obras firması işbirliği ile

yapi.com.tr
Carlos Ferrater Konferansı 14 Ekim’de Gerçekleşti

Ünlü İspanyol Mimar Carlos Ferrater, 14 Ekim 2010 günü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy’deki binasında 'Peyzaj ve Geometri' adlı bir konferans verdi. İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Cervantes Enstitüsü ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Contratas y Obras firması işbirliği ile gerçekleştirilen ve katılımın yoğun olduğu konferansta dinleyiciler, Avrupa mimarlık dünyasının en önemli isimlerinden biri olan mimarın projelerini kendisinden dinleme fırsatı buldu.

Catalunya Politecnica Üniversitesi Mimarlık Bölümü başkanlığı görevini de yürüten Ferrater, aralarında 2001 yılı İspanya Ulusal Mimarlık Ödülü de dahil olmak üzere bir çok önemli ödülün de sahibi. Ferrater konuşmasının başında Barselona’nın 1970’lerde başlayan dönüşümünün kendisinin mimarlık yaşamında önemli bir etkisinin olduğunu ve Barselona Olimpik Köyü başta olmak üzere bir çok projesini bu dönüşüme paralel olarak gerçekleştirme fırsatı bulduğunu belirtti. Aralarında, Katalonya Kongre Merkezi, Castellon Oditoryumu’nda Bilim Enstitüsü ve botanik bahçesi, Zaragoza İstasyonu, Granada’da Bilim Parkı, Paris’de Jacobins Kültür Merkezi, Villa-Real Kütüphanesi gibi bir çok kamusal projesi bulunan mimar konuşmasında, Mimarlığın bir sanat olduğunu ancak saygı gösterilmesi gereken bazı ölçütleri bulunduğunun altını çizdi, bunların başında ise Ferrater’e göre mimarlığın insan için olması geliyor.



Başarılı bir mimarlık uygulamasında işverenin önemine dikkat çeken Ferrater, mimarın ve işverenin iyi bir proje için entelektüel bir risk almayı kabul etmeleri gerektiğini belirtti. Ünü mimar bunun başarısızlıkla sonuçlanma olasılığının her zaman olmasına karşın başarılı bir işe imza atmak için alınması gereken bir sorumluluk olduğunu ve bunu işverenin de kabullenmesi gerektiğini düşünüyor. Konuşmasının sonlarında tasarımda teknoloji kullanımına değinen Ferrater, her ne kadar bu gün bilgisayarlar sayesinde eskiden yapılamayacak hesaplamaların yapılması, ulaşılamayacak biçimlere ulaşılması mümkün olsa da kendisinin her zaman bir kurşun kalemi tercih edeceğini bunun nedeninin ise yaptığı tasarım ile bu biçimde ‘doğrudan’ bir ilişkiye girebilmesi olduğunu belirtti. Konferans boyunca ağırlıklı olarak İspanya’daki projeleri üzerinde duran Ferrater bunun nedenini ise Türkiye ile İspanya’nın Akdeniz ülkesi olarak benzerlikleri olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’de proje yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/carlos-ferrater-konferansi-14-ekimde-gerceklesti_83234.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!