Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cevahir Alışveriş Merkezi’ni ’Kondu Kafe’ler Karıştırdı

Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki açık alanların İngiliz St Martin Property’e hisse devir işleminden önce kiraya verilmesi, merkezin bir anda karışmasına yol açtı.

Hürriyet Gazetesi /Erkan ÇELEBİ
2 Cevahir Alışveriş Merkezi’ni ’Kondu Kafe’ler Karıştırdı

b>Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki açık alanların İngiliz St Martin Property’e hisse devir işleminden önce kiraya verilmesi, merkezin bir anda karışmasına yol açtı.

Bir gecede mağazalarının yanlarında mantar gibi biten küçük kondu kafelere uygulanan 1000 dolarlık kira bedellerinin, kendilerine de uygulanmasını talep eden eski kiracılar, vitrinlerini kapatan yeni kafelerin görüntü kirliliğine ve haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle tepki gösteriyor.

Kuveyt Yatırım Fonu’nun sahibi olduğu İngiliz St Martin Property’e KDV dahil 843 milyon dolar karşılığında satılan Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi, Cevahir’deki açık alanların hisse devir işleminden önce kiraya verilmesi, merkezin bir anda karışmasına yol açtı. Bir gecede mağazalarının yanlarında mantar gibi biten bu kondu kafelere, 1000 dolarlık kira bedellerinin uygulandığını duyan eski kiracılar, şimdi merkezin yeni yönetime aynı kira bedellerinin kendilerine de uygulanması için baskı yapıyor. Ayrıca, merkezde yer alan mağazalar vitrinlerini kapatan yeni açılan kafelerin görüntü kirliliği yarattığı, yiyecek-içecek katında yer alan restaurant ve kafeteryalar da, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle tepki gösteriyor. Toplam 346 bin metrekarelik kapalı alanıyla Avrupa’nın birinci, dünyanın da ikinci büyük alışveriş merkezi konumunda olan İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hisselerini 2006 Aralık ayında satın alan Kuwait Investment Authority’nin (Kuveyt Yatırım Fonu) sahibi olduğu İngiliz şirket St. Martins Property, geçtiğimiz Mart ayında da Cevahir Holding’in hisselerini de alarak alışveriş merkezinin tek sahibi oldu.

843 Milyon Dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cevahir Holding’le birlikte kurduğu Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki yüzde 50 hissesini, 2006 yılının Aralık ayında ihaleye çıkarmıştı. St Martins Property’de ihaleye katılan tek şirket olmuştu. Yapılan ihale sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hisselerini KDV dahil 421 milyon 682 bin dolara satın alan St Martins Property, Cevahir Grubu’nun hisselerini de mart ayında aldı. Cevahir Holding’de, hisse devir işleminden önce açık alanları kiraya vererek, kafeteryaya dönüştürülmesini sağladı. Kiraya verilen bu alanlar da şimdi, zeminlerine parke döşenerek, kafeterya olarak işletilmeye başlandı. Yeni açılan bu kafelere ’Kafekondu’ adı veren alışveriş merkezinin eski kiracıları, "Daha önce yaşanan tatsız olaylar nedeniyle zaten alışveriş merkezine gelen müşteri sayısında belirgin bir düşüş yaşanıyordu. Şimdi, bir de bu görüntü kirliliği yaratan yeni kafeteryalar yüzünden iş hacmimiz iyice azaldı" diye tepki gösteriyor. Ayrıca, alışveriş merkezi açılırken metrekaresi 166 dolardan kiraya verilen restaurant ve kafeteryaların şimdi 80 dolar karşılığında kiralandığını savunuyorlar.

Oturacak Yer Yoktu
Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven, alışveriş merkezinin ilk kiracılarının yaptığı başvuruyla ilgili olarak Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir’le görüştü. İbrahim Cevahir, yeni açılan kafeteryaların alışveriş merkezinin bina planlarında da yer aldığına ve gereken izinlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Alışveriş merkezinde yemek katları dışında hiç bir oturma alanı bulunmuyordu. Cevahir’i gezenler de bu durumdan rahatsız oluyordu. Bu rahatsızlığı gidermek için dükkanların aralarında 6-7 metrekarelik kafeterya alanları oluşturduk. Bu alanları 1000 dolar karşılığında kiraya verdik. Ayrıca bu kafelerin kiracılarından işletme ve reklam giderleri de alınıyor. Kiracılar ayrıca, bu yeni kafeteryaları açmak için 35-40 bin dolar masraf yapmak zorunda kalıyor. Buna karşın, özellikle giriş katında, havuz kenarında olan büyük kafeterya şartlı olarak açıldı. Aylık 4 bin 500 dolara kiraya verilen bu kafeterya, alışveriş merkezinde herhangi bir toplantı yapılması durumunda sökülecek. 5’nci kattaki fast food alanında 30 restaurant ve kafeterya bulunuyor. Bunların bir kısmı metrekare üzerinden kira ödüyor bir kısmı da cirodan yüzde 14 pay veriyor. Özellikle yabancı fast food zincirlerinin ciro üzerinden ödediği paylar, bazı restoranlarda metrekareye 320 dolara kadar çıkıyor" dedi.

Kiralar İnceleniyor

Cevahir Alışveriş Merkezi’nin yeni yönetimi de kiracıların tepkisiyle ilgili olarak, "Söz konusu olan kira kontratlarının tamamı, eski yönetim tarafından imzalanmış. Şimdi, İstanbul Cevahir’in yeni yönetimi olarak, tüm bu kontratları tek tek gözden geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde kiracı adaylarıyla yapılacak anlaşmaları ise biz hazırlayacağız" dediler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevahir-alisveris-merkezini-kondu-kafeler-karistirdi_53119.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Cevahir İş Merkezi ortak alanda, yaz aylarında dondurma işi yapmak istiyorum. Lütfen beni dikkate alın. Bu işe çok itiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim. Nereye başvuracağım? Cevabınızı bekliyorum. YANITLA
  • cevahirde kiralık cafe ve restaurant almak istiyorum, başvurumu nereye yapmam gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim. ocakciinsaat@hotmail.com YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!