Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çıldırtan Havalar Klimanın da Kimyasını Bozdu!

Malumunuz sıcak havalar çıldırtır düzeye geldi. Klima vantilatör satışları patlama yaptı özellikle son iki haftadır... Geçtiğimiz gün İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), ağustos ayının ilk 10 gününde temmuz ayındaki kadar klima satıldığını bildirdi. Fakat bu rakam gerçekten doğru mu?

Gazete Habertürk
Çıldırtan Havalar Klimanın da Kimyasını Bozdu!

Malumunuz sıcak havalar çıldırtır düzeye geldi. Klima vantilatör satışları patlama yaptı özellikle son iki haftadır... Geçtiğimiz gün İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), ağustos ayının ilk 10 gününde temmuz ayındaki kadar klima satıldığını bildirdi. Fakat bu rakam gerçekten doğru mu?

“Son bir aydır satışlar patladı, geçen sene daha iyiydi”

Klima satışı yapan bayilere sorduğumuzda genel olarak verdikleri yanıt: “Şu anda satış ya da montaj yapamıyoruz çünkü elimizde ürün kalmadı. Fabrikalarda da şu anda ürün yok. Geçen yılın Temmuz- Ağustos dönemine bakacak olursak bu sene satışlar çok fazlaydı. Fakat yılın geneline baktığınızda geçen sene satışlar çok daha iyiydi. Bu sene son bir aydır satışlar çok yüksek oldu.”

2008’deki satışlar daha iyiydi

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zamla,  2008 yılında ekonominin daha iyi olduğunu belirterek, “Bu sene içerisinde klima satışları 1 milyon 200 bin taneye yakındı. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 600 bin civarındaydı” dedi. Zamla, “Satışların çok iyi olduğu söyleniyor. Temmuz ayının ikinci haftasından Ağustos ayının ikinci haftasına kadar satışlar iyi bir performans sergiledi” derken, “Klima satışları iki yıl öncesine bakacak olursanız yüzde 45-50 arasında düşüşe geçti. Ekonomi 2008’de çok daha iyiydi. Üreticiler bile bu yıl stoklarını daha düşük tuttular. Sıcaklar talebi dört haftaya sıkıştırdı. Bu yıl satışlarda ya 2009’la aynı rakamı tutturacaklar ya da çok az bir farkla geçecekler diye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

”Firmalar günde 10 bine yakın montaj yapıyor”

İklimlendirme ve Soğutma Eğitim Danışma ve Araştırma Derneği (İSEDA) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kotaran ise şu anda klima satan firmaların bir günde 10 bine yakın montaj yaptığını söylerken, “Geçen seneye bakacak olursak satışlar 2,5 kat daha yüksek. İnanılmaz bir yoğunluk var. Geçen yılın altı ve yedinci ayına nazaran satışlar patlamış durumda. 2006 yılında bunun olacağını söylemiştik hatta firmalara önlem almaları gerektiğini tavsiye etmiştik” dedi.

Kotaran, klima satışlarındaki hareketliliğin bu yılın beşinci ayından sonra başladığını dile getirirken, “Mayıs’ta yağışlarla beraber satışlar düştü. Temmuz’un son haftası ve Ağustos’un bugüne kadar olan zaman diliminde satışlar çok yoğun. Firmalar montaj için bile 1,5 ay sonrasına gün veriyor. Bu tıpkı otellerin yüksek ve düşük sezonu gibi” şeklinde konuştu.

Ancak 2008 yılının rakamlarının bu yıl yakalanmasının mümkün olmadığını kaydeden Kotaran, şöyle devam etti: “2008’de Türkiye’deki klima sektörü rekor kırmıştı. Kriz öncesiydi. Ekonomik olarak en iyi dönemdeydik. Krediler daha rahat kullanılıyordu. Tüm zamanların rekorlarının kırıldığı bir dönemdi. 2009’da krizle beraber satışlar düştü. Bu yıl sıcaklarla beraber 2009’un rakamları yakalandı ve iki misline çıktı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cildirtan-havalar-klimanin-da-kimyasini-bozdu_82082.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!