Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Çimentodaki Damarı Stent Takıp Açtık'

Türkiye'nin Suriye ihracatında en önemli kalemlerden birinin çimento diğerinin ise demir çelik olduğuna dikkati çeken Zafer Çağlayan, "burada (çimentoda) tıkanmış olan damar vardı, stenti taktık, tıkanıklığı açtık" dedi. Türkiye'nin Suriye'ye çimento ihracatının 2008'de 115.2 milyon olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı, 2009'da bunun yüzde 41.31

Sabah Gazetesi
'Çimentodaki Damarı Stent Takıp Açtık'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Suriye ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmini 2012 yılına kadar 5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Suriye'de 250 Türk işadamının toplamda 700 milyon dolara yakın yatırımının bulunduğunu belirten Çağlayan, Türk firmalarının ülkede, otel, alışveriş merkezi, fabrika gibi yatırımlar yapmak istediklerini, mevcut 1.7 milyar dolarlık dış ticaret hacminin bu yıl 2 milyar doları aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Suriye'de inşaat işlerinde ciddi manada bir iş imkanı olduğunu, Eximbank ve Kalkınma Bankası'nın destekleriyle Suriye'de Türk firmalara işler verileceğini belirten Çağlayan, "En prestijli yatırımlar bizim firmalarımız tarafından yapılmalı. Şam'da Halep'te ve Lazkiya'da havaalanları yap-işletdevret yöntemi ile yapılacak. Ayrıca Kuzey-Güney karayolu yapılacak. Burada da önemli çalışmalar yapılacak. Söz konusu işlerin büyüklüğü 750 milyon dolar civarında" diye konuştu.

Potansiyeli yüksek

Türkiye'nin Suriye ihracatında en önemli kalemlerden birinin çimento diğerinin ise demir çelik olduğuna dikkati çeken Zafer Çağlayan, "burada (çimentoda) tıkanmış olan damar vardı, stenti taktık, tıkanıklığı açtık" dedi. Türkiye'nin Suriye'ye çimento ihracatının 2008'de 115.2 milyon olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı, 2009'da bunun yüzde 41.31 oranında artışla 164.5 milyon dolara, demir çelikte ise ihracatın 125 milyon dolardan 2009 yılında 161 milyon dolara çıktığını kaydetti. Zafer Çağlayan, "Suriye'ye çimento ihracatı bu yıl rahatlıkla 200 milyon dolar seviyesine çıkacak potansiyele sahip" diye konuştu.

250 milyon Euroluk enerji yatırımı

Türkiye ile Suriye arasındaki enerji yatırımlarına da dikkat çeken Bakan Çağlayan, bir Türk firmasının Suriye'de 250 milyon euroluk enerji yatırımı yapacağını dile getirdi.

'Suriye ile ortak banka kurulabilir'

Bakan Çağlayan, önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası ile Suriye Bankası'nın ortak banka kurması ya da Ziraat Bankası'nın veya diğer bankaların şube açması konusunda çalışacaklarını söyledi. Suriye'nin yeni bir kanunla bankacılık sektöründe yabancı payını yüzde 60'a çıkardığını ifade eden Çağlayan, böylelikle bankacılık konusunda yapılanmada bir sorun olmayacağını söyledi. Suriye'de iş yapan Türk firmaların teminet mektubu ile ilgili sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Çağlayan Türk bankaların bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/cimentodaki-damari-stent-takip-actik_79147.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!