Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevreciler ‘Beton’u Yendi

Osmaniye’de bulunan 2500 yıllık Kastabala Antik Kenti üzerine Universal Çimento Sanayi A.Ş. tarafından yapılması öngörülen çimento fabrikasının inşasına karşı sivil toplum kuruluşları ve aydınların öncülük ettiği girişimler sonuç verdi.

Milliyet Gazetesi
Çevreciler ‘Beton’u Yendi

Osmaniye’de bulunan 2500 yıllık Kastabala Antik Kenti üzerine Universal Çimento Sanayi A.Ş. tarafından yapılması öngörülen çimento fabrikasının inşasına karşı sivil toplum kuruluşları ve aydınların öncülük ettiği girişimler sonuç verdi. Aralarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Osmaniye şubelerinin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan “Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu” tarafından fabrikanın yapılmaması için başlatılan imza kampanyasına, Yaşar Kemal, Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Menderes Samancılar da destek vermişti.

Davalar üzerine geri adım atan şirketin yönetim kurulu başkanı Mete Bulgun, fabrikayı daha önce başvuru yaptıkları bölgenin 14 kilometre uzağına kurmak için girişimde bulunduklarını ve izin başvurularını yaptıklarını söyledi. Bulgun, şöyle konuştu:

“Böylece yorgan gitmiş, kavga bitmiş oldu. Bu süreçte 1.5 milyar YTL harcadık, bir yıl kaybettik, bu süreçte devlet de kaybetti. Söz konusu bölgede yıllarca yol çalışması yapıldı. Yollar yaparken kimse ‘Antik kente zarar geliyor’ demedi. Fabrikamıza böyle şeyler söylenmesini anlayamadım. Şikâyet eden insanlar ne bölgeyi biliyorlar, ne kenti görmüşler” dedi.

Antik kenti etkileyecekti

Hazırlanan raporda, fabrikanın toz ve emisyonlarından antik kentteki eserlerin doğrudan etkileneceği, bu durumun şimdiye kadar korunmuş eserleri olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanmıştı. Fabrikanın, antik kentin yanı sıra bölgedeki göçmen kuşların konaklama alanı Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne olumsuz etkilerinin de olacağı ifade edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevreciler-betonu-yendi_64937.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!