Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin Kemer Sıkmada Kararlı, Emlak Balonu Aşırı Şişti

Çin, balon ve enflasyon korkusu ile 1 yıllık hazine tahvili faizlerini ikinci kez artırarak 14 ayın zirvesine taşıdı. Aralık ayı emlak satışlarındaki yüzde 75,5'lik artış ise balonun aşırı şiştiğini gösteriyor. Yeni hamleler yolda.

Referans Gazetesi
Çin Kemer Sıkmada Kararlı, Emlak Balonu Aşırı Şişti

Çin, balon ve enflasyon korkusu ile 1 yıllık hazine tahvili faizlerini ikinci kez artırarak 14 ayın zirvesine taşıdı. Aralık ayı emlak satışlarındaki yüzde 75,5'lik artış ise balonun aşırı şiştiğini gösteriyor. Yeni hamleler yolda.
 
Kriz sonrasında yeni varlık balonlarının şiştiği Çin'den tehlike sinyalleri gelmeye başladı. Geçen haftalarda açıklanan verilerle rekor kıran ihracat ve yılın daha ilk haftasında 600 milyar yuan ile rekor kıran banka kredilerine emlak balonu da eklendi. 2009 yılında ülkedeki emlak satışları yüzde 75,5 artışla 4.4 trilyon yuana (644 milyar dolar) fırladığı dün açıklandı. Ülkenin doğusundaki Zhejiang ile Şanghay şehirlerindeki satışların başı çektiği yükselişin nedeni ise 2009 boyunca dağıtılan rekor miktarda krediler oldu.

Bloomberg'de dün yer alan habere göre geçen yıl aralık ayında da emlak satışlarındaki artış yüzde 7,8 ile son 18 ayın en hızlı yükselişine işaret etti. Emlak satışlarındaki bu anormal yükselişin arkasında ise spekülatif bir atak olduğu endişesi var. Çin bu ay başında satın alındıktan 5 yıl içinde satılacak evlere yüzde 5,5 satış vergisi getirerek, emlak piyasasının manipüle edilmesini engellemeyi amaçlayan bir karar almıştı.

Elindeki döviz rezervi 1.2 trilyon doları bulan Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) ise bundan sonra bu tür balonlara karşı atacağı her türlü adım önem taşıyor. Küresel krizden çıkışın motoru olarak görülen Çin'in para politikasında atacağı adımlar da önümüzdeki süreçte küresel para politikası için belirleyici olacak. Merkez bankası son bir aydır şahinleşme sinyalleri veriyor. Son olarak dün alınan yeni bir karar daha yeni sıkılaştırma politikalarının yolda olduğuna işaret etti.
 
Tahvil faizi 14 ayın zirvesine çıktı

Çin Merkez Bankası (PBOC), geçen haftalarda ihracat ve kredi verileri sonrası sıkı para politikasına kırdığı dümene iyice asılmaya başladı. PBOC dün gösterge olarak alınan bir yıllık hazine tahvillerinin faizini yüzde 1,84'ten yüzde 1,92'ye kadar çıkardı. Böylece 1 yıllık hazine tahvillerinin faizi son 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

PBOC bu son hamlesi ile sıkı para politikasında da gaza bastı. Nedeni ise kriz boyunca izlenen gevşek para politikası ve artan risk iştahı ile aşırı değerlendiği düşünülen varlık balonlarının daha fazla şişmesini engellemek. Geçen hafta perşembe günü 3 aylık hazine tahvillerini yüzde 1,36 faizle satarak piyasaları şaşırtan merkez bankası bu adımı ile kantitatif gevşetme politikalarına son verebileceği izlenimi de uyandırmıştı. 1 yıllık tahvillerin faizini ikinci kez artırması ise merkezin bu tahvillere daha fazla ilgi çekmeye çalıştığı yorumuna da yol açtı. 1 yıllık tahviller 3 aylık tahvillere kıyasla daha fazla sermayeyi daha uzun zaman bağladığı için merkez bankası açısından daha etkili görülüyor. Merkez bankası bu faiz artırımları ile aynı zamanda enflasyonu da kontrol altına almayı hedefliyor.

Analistler yeni sıkılaştırma adımlarının ülkede enflasyon görünümüne ilişkin artan rahatsızlıkları yansıttığını savunuyor. Çünkü gevşek para politikalarının en büyük yan etkisi enflasyon. Bol keseden piyasalara sürülen likidite ve düşük faizler yüzünden mallar zamanla pahalanmaya başlıyor, tüketici enflasyonu başgösteriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/cin-kemer-sikmada-kararli-emlak-balonu-asiri-sisti_75886.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!