Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çimentocular "Beton Yol" İstiyor

AKP'nin genişletilmiş yol projesi çimentocuları da harekete geçirdi / Çimentocular "beton yol" istiyor... İnşaat sektörünün yaşadığı durgunluk

Dünya



b>AKP'nin genişletilmiş yol projesi çimentocuları da harekete geçirdi / Çimentocular "beton yol" istiyor...
İnşaat sektörünün yaşadığı durgunluk nedeniyle ihracata ağırlık veren çimento üreticileri, iç piyasayı canlandırmak için de çaba gösteriyor. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 15 bin kilometrelik genişletilmiş yol projesinin en azından 5 bin kilometresinin beton yoldan oluşmasını istediklerini belirten Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tufan Ünal, bunun 1998 yılından beri durgunluk yaşayan sektöre canlılık kazandırabileceğini söyledi.
AKP'nin parti programında inşaat sektörüne ağırlık verileceğinin belirtildiğini hatırlatan Ünal, "İstihdama direk katkısı olan inşaat sektörünü harekete geçirmenin zamanı geldi. AK Parti'nin 15 bin kilometre genişletilmiş yol projesinin bunun için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye'nin şu anda otoban yapacak gücü yok dolayısıyla genişletilmiş yollar daha avantajlı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği olarak yapılacak olan 15 bin kilometre genişletilmiş yolun en azından 5 bin kilometresinin de betondan yapılmasını öneriyoruz. Hükümet kurulur kurulmaz da bu konudaki önerimizi ilgili yerlere ileteceğiz" dedi.

İlk örneği Afyon-Ankara yolunda

Türkiye'de ilk beton yol uygulamasının Afyon-Ankara yolu üzerinde 2.5 kilometrelik bir yolda yapıldığını hatırlatan Ünal, "Beton yol tamamlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Birlik olarak asfalt yola göre maliyet açısından aynı olan, dayanıklılık açısından ise üç kat daha iyi olan beton yolu öneriyoruz. Üstelik beton yolun tüm girdileri yerli, asfaltın ise ithal olan petrol. Yapılan hesaplamalara göre 1 kilometrelik asfalt yol, yapılan bakımlarla 5 yıl içinde yenilenmiş oluyor. Beton yol ise 15 yıl içinde ancak yenileniyor" diye konuştu.


Çimento ihracatı 10 milyon tona ulaşacak

Geçtiğimiz yıl çimento ihracatının 8 milyon tonu aştığını hatırlatan Ünal, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl ise ihracatın 10 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Çünkü yurtiçinde beklediğimiz yüzde 5'lik artış bile olmadı, dolayısıyla çimento üreticileri tüm ağırlıklarını ihracata verdiler. Yani iç piyasadaki durgunluğa rağmen çimento üreticileri bu yıl yine ihracat sayesinde ayakta kaldı. Sektör çalıştı, istihdamını azaltmadı ve zor bir yılı başarıyla kapattı. 2003 için ise daha ılımlıyız. Kurulacak yeni hükümetten inşaat sektörüne canlılık kazandıracak çalışmalar bekliyoruz. Çünkü bu sektörde 1998'den beri ne bir yatırım yapıldı ne de tam kapasite çalışıldı. Sektördeki durgunluk için 4 yıl çok uzun bir süre, artık harekete geçmemiz gerekiyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cimentocular-beton-yol-istiyor_2386.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!