Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cebinde Parası Olan İndirimin Alâsını Kapıyor

Gayrimenkulden otomotive, turizmden mobilyaya kadar birçok sektörde firmalar, satışlarda durgunluğa karşı hızla müşteriye özel seçenekleri devreye almaya başladı. Parası hazır olan müşterinin "kral" gibi ağırlandığı yeni dönemde, lüks bir konut 70-80 bin YTL, Mercedes marka bir otomobil 30 bin euro, mobilya yüzde 30, bayramda yurtdışında bir tatil

Referans Gazetesi



Ekonomik durgunluktan etkilenen sektörler, satışlarını canlandırmanın yolunu "nakiti olana özel indirim" sunmakta buldu. Gayrimenkulden otomotive, turizmden mobilyaya kadar birçok sektörde firmalar, satışlarda durgunluğa karşı hızla müşteriye özel seçenekleri devreye almaya başladı. Parası hazır olan müşterinin "kral" gibi ağırlandığı yeni dönemde, lüks bir konut 70-80 bin YTL, Mercedes marka bir otomobil 30 bin euro, mobilya yüzde 30, bayramda yurtdışında bir tatil de en az 100 euro indirimle alınabiliyor.

Projelerin kesintiye uğramaması, fabrikaların durmaması ve nakit akışının sağlanması için indirimlere ağırlık verdiklerini belirten yetkililer, peşin parası olan müşterinin de sıkı pazarlık yaptığını vurguluyor. Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner de piyasadaki durgunluğun müşteriler için gelecek birkaç ayı bir alışveriş festivaline çevireceğini belirterek "Hatta yaza kadar görülmemiş fırsatlar olacak. Bütün perakendeciler müşterilerine en iyi teklifi sunmak zorunda. Kriz için farklı enstrümanlar kullanılacak. Müşterinin gerçekten kral olduğu bir dönem yaşanacak, yüzde 100 kazançlı çıkan müşteri olacak" demişti.
    
Otomobil fiyatına indirim

Otomotivde de kral müşteri dönemi yaşanıyor. Bir Audi bayii yaptığımız pazarlıkla 2009 model Audi A4 2.0 TDI 143 hp Multitronic'in 67 bin 315 euroluk yani 134 bin YTL'lik satış fiyatını, 100 bin YTL'ye kadar indiriyor. Yani firma nakiti olana yaklaşık 16 bin euroluk indirim yapıyor. Yine Mercedes GL serisinde 160 bin euroluk bir otomobil, özel indirimlerle peşin fiyatına 130 bin euroya kadar iniyor.

Mobilyada da peşin indirimleri yüzde 30'u bulurken birçok şirket indirimin yanı sıra taksit sayısını da artırıyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı ve Bellona Genel Müdürü Nazif Türkoğlu, tüm sıkıntılarına rağmen firmaların hem pazar kaybetmeme hem de fabrikalarda üretimin durmaması için sürekli indirim kampanyaları yaptığını söylüyor. Türkoğlu, "Firma fabrikayı durdurursa daha fazla zarar edeceğini biliyor. İşçi de çıkaramıyor. O nedenle sadece peşin alımlara değil, taksite bile indirim yapıyor" diyor.

Paralı müşteri bayram tatilinde de avantajlı olacak. Bazı firmalar, fiyatı 299 eurodan 600 YTL, 1700 YTL'ye kadar çıkan yurtdışı bayram turlarında 100 euro indirimin yanı sıra ve seyahat sigortasını da hediye ediyor. Bu indirimlerin yanında 12 aya varan taksit seçenekleri de sunuluyor.
    
Nakiti olana her seçenek var

İnşaat sektörünün 2002 yılından bu yana sürdürdüğü ivmenin, 2008'in ilk 6 ayında yavaşlaması, konut fiyatlarında düşüşün önünü açarken paralı müşteriyi de avantajlı konuma getirdi. Büyük inşaat firmaları satışlarda durgunluğa karşı hızla müşteriye özel seçenekleri devreye almaya başladı. Projelerin sekteye uğramaması ve peşin parası olan müşteriyi kaptırmamak için her türlü imkânı sunan lüks konut üreticileri, özellikle indirim ve kur sabitleme avantajlarıyla yeni müşteri arıyor. Nakit girdisi sağlamak için özel pazarlıklarla müşterilerine konut satışında 80 bin YTL'ye varan indirim yapan şirketler, vergi, tapu masrafları ve emlak şirketlerinin yüzdeleri gibi müşteriye ait ödemeleri de üstleniyor.

Lüks konut satışlarında daralma yaşayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ise açığı orta gelir grubuna yönelik konut satışlarıyla kapatıyor.
    
Hem indirim hem sabit kur imkânı

İstanbul Bomonti'de Elysium Cool Projesi'ne devam eden Ofton İnşaat'ın Satış ve Pazarlama Müdürü Ercüment Albayrak, doları 1.30 YTL'ye sabitlediklerini, ayrıca kasım sonuna kadar istenirse yüzde 50 peşin, yüzde 50 de şubat ayında banka kredisi kullanarak ödeme imkânı sunduklarını anlatıyor. Albayrak, "Kampanyamız ciddi bir talep gördü" diye konuşuyor.

Halen Vizyon, Minimal, Konsept İstanbul, Trend ve Gizli Bahçe Akdeniz Evleri projelerine devam eden Dumankaya'nın Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da satışları artırmak için dönemsel kampanyalar düzenlediklerini, kasım ayına özel yeni kampanyada peşin alımlarda yüzde 10-12'lik indirim, vadeli alımlarda yüzde sıfır peşinat veya sabit taksit gibi birçok seçenek sunduklarını ifade ediyor. Krizin iyi yönetilmesi durumunda sürecin fırsata çevrilebileceğine inandığını belirten Dumankaya, "Global krizin etkisiyle konut fiyatları düştü. Şu anda tarzları, konseptleri, bölge ve lokasyon avantajları çok yüksek olan birçok proje kaçırılmayacak fırsatlarla sunuluyor" diye konuşuyor.

Bomonti'de 2010 yılında teslim edilmesi planlanan 804 daireli Anthill Projesi'ne devam eden Ant Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay da "İnsanların döviz endişelerini kurda ayarlamalar yaparak gideriyoruz. Hedeflediğimiz fiyat artış oranını şu an için erteledik. Maliyetlerimizde de birtakım düşüşler oldu" diyor.

Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, krizin, konut kredi faizlerinde bir miktar artışa neden olduğuna ancak bu dönemde konut firmalarının geliştirdiği çeşitli kampanyaların da müşteriler için iyi bir alım ortamı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Satışları devam eden Soyak Siesta projesi için yüzde 0.99 kredi faiz oranı ve 72 ay vade imkânının yanı sıra artan taksitli ve ara ödemeli seçeneklerle ödeme kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca peşin alımlarda yüzde 12 indirim, yüzde 50 ve üzerinde peşinat verenlere ise yüzde 6 oranında indirim imkânı sunuluyor. İzmir'deki Soyak Mavişehir projesinde ise 48 ay 0 faiz imkânı, ayrıca yüzde 15 peşinatla yüzde 0.99 faiz oranıyla 84 ay vadeli daire sahibi olma imkânı da bulunuyor.
    
TOKİ'nin orta gelir konutlarına rekor talep

Bu dönemde lüks konut satışlarında daralma yaşayan TOKİ ise açığı orta gelir grubuna yönelik konut satışlarıyla kapatıyor. TOKİ'den yapılan açıklamada, özellikle büyük şehirlerde sosyal konutlara talebin rekor seviyelerde olduğu belirtilerek şöyle denildi: "TOKİ tarafından hasılat paylaşımı olarak yapılan lüks konutlarda piyasa şartlarına paralel olarak satışlarda belirgin bir yavaşlama oldu. TOKİ tarafından sosyal amaçlı olarak yapılan konutların satışlarında ise herhangi bir yavaşlama yok. Özellikle büyük şehirlerde sosyal konutlara talep rekor seviyelerde. Örneğin, Ankara Karacaören'de yaptırılan ve satışa çıkan 560 konut için 3 günde 1200 başvuru yapıldı. 3 Kasım'da başlayan müracaatlar 21 Kasım'da sona erecek. Yaz ortasında Ankara-Mamak'ta yapılan kura programına ise 270 konut için 7 bin kişi başvurmuştu. Yani sosyal konutlarda son krizden etkilenmeyi gösterecek bir durum yok."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cebinde-parasi-olan-indirimin-alasini-kapiyor_64544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!