Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevreci İnovasyon Yapan İşletmeye Avrupa Birliği Hibesi

Avrupa Birliği (AB), farklı sektörlerden KOBİ'lerin çevreci yenilik projelerine toplam 30 milyon euro hibe sağlayacak. Avrupa Komisyonu'nun ürün, süreç, sistem ve hizmetlerin çevreye olumsuz etkisinin azaltılarak veya giderilerek yeniden yaratılması anlamına gelen "eko-inovasyon" alanına ayırdığı kaynaktan, öncelik KOBİ'lerde olmak üzere işletme

Referans Gazetesi
Çevreci İnovasyon Yapan İşletmeye Avrupa Birliği Hibesi

Avrupa Birliği (AB), farklı sektörlerden KOBİ'lerin çevreci yenilik projelerine toplam 30 milyon euro hibe sağlayacak. Avrupa Komisyonu'nun ürün, süreç, sistem ve hizmetlerin çevreye olumsuz etkisinin azaltılarak veya giderilerek yeniden yaratılması anlamına gelen "eko-inovasyon" alanına ayırdığı kaynaktan, öncelik KOBİ'lerde olmak üzere işletme ve kurum projeleri yararlanabilecek. Türkiye'de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Eko-İnovasyon Projesi'nde "materyal geri dönüşümü", "inşaat sektörü", "gıda sektörü" ve "çevreye duyarlı işletmeler ve akıllı satın alma" olmak üzere 4 öncelik alanı belirlendi. Bu alanlarda yapılacak projelerde, kriter olmasa da partner bulmak destek şansını artırmak için önemli.

Türkiye'den geçen yıl kabul edilen proje olmadığını kaydeden bakanlık yetkilileri, işletmelerin hibe alma şansını artırmaları için proje partneri kurum ve kuruluşlar bulmalarının önemi üzerinde durdu. Yurtdışından işletmelerin de kendileriyle temasa geçerek proje partneri sorduklarını belirten yetkililer, "Türk KOBİ'leri, onlarla birlikte hareket edebilir. AB'nin 'Avrupa İşletmeler Ağı' da KOBİ'lere proje ortağı bulma konusunda önemli bir veri tabanı sağlıyor" dedi. Bazı işletmelerin çağrıyı görerek hibe nedeniyle kendilerini aradıklarını ancak genellikle ortada bir projenin bulunmadığını söyleyen yetkililer, destek almak isteyen KOBİ'lerin Avrupa için katma değer yaratacak çalışmalar yapmaları gerektiğini vurguladı.
 
Başvuru 10 Eylül'e kadar

"Girişimcilik ve Yenilik Programı"nın altında yürütülen "Eko-İnovasyon: Pilot Projeleri ve Piyasa İhtiyaçlarına Cevap Veren Projeler" için başvurular, 10 Eylül'e kadar alınacak. Bunlar arasından seçilecek 40 kadar proje, toplam 30 milyon euro ile desteklenecek. Gelecek yıl başlanacak projelerde, proje bütçelerinin azami yarısı AB tarafından finanse edilecek.

Avrupa Komisyonu, çevrenin korunması için iş dünyasının bu hedefe dönük projelerini 2008-2013 yılları arasında 200 milyon euroya yakın bir fonla destekleyeceğini açıklamıştı. Bu çalışmalarla Avrupa'da "yeşil" teknolojiler, yönetim metotları, hizmet ve ürünlerin yer aldığı daha büyük bir pazarın yaratılması amaçlanıyor. 227 milyar euro büyüklüğünde bir yeşil sanayi sektörüne sahip olan AB, bu alanda çeşitli fırsat ve zorluklara sahip. Dünyada yüzde 30'luk payla bu alanda güçlü bir oyuncu olurken, artan gaz emisyonları ve atıklar gibi sorunları da büyümekte. AB bu nedenle özellikle ekonomisinin belkemiğini, yüzde 75'ini oluşturan KOBİ'lere bu alanda yatırım yaparak, çevre dostu projeleri teşvik ediyor.
 
Ne tür çalışmalar destek alabilir

* Materyal geri dönüşümü: Ayırma süreçleri, inovatif geri dönüşüm ürünleri ile çözümleri.
* İnşaat sektörü: Sürdürülebilir yapı malzemeleri, su arıtımı ve tasarrufu.
* Gıda sektörü: Verimliliği yüksek temizleme süreçleri, atığı azaltan, geri dönüşümü artıran üretimler.
* Çevreye duyarlı işletmeler ve akıllı satın alma: Tedarik zincirinde eko-inovatif entegrasyon, yeşil satın alma süreçleri.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevreci-inovasyon-yapan-isletmeye-avrupa-birligi-hibesi_68809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!