Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

CHP, İşsizlik Fonu için Mahkemeye Gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sendikaların çağrısına kulak verdi ve İşisizlik Fonu’nun genel bütçe içinde kullanılmasına olanak tanıyan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitme karar aldı. CHP Grup başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan GAP’a kaynak aktarımını öngören yasanın iptali için Anayasa

Radikal Gazetesi
CHP, İşsizlik Fonu için Mahkemeye Gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sendikaların çağrısına kulak verdi ve İşisizlik Fonu’nun genel bütçe içinde kullanılmasına olanak tanıyan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitme karar aldı. CHP Grup başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan GAP’a kaynak aktarımını öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini söyledi.

Sosyal devlet ilkesini zedeler

Yasa, GAP’a kaynak aktarılması amacıyla 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonu’nun nema gelirlerinden dörtte üçünün bütçeye gelir kaydedilmesini içeriyor. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak. Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın 60’ıncı maddesine göre herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunu, fonun bu madde çerçevesinde oluşturulduğunu söyledi ve “Burada biriken paranın temel hedefi; işsizlere ekonomik güvence sağlamak ve meslek kazandırarak onları çalışma yaşamına hazırlamaktır. Burada toplanan paranın başka amaçlarla kullanılması, sosyal devlet ilkesini zedeler” dedi. İşçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları, 13 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Gül’e mektup göndermiş, yasayı ikinci kez veto etme çağrısı yapmıştı.

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, önceki gün İşsizlik Sigortası Fonu’nun ‘amacı dışında kullanılmasına yönelik düzenlemenin kaygı ve üzüntü verici olduğunu’ ifade ederek, ‘CHP’nin bunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını beklediklerini’ bildirmişti. Kumlu, yaptığı açıklamada, ‘Cumhurbaşkanlığı makamının, işçi konfederasyonlarının karşı çıkmasına, kaygılarını dile getirmesine rağmen, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasına izin veren 5921 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanunu’ onayladığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/chp-issizlik-fonu-icin-mahkemeye-gidiyor_71608.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!