Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çelikte Yeni Maliyet Baskısı Yolda, Yatırımcılar Kaygılı

Ekonomik toparlanmanın aksaklıklar barındırması nedeniyle zor günler geçiren, marjları daralan çelikçiye bir kötü haber de dünyanın maden devlerinden geldi. BHP ve Rio Tinto, demir cevherine üçüncü çeyrek için yüzde 23 zam yapacağını açıkladı.

Referans Gazetesi
Çelikte Yeni Maliyet Baskısı Yolda, Yatırımcılar Kaygılı

Ekonomik toparlanmanın aksaklıklar barındırması nedeniyle zor günler geçiren, marjları daralan çelikçiye bir kötü haber de dünyanın maden devlerinden geldi. BHP ve Rio Tinto, demir cevherine üçüncü çeyrek için yüzde 23 zam yapacağını açıkladı.
 
Dünyanın en büyük madencilik gruplarından BHP Billiton ve Rio Tinto'nun temmuz-eylül dönemi demir cevheri fiyatlarını bir önceki çeyreğe göre yüzde 23 kadar artıracakları öğrenildi. Japon Nikkei gazetesine göre şirketler bu kararlarını çelik üreticilerine bildirdiklerini açıkladı. Haberde Brezilya şirketi Vale'nin de aynı yönde karar almasının beklendiği belirtildi.

Art arda gerçekleştirilen ikinci çeyrek dönemlik fiyat artışından sonra demir cevherinin ton fiyatı 147 doları bulacak. Bu rakamın 2009 mali yılındaki fiyatın yüzde 140 üzerinde olduğu belirtiliyor.
 
Marjlar da daralıyor

Uzmanlara göre global ekonomik toparlanmanın beklendiği gibi gerçekleşmemesi nedeniyle sıkıntıda olan çelik üreticileri için bu durum başka bir darbe anlamına geliyor. Yatırımcıların marj daralması nedeniyle kaygılı olduklarını belirten uzmanlar hammadde fiyatları artarken ürün fiyatlarının talep düşüklüğü nedeniyle artırılamadığına dikkat çekiyorlar. BHP'nin ayrıca üreticilere kokkömürü fiyatlarında da yüzde 75 artış bildirdiği iddia ediliyor.
 
Türkiye'de sac fiyatları düşüşte

Türkiye çelik piyasasında ise fiyatlarda düşüş söz konusu. The Steel Index tarafından yayımlanan son referans fiyatlar, Avrupa'daki sac fiyatlarının tamamı geçen hafta içerisinde temelde sabit seyrederken ABD ile Türkiye'deki mamul fiyatlarının kaydedilen seviyelere oranla düştüğünü gösteriyor. Kuzey Avrupa'da sıcak sac fabrika teslim referans fiyatı 614 euro/tona geriledi. Soğuk sac ve galvanizli sac fiyatlarının her biri bir önceki hafta kaydedilen seviyelere göre 5 euro/ton yükseldi. Sıcak sac teslimat süreleri de kısalarak 6.5 hafta oldu. Güney Avrupa'daki sıcak sac referans fiyatı temelde değişmeyerek geçen haftanın fiyat seviyesine göre 1 euro/ton düştü. Galvanizli sac fiyatı 1 euro/ton yükseldi ve 697 euro/ton oldu. Tüm sac tipleri için ortalama teslimat süreleri geçen haftaya oranla kısaldı. ABD'deki FOB Midwest tesisi bazındaki sıcak sac ve soğuk sac fiyatlarının her biri geçen haftaya göre yüzde 1,5 geriledi. Soğuk sac fiyatı şu anda yaklaşık 700 dolar/ton olarak kaydedildi, aynı zamanda galvanizli fiyatı da geriledi. Türkiye yerel sıcak sac fabrika teslim referans fiyatı geçen haftaya göre gerileyerek 720 dolar/ton olurken soğuk sac ile galvanizli sac fiyatları da düşüş gösterdi. Soğuk sac ile galvanizli sac bakımından ortalama teslimat süreleri geçen haftaya oranla uzadı.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/celikte-yeni-maliyet-baskisi-yolda-yatirimcilar-kaygili_80198.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!