Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin'de Dev Su Aktarım Projesi

Cin, tarihin en büyük su aktarim projesini gerceklestirmeye hazirlaniyor. Güney'de zaman zaman sellere neden olan irmaklardaki suyun binlerce kilometr

YapiWorld
Çin'de Dev Su Aktarım Projesi

in, tarihin en büyük su aktarim projesini gerceklestirmeye hazirlaniyor. Güney'de zaman zaman sellere neden olan irmaklardaki suyun binlerce kilometre uzunlugundaki dev kanallarla Kuzey'deki kurak bölgelere aktarilmasi gündemde. Ancak proje maliyeti ve sosyal etkileri nedeniyle ciddi elestirilerle de karsi karsiya...
28.07.2002-BBC- Cin, zaman zaman sellerden etkilenen güney bölgelerindeki fazla suyu kuzeydeki kuraklik tehlikesi altindaki topraklara akitacak dev bir sulama projesine hazirlaniyor.
Cin'in resmi gazetlerinden birinin bildirdigine göre, tarihin en iddiali sulama projesinin baslamasi icin hükümetin yesil isik yakmasi yeterli.
Bittiginde Dünya'nin en büyük baraji olacak Three Gorges Dam projesini bile gecen maliyeti nedeniyle bu büyük yatirima ciddi sekilde muhalefet eden gruplar da bulunmakta.
Proje ilk kez 1958 yilinda önerildiginden beri, yilda 48 milyar metreküp suyu güneyden kuzeye tasiyacak kapasitede kanallarin nasil insa edilebilecegine iliskin calismalar plancilar ve mühendisleri mesgul etmekte.
Her biri 1000 kilometreden uzun olacak üc kanal ile Yangtze ve Hai ile Huai ve Sari Irmak birlestirilecek.
Teknik olarak en kolay ve 7 milyar dolarlik maliyeti ile en düsük fiyatli proje olan dogu kanali icin aralarindan tarihi Kraliyet Büyük Kanali'nin da bulundugu mevcut su yollari da kullanilacak.
Merkez ve bati güzergahlari icin binlerce kilometre uzunlukta kanal, su kemeri ve aralarinda suyu daha da kuzeye tasimak icin Sari Irmak'in da altindan gececek tünelin oldugu pek cok tünel insa edilecek.
Su Kaynaklari Bakan vekili Zhang Jiyao, planin her asamasi ile ilgili uzlasmaya varildigini acikladi.
Proje icinde yeralan firmalardan birinin üst düzey bir yetkilisi ise, projenin güzergahi üzerindeki alanlara yeterli su verilmeyecegine iliskin haberleri yalanladi. Bu proje etrafinda dönen spekülasyonlardan sadece birisi.
Proje, Yangtze nehrinin üzeridne daha batida insa edilmekte olana ve yüzbinlerce kisinin farkli yerlere yerlestirilmesini gerektiren Three Gorges Baraji projesinden bile daha pahali.
Projeyi elestirenler, Three Gorges Baraji'ndaki catlaklar ve zehirli atiklar gibi sorunlar cözülmeden yeni bir ise baslanmasina karsi cikiyorlar.
Bazi Cinli politikacilar ise, Ulusal Halk Kongresi'nde su nakli ile ilgili bir uzlasi olmamasindan sikayet ettikleri bildiriliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cinde-dev-su-aktarim-projesi_1235.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!