Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çeşmenin Başındaki Uyanık Yatırımcılar!

İstanbul-İzmir arasındaki otoyol projesinin Yalova ayağında 2006'dan bu yana Karayolları çalışanları ve yakınlarının 1 milyon metrekare araziyi köylülerden ucuza aldığı ortaya çıktı.

Sabah Gazetesi
Çeşmenin Başındaki Uyanık Yatırımcılar!

İstanbul-İzmir yolculuğunu 3.5 saate indirecek olan ve temeli geçen hafta atılan İzmit Körfez Köprüsü'nü de kapsayan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'ni önceden bilen bazı Karayolları bürokratlarının 2006'dan itibaren güzergah boyunca ucuza arazi kapattığı ortaya çıktı.

2006'dan itibaren sadece Yalova'da 1000 dönüm (1 milyon metrekare-Yaklaşık 1000 stadyum alanı) arazinin el değiştirdiği belirlendi. Arazilerin büyük kısmını alanlar ise Karayolları bürokratları ve onlarla ilişkili olduğu ileri sürülen şirket sahipleri. Güzergahın geçtiği beldelerden Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, köyleri tek tek dolaşarak köylülere "Arazilerinizi satmayın" uyarısı yaptı.

Yalova'da arazilerini ucuza kaptıran bazı vatandaşlar örgütlenerek 'İnsider' (Kendi ürettiği gizli bilgiden çıkar sağlayan, genele açık olmayan kimi kritik bilgileri ranta dönüştürmek) yapan Karayolları yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmaya ve konuyu Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'na taşımaya hazırlanıyorlar. Toplam uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan ve 11 milyar TL'ye mal olacak projenin temeli geçen hafta atıldı. Gözler, son dört yılda projenin geçiş istikametinde bulunan köylerden ucuza toplanan arazilerin sahiplerine çevrildi. 5 yılda tamamlanması planlanan projenin güzergahındaki Çukurköy, Denizçalı, Kılıçköy, Laledere, Kabaklı, İlyasköy'ünde aralarında bulunduğu yaklaşık 25 köyde ve köprü ayaklarında bulunan yaklaşık 1000 dönüm arazinin, projeyi bilen ve her aşamasından haberi olanlar tarafından ucuza kapatıldığı belirlendi.

İlginç bir tesadüf mü ?

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'ın eşinin çalıştığı EMAY adlı inşaat şirketinin sahibi Hamdi Aydın, 2006 ve 2007 yılları arasında yaklaşık 405 dönüm arazi satın aldı. Aynı zamanda 17. Bölge Müdürü Yakup Dost'un da arkadaşı olan Hamdi Aydın, Yalova'daki Laledere, Kılıçköy, Çukurköy, Denizçalı, Kabaklı ve Dereköy'den arazi satın aldı. Çiftlikköy Belde Belediyesi'nin kayıtlarında da bulunan arazilerin emlak vergileri Hamdi Aydın adına ödendi. 2008'de görevden alınan 17. Bölge Müdürü Yakup Dost'un kuzeni olduğu iddia edilen Ali İhsan Soyluoğlu, Karayolları 17. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Çetin, Başmühendisler Metin Küçükoğlu, Erdoğan Dedeoğlu'nun da arazi satın aldıkları belgelendi. Yalova Özel İdare'de çalışan bazı bürokratların akrabaları da dahil olmak üzere çok sayıda kişi adeta "kendin pişir kendin ye" yöntemiyle arazi topladılar.

Muhasebe müdürüne suçlama

Yalova Emlakçılar Odası Başkanı Adem Şen, Yalova Özel İdare'de muhasebe müdürlüğü yapan Kemal Sever'in projenin haritası ve güzergahıyla bölgedeki köylere gidip, arazi topladığını ileri sürdü. Şen, Sever'in İstanbul Kapalıçarşı'da bulunan Sever soyadlı çok sayıda akrabasına arazi kapattığını iddia eden Şen, "Sever ve bazı görevliler adeta arsa spekülatörlüğü yapıyor. Köylülerden yok pahasına alınan arazilere şimdi yüksek rakamlar isteniyor. Fiyatlar 10'a katlandı. Bu kadar rantı yüksek bir arazi satın alınmasını projeyi yapanların toplaması ne kadar etik. Bunun değerlendirmesini kamuoyu yapsın" dedi.

ETİKETLER: ekonomi ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/cesmenin-basindaki-uyanik-yatirimcilar_83580.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!