Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çayırhan Termik Santralı'nın Devrine Fren

Danıştay 10. Dairesi, enerji sektöründeki en başarılı özelleştirme uygulaması olarak gösterilen Çayırhan Termik Santrali'nin işletme hakkının 20 yı

Dünya
1


b>Danıştay 10. Dairesi, enerji sektöründeki en başarılı özelleştirme uygulaması olarak gösterilen Çayırhan Termik Santrali'nin işletme hakkının 20 yıllığına Park holding'e devrini öngören Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Eski bir TEAŞ işçisinin açtığı davada Danıştay'ın iptal kararı alması, hem Çayırhan'ın yeniden kamuya iadesini gündeme getirdi, hem de bundan sonraki enerji özelleştirmeleri için örnek teşkil edebileceği gerekçesiyle endişe yarattı.
Danıştay 10. Dairesi, enerji sektöründeki en başarılı özelleştirme uygulaması olarak gösterilen Çayırhan Termik Santralı'nın işletme hakkının 20 yıllığına Park Holding'e devrini öngören Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Eski bir TEAŞ işçisinin açtığı davada Danıştay'ın iptal kararı alması, hem Çayırhan'ın yeniden kamuya iadesini gündeme getirdi, hem de bundan sonraki enerji özelleştirmeleri için örnek teşkil edebileceği gerekçesiyle endişe yarattı.

Danıştay, eski bir TEAŞ işçisi olan Hüseyin Bunarcıoğlu'nun, Bakanlar Kurulu'nun 5 Nisan 1998 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan "Park Elektrik'e, Çayırhan Termik Santralı'nın 1, 2, 3 ve 4'üncü üniteleri ile Ankara Orta Anadolu Linyit İşletmeleri görev bölgesinde yer alan ve santralın ünitelerine kömür sağlayan maden sahalarının rehabilitasyonu ve işletilmesi amacıyla 20 yıllığına devrini" öngören kararının iptali istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, sözkonusu Bakanlar Kurulu kararının iptali yönünde karar verdi. Karar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile davacı Hüseyin Bunarcıoğlu'na tebliğ edildi.

Elektrik dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirilmesi için 1996 yılında açılan ihaleler içerisinde yer alan Çayırhan, böylece diğer uygulamaların akibetine uğradı. Devir işlemi gerçekleştirilebilen tek enerji tesisi olan Çayırhan, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kurulu. 150 MW'lik dört türbini bulunan santralin, ilk iki ünitesi 2000 yılında, 3 ve 4'üncü üniteleri ise 2001 yılında Park Holding'e devredildi. Yıllık yaklaşık 3.5 milyar kilovatsaat elektrik üreten santralin elektrik üretim maliyetlerinin özelleştirme sonrasında oldukça düşük seviyelere indirildiği öne sürülüyordu.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, söz konusu kararın temyiz edileceğini belirtirken, temyizin resmi karar bildirimini izleyen 30 gün içerisinde yapılması gerektiğini kaydettiler. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası'na göre, elektrik üretim, dağıtım ve ticaretinin serbest piyasa koşullarına uygun yapılmasının zorunlu olduğuna işaret eden yetkililer, bu nedenle yeni bir bakanlar kurulu kararıyla santralın devrinin mümkün görünmediğini kaydettiler.

Yetkililer, temyiz talebinin sonuçlanması beklenmeden karar çerçevesinde sözkonusu santralin kamu tarafından geri alınması gerektiğine de dikkat çektiler.

Danıştay ayrıca, söz konusu santralın devrini öngören Enerji Bakanlığı'nın davet işlemini de "kamu yararı" olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cayirhan-termik-santralinin-devrine-fren_4006.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • danıştay termik santralinin devlete dönmesini karar almış bu yazıda. ama nerde? bızler istıfa etmek istıyoruz, tazmınatlarımızı ödemıyor, en az kişilerin 10 yıllıklarının ustune yatıyorlar. bu konuya el atılmasını istıyoruz. tazmınatlar odensın bız kıralık yerde çalışmak istemıyoruz. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!