Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çelik Üretiminin Elinden Talep Tuttu

Sanayinin kriz etkilerinden arınmaya başlaması ile artan talep, çelik üretimine de yansıdı. Dünya Çelik Birliği talep tahminini 1.5 puan artırırken üretimin de son 22 ayın en yüksek seviyesine geldiğini duyurdu.

Referans Gazetesi
Çelik Üretiminin Elinden Talep Tuttu

Sanayinin kriz etkilerinden arınmaya başlaması ile artan talep, çelik üretimine de yansıdı. Dünya Çelik Birliği talep tahminini 1.5 puan artırırken üretimin de son 22 ayın en yüksek seviyesine geldiğini duyurdu.
 
Ekonomik toparlanma ile hareketlenen çelik piyasasında, talep artışı üretim artışını da beraberinde getirdi. Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), daha önce yaptığı tahmininde, hammadde fiyat artışlarını tam olarak yansıtamamış olabileceğini göz önüne alarak, 2010 global hesaplanan tüketim için büyüme tahminini 1.5 puanlık bir artışla yüzde 10.7'ye çıkardı. Birlik, üretimin de artış eğiliminde olduğuna dikkat çekerek ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış tespit etti. Üretim böylece 22 ayın zirvesine çıktı. Worldsteel Genel Müdürü Ian Christmas, düzenlediği basın toplantısında, "Beklediğimizden daha önce ve daha güçlü bir toparlanma oldu. Bu toparlanmanın ardındaki ana faktörün, özellikle Çin ve Hindistan'daki canlanma olduğunu düşünüyoruz" dedi. Çelik fiyatları da bu gelişmeler ile beraber artışa devam ediyor. Londra Metal Borsası'nda 2010 yılına tonu 400-420 dolar seviyesinden giren çelik fiyatları, 600 dolar seviyesini zorluyor.
 
Yüzde 29 üretim artışı

Steel Business Briefing'de yer alan habere göre, Dünya Çelik Birliği bünyesindeki 66 ülkenin toplam ham çelik üretimi Mart'ta 120 milyon tonu aştı ve 121 milyon tonluk Mayıs 2008'den bu yana en yüksek aylık seviyesine ulaştı. Mart üretimi, Mart 2009 seviyesinin yüzde 30,6 üzerine çıktı. Böylece ilk çeyrekteki üretim, Ocak-Mart 2009 dönemine göre yüzde 29'luk bir artışla 342 milyon tona yükseldi.

Mart ayı üretim rakamlarını Mart 2009'la kıyaslandığında, Çin'in üretimi yüzde 22,5, Japonya'nın üretimi yüzde 63, Kore'nin üretimi yüzde 29, Hindistan'ın üretimi de yüzde 9 arttı. Asya'nın toplam üretiminde de yüzde 26'lık bir artış kaydedildi.

Mart ayında geçen yıla göre en büyük artışlardan bazıları Kuzey Amerika'da gerçekleşti. Bölgenin toplam üretimi yüzde 63 artışla 9.6 milyon tona yükseldi. Mart 2009'a kıyasla ABD'de yüzde 74, Kanada'da yüzde 56, Meksika'da ise yüzde 28 oranında üretim artışları oldu. Güney Amerika'nın mart üretimi ise Brezilya'da kaydedilen yüzde 63'lük artışın etkisiyle yüzde 51'lik bir ilerleme gösterdi.

Avrupa Birliği ham çelik üretimindeki toparlanma, mart ayında da devam etti ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47'lik bir büyüme kaydedildi. Mart 2009'a kıyasla Almanya'da yüzde 91, İtalya'da yüzde 43, Fransa'da yüzde 40, İspanya'da da yüzde 33 oranlarında üretim artışları oldu.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın üretimlerinde de Mart 2009'a göre yüzde 20 ila yüzde 25 arasında artışlar kaydedildi.

66 ülke çapında mart ayındaki kapasite kullanım oranı, şubat seviyesini korudu ve yüzde 80'in biraz üzerinde gerçekleşti. Bu da Mart 2009'daki kapasite kullanım oranına göre 15 puanın üzerinde bir artış anlamına geliyor. 
 
Talep, Tahminleri Yukarı Çekiliyor

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), daha önce yaptığı tahmininde hammadde fiyat artışlarını tam olarak yansıtamamış olabileceğini göz önüne alarak, 2010 global hesaplanan tüketim için büyüme tahminini 1.5 puanlık bir artışla yüzde 10.7'ye çıkardı. Worldsteel, 2009'da tahmini yüzde 6.7 düşüşle 1,121.2 milyon tona inen global hesaplanan çelik tüketiminin bu yıl 1,240.9 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyor. Birlik 2010 için, NAFTA ve Avrupa'daki hesaplanan çelik tüketiminde çift haneli bir büyüme bekliyor. Worldsteel Genel Müdürü Ian Christmas, "Resesyona hiç girmemiş olan yükselen ekonomiler, büyüme oranlarını koruyor, ancak artış yüzdeleri eskisi kadar çarpıcı değil" yorumunu yaptı. Christmas ayrıca, "Olgun ekonomiler, 2007'deki seviyelerine henüz çok uzaklar, bu nedenle bu ekonomiler için toparlanma daha uzun ve daha yavaş olacak" ifadesini kullandı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-uretiminin-elinden-talep-tuttu_78857.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!