Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çelik Devleri Eriyen Stokları Artırmaya Hazırlanıyor

Dünya piyasalarında güçlenen toparlanma sinyalleri çelikte stoklardaki erimeyi hızlandırdı. Özellikle ABD'de sona eren stok eritme faaliyeti sonrası çelik devleri stoklarda artış yaşanacağını öngördü. Dünya ekonomisinde artan toparlanma belirtilerinin, otomobil ve inşaat şirketlerinde talep olarak yansıması üzerine, dünyanın üçüncü büyük

Referans Gazetesi
Çelik Devleri Eriyen Stokları Artırmaya Hazırlanıyor

Dünya piyasalarında güçlenen toparlanma sinyalleri çelikte stoklardaki erimeyi hızlandırdı. Özellikle ABD'de sona eren stok eritme faaliyeti sonrası çelik devleri stoklarda artış yaşanacağını öngördü. Dünya ekonomisinde artan toparlanma belirtilerinin, otomobil ve inşaat şirketlerinde talep olarak yansıması üzerine, dünyanın üçüncü büyük madencilik şirketi Rio Tinto Group ve Asya'nın en kârlı çelikçisi Posco, üretimlerini artırmaya başladı.

Londra merkezli Rio Tinto dün yaptığı açıklamada, Erdemir gibi entegre çelik üretim tesislerinin temel hammadesi demir cevheri üretimini bu yıl yüzde 49 gibi çok büyük sıçramayla artıracağını açıklarken, Posco da bu yıl üretimini yüzde 16.6 yükselteceğini ilan etti. Dünya Çelik Üreticileri Birliği'nin öngörülerine göre 2010 yılında dünya çelik pazarının yüzde 9.2 büyümesi bekleniyor. Bunun ilk belirtileri olarak da Çin'in aralık ayında yüzde 17.7 büyüyen ihracatı ve ABD imalat sanayiindeki gelişmeler gösteriliyor.

Dünya demir-çelik şirketleri, stoklarda yükseliş yaşanacağını öngördü. Krizle birlikte üretime verilen aralar ve stok eritme faaliyetleri krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte tersine döndü. The Steel Index'in son piyasa araştırması sonuçlarına göre Avrupa haricindeki stok eritme faaliyetlerinin sona ermesiyle ABD'de ve global olarak stok seviyelerinde bir önceki haftaya göre artış bildiren şirketlerin sayısı arttı. Avrupa, Asya ve ABD'deki şirketlerin gelecek üç ay için talep ve fiyatlar bakımından öngörüleri ise geçen haftaya göre değişiklik göstermedi. Şirketler, talep ve fiyatta artış beklentilerini güçlendirmişti. Global ekonomide artan toparlanma işaretleri The Steel Index'in piyasa araştırmasına da yansıdı. Geçen haftaya göre stok seviyelerinde artış kaydeden şirketlerin oranı ise yüzde 26'dan yüzde 28'e çıktı. Katılımcıların yüzde 51'i ise stoklarının sabit seyrettiğini bildirdi. Geçen haftaya göre stok seviyelerinde artış kaydeden ABD'li şirketlerin oranı yüzde 25'ten yaklaşık yüzde 50'ye yükseldi. Stoklarında düşüş kaydeden şirketlerin oranı ise yüzde 31'den yüzde 16'ya geriledi. Bir önceki haftaya göre stoklarında artış bildiren Avrupalı şirketlerin oranı neredeyse hiç değişiklik göstermeyerek yüzde 15 oldu. Avrupalı şirketlerin yüzde 62'si ise stok seviyelerinin sabit olduğunu bildirdi.
 
Avrupalı talep artışı bekliyor

Avrupa'da talepte artış bekleyen şirketlerin oranı geçen hafta içinde hafif bir artış gösterdi. Gelecek üç ay içinde talepte iyileşme bekleyen şirketlerin oranı yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseldi. Katılımcıların yüzde 10'u ise talepte düşüş öngördü. ABD'deki pazar duyarlılığı güçlü seyretmeye devam etti. Talep artışı bekleyen ABD'li şirketlerin oranı yüzde 65'ten yüzde 61'e geriledi. Toplamda, şirketlerin yüzde 50'si talepte artış beklerken yüzde 42'si talebin sabit seyredeceğini öngördü.

Gelecek üç ay içinde fiyat artışı bekleyen şirketlerin oranı yüzde 69'dan yüzde 65'e geriledi. Katılımcıların yüzde 27'si ise fiyatlarda istikrar öngördü. ABD'de önümüzdeki üç ay içinde fiyat artışı bekleyen katılımcıların oranı yüzde 81 oldu. Fiyat artışı öngören Avrupalı şirketlerin oranı neredeyse hiç değişmeden yüzde 56'da kalırken, fiyatlarda düşüş öngören katılımcı oranı sadece yüzde 10 oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-devleri-eriyen-stoklari-artirmaya-hazirlaniyor_75784.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!