Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çekici, Kişiliği Olan, Biblo Gibi Okul Yapmak İçin 41 Ayrı Model Hazırladılar

Milli Eğitim Bakanlığı, okul mimarilerinde köklü değişime hazırlanıyor.

Hürriyet
Çekici, Kişiliği Olan, Biblo Gibi Okul Yapmak İçin 41 Ayrı Model Hazırladılar

br/> Milli Eğitim Bakanlığı, okul mimarilerinde köklü değişime hazırlanıyor. Kısa ömürlü betonarme binalardan vazgeçilerek, uzun ömürlü taş yapılar inşa edilecek. Bu amaçla 41 ayrı proje hazırlandı. Projeler gelecek yıldan itibaren, yeni okul binalarına uygulanacak.


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘Engelliler gözetilerek tasarlanan, çok ışık alan, koridorlarında çeşmeleri bulunan okul binalarına çocuklar hayran olacak’ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yapılan okullarda farklı bir mimari anlayış uygulamaya başlıyor. Okul yapıları, farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin dört ayrı kapıdan gireceği, geleneksel mimarinin izlerini taşıyan binalara dönüşecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 41 yeni okul modeli ‘3E kuralı’ yani ekonomi, estetik ve emniyet gözönüne alınarak hazırlandı. Gelecek yıldan itibaren betonarme tekniğinden vazgeçilerek, yüzlerce yıl dayanabilecek taş okul binaları yapılması hedefleniyor. Projelerde okulların çekici mekanlar haline getirilmesine özen gösterildi.

MİMARİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni projelerde cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi kişilikli bir mimari yaklaşım sergilendiğini söyledi: ‘Birinci Meclis, Sümerbank, Ziraat Bankası, eski Kültür Bakanlığı binası, Opera binasının bir kimliği, kişiliği var. Daha sonra inşa edilen yapıların mimarisi ekonomik kaygılardan dolayı bozulmuş, beton yığınlarına dönüşmüş. Hastanesinden postanesine, kamu binalarını milli izler taşıyan modern mimariyle yaptırmak devletin görevi. Devlet abuk sabuk, eğri büğrü binalar yaptırırsa kültür gelecek kuşaklara aktarılamaz. Bakanlığımız bundan sonra yeni bir yaklaşımla bina yaptıracak. Biblo gibi binalar oluşturacağız. Engelliler, zayıf insanlar da gözetilerek tasarlanan, çok ışık alan, koridorlarında çeşmeleri bulunan okul binalarına çocuklar hayran olacak. Bu tarzda 41 çeşit bina tasarladık. Binalar yerel izler taşıyacak: Kütahya’da yapılıyorsa Kütahya çinisi, Mardin’de yapılıyorsa Mardin taşı ile süslenecek.’

SINIFLAR 57 METREKARE

Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Adana, Mersin, İstanbul gibi çok göç alan kentlere yapılacak yeni okulların projeleri öğrencilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı.

Çağın gereklerine uygun okullarda eğitim ortamının sadece koridor ve dersliklerden oluşmadığını, çekici ve işlevsel mekanlar tasarlamak gerektiğini savunan Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Daire Başkanı Prof. Abdussamet Arslan, gelecek yıldan itibaren sadece, 500 yıl dayanacak taştan okul binaları yapmayı hedeflediklerini söyledi.

‘Yeni okul binalarında derslikler 30 öğrencilik olacak. Büyüklükleri 57 metrekare. Sınıflardaki oksijen miktarını bile hesapladık. Monotonluktan kaçınıldı. Bina cephelerinde hareketli, estetik, Osmanlı, Selçuklu, Hitit motifleri kullanıldı.’

Yeni projelerde her okulun zemin katına spor salonu tasarlandı, engelli öğrencinin bahçeden sınıfa hiçbir sorunla karşılaşmadan ulaşması için önlem alındı. Özel engelli asansörleri yapıldı. Ayrıca okulların her katına engelliler için özel lavabo ve tuvaletler bulunacak. Kapı genişlikleri, tekerlekli iskemlelerin geçebileceği mesafede olacak. Okullarda ayrıca her koridorun sonuna, öğrencilerin ellerini kullanmadan su içebilecekleri su pınarları yerleştirilecek.

Okullarda bilgisayar, resim, müzik, fen laboratuvarları ve işlikler için ayrı derslikler, iyileştirilmiş kütüphaneler düzenlendi. Zemin katlarda kafeterya mekanları planlandı. Her katta öğrencilere dinlenme alanı ayrıldı. Her okulda revir, rehberlik servisi, okul-aile birlikleri ve diğer öğrenci etkinlikleri için özel odalar planlandı. Öğretmen ve öğrencilerin özel kullanımları için her katta küçük aktivite odaları yapıldı.

İşitme Engelliler İlköğretim Okulu

İlköğretim öncesi çocuklar, 10 kişilik dersliklerde eğitim görecek. Görsellik ön planda olacak. Derslik duvarları ses yalıtımlı malzemeyle kaplanacak.

Görme Engelliler İlköğretim Okulu

Kapıların üzerine Braille alfabesiyle mekan adları yazılı olacak. Bütün köşeler yumuşatılmış, spor salonu özel donanımlı olacak. Küçük ev düzeninde oluşturulan uygulama evinde, öğrencilere günlük hayatta uyum sağlama eğitimi verilecek.

Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi

Derslik duvarları, ses yalıtımlı ve öğrencilerin kendilerine zarar vermemesi için yumuşak ve esnek bir malzeme ile kaplandı. Derslikler arasındaki gözlem odalarından öğrencilerin davranışlarını sürekli izlemek mümkün olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlatılan mimari çizimler, okul tipine göre farklılıklar gösteriyor. Yapılan çalışmalar sonucu, 41 ayrı okul tipi belirlenmiş durumda. Bunların arasında büyük tip bir anaokulundan, turizm meslek yüksekokuluna, 40 derslikli ilköğretim okulundan işitme engelliler ilköğretim okuluna kadar birçok çeşit bulunuyor. Hazırlanan projeler, önümüzdeki yıldan itibaren bakanlığın yapacağı bütün okullarda esas alınacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cekici-kisiligi-olan-biblo-gibi-okul-yapmak-icin-41-ayri-model-hazirladilar_32107.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!