Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

CHP 'Ek İnşaat' için Dava Açacak

Bizans kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Oteli ek bina inşaatının durdurulması için dava açacaklarını söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, "Benzer uygulamalara karşı açılan davaları irdeliyoruz" dedi.

Milliyet Gazetesi
CHP 'Ek İnşaat' için Dava Açacak

br/>



















CHP İstanbul İl Başkanlığı, Büyük Bizans Sarayı'nın kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Oteli ek bina inşaatının durdurulması amacıyla dava açmak için harekete geçti.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Milliyet gazetesinin konuyu kamuoyu gündemine taşımasının ardından avukat ve belediye meclisi üyelerinden oluşan bir komisyon oluşturduklarını hatırlatarak, "Hukuki açıdan ne yapılabilir, inceliyoruz. Önceki yıllarda benzer uygulamalara karşı açılan davaları irdeliyoruz. Hukukçu arkadaşlarımız inşaatın durdurulması için en uygun yolu bulur bulmaz dava açacağız" dedi.

İstanbul açısından ironi
Four Seasons'a verilen iznin, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul açısından ironi olduğunu belirten Tekin şunları söyledi:

"2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul'un, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılma tehlikesi yaşadığı bir dönemde ortaya çıkan bu durum, kenti yönetenlerin gözlerinin rant uğruna nasıl döndüğünün ispatıdır. Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi gibi hem tarihi, hem simgesel değeri bulunan mimarlık üçlüsünün arasına yapılaşma izni verilmesi 'Ben de mimarım, kent planlamasını iyi bilirim. İstanbul'u çok seviyorum' diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın samimiyetsizliğinin göstergesidir. 'Yapacak fazla şeyimiz yok' sözleri 15 bakanlığa eşdeğer gösterilen İstanbul'un belediye başkanına yakışmıyor. Söz konusu bölgede hiçbir Bizans ya da Osmanlı kalıntısı bulunmasa da, Ayasofya gibi mimari bir şaheserin karşısına inşaat yapılmasına izin vermek, her şeyden önce bölgenin turistik dokusu ve mimarlık tarihi açısından bir cinayettir."

Söz konusu inşaatla ilgili askı itiraz süresinin geçmesinin çok önemli olmadığını belirten Tekin, İl Başkanlığı bünyesinde oluşturdukları komisyondaki hukukçuların, kamuoyunun olaydan şimdi haberdar olması nedeniyle askıda itiraz süresi geçmesine rağmen dava açılabileceği düşüncesinde olduğunu belirtti. Tekin şöyle devam etti:

"Söz konusu yer Hazine'ye aittir ve 49 yıllığına kiralanmıştır. Üstelik üzerinde yapılaşma izni de yoktur. Yapılan plan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na da açıkça aykırıdır. Bu tür planların, Büyükşehir Belediyesi'nin bilgisi olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Bana göre belediye, bilgilenme süreci içinde itiraz hakkını kullanmamayı uygun görmüştür."

Mimarlar Odası ile işbirliği
Konuyla ilgili olarak, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile de görüşerek ortak arayışa gireceklerini belirten Tekin şunları söyledi:
"AKP'li Belediye Başkanı, hükümetiyle ters düşmemek için olsa gerek 'Yapacak fazla bir şey yok' diyor. Ama biz CHP olarak, hukuk komisyonumuzun durum tespitine göre vakit geçirmeden inşaatın durdurulması için dava açacağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/chp-ek-insaat-icin-dava-acacak_58563.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!