Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cennet Tepesi’ne ‘Koruma’ Kalkanı

Ayvalık İlçesi’nde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut arazisi yapma girişimlerine karşı, belediyenin ‘botanik parkı alanı’ ilan ettiği Cennet Tepesi, koruma altına alındı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bölgedeki birinci derece SİT kapsamını genişletti. Kararın, yoğun yapılaşma sıkıntısı yaşayan turistik ilçeye

Milliyet EGE
1 Cennet Tepesi’ne ‘Koruma’ Kalkanı

Balıkesir’in gözde tatil merkezlerinden Ayvalık İlçesi’nde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut arazisi yapma girişimlerine karşı, belediyenin ‘botanik parkı alanı’ ilan ettiği Cennet Tepesi, koruma altına alındı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bölgedeki birinci derece SİT kapsamını genişletti. Kararın, yoğun yapılaşma sıkıntısı yaşayan turistik ilçeye nefes aldıracağı yorumları yapıldı.

2009’un ilk toplantısını yapan Ayvalık Belediye Meclisi, kararı sevinçle karşıladı. TOKİ’nin yanı sıra yapı kooperatiflerinin de iştahını kabartan 80 bin metrekarelik arazide, beş bin yetişkin çam fıstığı ağacı, iki binden fazla kızılçam ve karaçam bulunuyor.

Başkan: Çok mutluyuz

Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Cennet Tepe’sinde Hazine’ye ait arazinin bin 200 ağaç bulunan kuzey kısmına ait sınırlar belirlendi. SİT sınırı genişledi. Cennet Tepe, tamamen kurtulmuş oldu. Ayvalık’a nefes aldıracak bir alan doğdu. Çok mutluyuz. Ayvalık’ın doğal görüntüsünün korunmasına yönelik mücadelemiz zaferle sonuçlandı” dedi. İlçenin turistik kimliğini ön planda tutacak, insan merkezli yapılaşma öngördüklerini vurgulayan Türközen, TOKİ’nin bu alan için geliştirdiği 280 konutluk projeyi, Şubat 2008’de görüşüp geri çevirdiklerini hatırlattı. Başkan Türközen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu alan ilçemizin en gözde mesire yerlerinden biri. Aynı zamanda önemli bir seyir terası. Buraya konut yapılırsa, halkımızın nefes alacak yeri kalmayacaktı. Buranın toplu konut yapılarak betonlaştırılmasına kesinlikle izin veremeyeceğimizi söyledik. Kaldı ki, Ayvalıklıların gereksinimleri ve kazanımları buranın yeşil alan olarak kalması yönünde. Bizde toplu konut için uygun görülen alanın yetişkin ağaçlarla kaplı olduğunu söyledik. Buna karşılık TOKİ yetkilileri ağaçların başka bir alana nakledilmesinin sağlanabileceğini söyledi. Tarım İlçe Müdürlüğü’ne danıştık. Yetişkin kızılçamların naklinin mümkün olmayacağı bildirildi. TOKİ’nın ısrarcı tavrını meclisimize götürdük. Belediye meclisimiz, Cennet Tepesi’ndeki yoğun ağaçlık alanı halkın nefes almasını sağlayacak seyir ve dinlenme yeri olarak korunmasını istedi. Meclisimiz, geçtiğimiz yıl nisan ayında yaptığı toplantıda, bu alanın ‘botanik parkı’ olarak tescil edilmesini istedi. Kurul inceledi ve bu isteğimizi kabul etti. Ayvalık, bağrına beton hançer yemekten kurtuldu.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/cennet-tepesine-koruma-kalkani_65761.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • süper bi yer herkesin gitmesini isterim YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!