Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre Yasası'na Köşk'ten Onay

Çevre Yasası'na Köşk'ten Onay

CNN Türk
Çevre Yasası'na Köşk'ten Onay

umhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yasa, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yasa kapsamında Çevre Bakanlığı koordinatörlük görevini üstlenirken, etkin bir çevre yönetiminin sağlanması amacıyla Yüksek Çevre Kurulu oluşturulacak.

Yasa, 26 nisanda Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Tuzla'daki zehirli atık dolu varil skandalının ardından tüm dikkatlerin çevrildiği yeni yasa, çevreyi kirletenlere ağır para cezaları getiriyor. Yasayla kıyılardaki balık çiftlikleri de sınırlanacak. Çevre Kanunu, herkesi çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesiyle görevli, belirlenen tedbir ve esaslara uymakla yükümlü kılıyor.

Atık alım, ön arıtma ve arıtma tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 30 bin, yasak atıkları toprağa verenlere ise 12 bin YTL ceza öngörülüyor. İçme suyu ve kullanma suyu kaynaklarına veya koruma alanlarına atık boşaltanlara 24 bin YTL, yasalara aykırı atık toplayanlara ve depolayanlara da 12 bin YTL para cezası gelecek.

Yurtdışından tehlikeli atık getirenler için öngörülen ceza ise 1 milyon YTL.

Gürültü ve titreşime ceza
Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde gürültü oluşturulmasının yanı sıra, 'titreşim' oluşturulması da yasaklandı.

Ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin standartlara indirilmesi için gerekli tedbirler, faaliyet sahiplerince alınacak.

Gürültü ve titreşime neden olanlar için konutlarda 200, ulaşım araçlarında 600, işyerleri ve atölyelerde 2 bin, fabrika, şantiye ve eğlence yerlerinde 6 bin YTL ceza öngörülüyor.

Egzoz ölçümü yaptırmayanlara 500 YTL ceza
Nadir bitki ve hayvan türleri korunacak, mevzuata aykırı biçimde ticareti yapılamayacak.
Egzoz ölçümü yaptırmayanlara 500 YTL, standartlara aykırı emisyona neden olanlara bin YTL para cezası uygulanacak.
Çevre ve Orman Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yatırımların desteklenmesi amacıyla çevre katkı payı alacak.
İthaline izin verilen kontrole tabi yakıt ve atıkların CIF bedelinin yüzde 1'i ile hurdaların CIF bedelinin binde 5'i oranında katkı payı alınacak.

Tuzla'da çevre skandalı yaşanmıştı
Tuzla'nın Orhanlı beldesinde 20 martta toprağa gömülü halde çok sayıda varil bulunmuş, 8 nisanda varillerdeki atıklardan alınan numunelerin kanserojen madde içerdiği belirlenmişti.

Beldede kısa süre arayla toprağa gömülü halde yeni variller bulunmuş ve atıklardan numune alınarak laboratuvarlara gönderilmişti. Atık dolu varillerin bertaraf edilmek üzere İZAYDAŞ'a gönderilmesi işlemi 16 nisanda başlamıştı.

Yılda 5 milyon ton tehlikeli atık üretilen Türkiye'de, tesadüfen bulunan variller
kimseyi şaşırtmamıştı çünkü özellikle küçük sanayi tesislerin, maliyetleri bahane ederek atıklarını doğaya bıraktığı biliniyordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-yasasina-koskten-onay_45685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!