Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cennet Can Çekişiyor

Milas’ın Boğaziçi Köyü sınırlarındaki, bünyesinde başta flamingolar olmak üzere 120 çeşit kuş, 50’ye yakın balık türünü barındıran, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2004’te koruma altına aldığı Tuzla Sulak Alanı’nda toplu balık ölümleri başladı.

Hürriyet Ege
Cennet Can Çekişiyor

ilas’ın Boğaziçi Köyü sınırlarındaki, bünyesinde başta flamingolar olmak üzere 120 çeşit kuş, 50’ye yakın balık türünü barındıran, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2004’te koruma altına aldığı Tuzla Sulak Alanı’nda toplu balık ölümleri başladı.

Yakındaki halı yıkama fabrikaları, mermer atölyeleri ve 5 bini aşkın ikinci konutun evsel atıklarının Mazı Çayı ve dereler aracılığıyla Tuzla’ya ulaştığı vurgulandı. Cennette kuş türü 50’ye, balık türü ise 20’ye kadar düştü. Geçtiğimiz yıllarda 5 binlere ulaşan flamingo sayısı da 2 binlere geriledi.

Doğal denge bozuluyor
Sulak alan yakınında yapımına başlanan iki golf sahası için iş makineleriniin kanal açıp doğal dengeyi bozduğunu öne süren Bodrum Gönüllüleri Derneği Sözcüsü Cüneyt Karaloğlu da şu görüşleri savundu: "Sulak alanlar yönetmeliği doğayı ve eko sistemi korumak amacıyla değil yap-satçıları korumak amacıyla düzenlenirken, bölgede zehirli sanayi atıklarıyla, iş makineleriyle doğa cinayeti işleniyor. Korumadan çok kollama sürüyor. Sulak alan çöplüğe, katı atık merkezine dönüştürüldü. Böyle giderse beş yıla kadar tek canlı kalmaz. Konuya ilişkin hazırladığımız raporları yetkili kurumlara gönderdik."

Bürokrat da suçlu olur
Flamingo cennetinin göz göre göre kaderine terk edildiğini belirten Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Süha Umar, üç yıldır sürdürdükleri mücadelenin sonuç vermediğini belirtti. Sulak alana boşalan zehir dereleri, ikinci konut atıkları ve golf sahası kanallarının yarattığı tahribata müdahale edilmesini istediklerini kaydeden Umar, şunları söyledi: "Zehirli atıkların sulak alana sızması nedeniyle balıklar ve canlı türleri ölmeye başladı. Durumu Muğla Valiliği’ne bildirdik. Çevreye ve sulak alana zarar veren fabrikalar ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatılması için savcılığa suçduyurusunda bulunduk. Canlı türlerinin hızla yok olduğu alanda Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı gerekli müdahaleyi yapmalı. Önlem alınmazsa, bürokratlar da suça ortak olur. Sulak alanı korumakta ihmalleri olanlar hakkında dava açmakta tereddüt etmeyiz. Rant uğruna cenneti cehenneme çevirecek faaliyetlere seyirci kalınıyor."

En ağır şekilde cezalandırırız
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı şikayetleri değerlendirdiklerini, gerekli uyarıları ve yasal işlemleri yaptıklarını belirterek şöyle dedi: "Acilen bölgeye yine ekipleri göndererek inceleme başlatacağım. Flamingoların gitmesini, kuş türlerinin azalmasını biz de istemeyiz. Sulak alandaki eski tuz fabrikasının altını kafeterya, üzerini kuş gözlem evi yapmak için restorasyon başlattık. Kuş cenneti sulak alana turist çekmek için tanıtım çalışmalarını hızlandırdık. Sulak alanı zehirleyen, zarar veren kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırırız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cennet-can-cekisiyor_58412.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!