Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çin'de Elektrikli Bisiklet Patlaması

Çin’de hükümetin hava kirliliği gerekçesiyle büyük şehirlerde motosikletleri yasaklaması, tüketicileri elektrikli bisiklete yönlendirdi. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Avrupa’da iklimin ve çevrenin korunması gündeme geldiğinde, sık sık “e-mobilite”den, yani elektro ulaşım teknolojisinden söz ediliyor. Bugün büyük miktarda benzin yiyen

NTV
Çin'de Elektrikli Bisiklet Patlaması

Çin’de elektro ulaşım araçları gündelik hayata şimdiden girmiş durumda; ama iki tekerlekli olanlar. Elektro Bike, ya da elektro bisikletler 1-4 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Friedrichshafen kentinde yapılan “Eurobike” Fuarı’nın da ana konusunu oluşturuyordu. Peki, Şanghay’da elektro bisiklet piyasası nasıl? İşte Deutsche Welle’den Matthias von Hein'in Şanghay notları…

Elektro bisikletler sadece durdukları zaman gürültü yapıyorlar. Mesela elektro bisikletlerle dolu bir alana bisikletinizi park ederken -yanlışlıkla- alarma yol açtığınızda… . Ama onun dışında elektro bisikletler Şanghay sokaklarında sessiz-sakin yol alıyorlar. Şanghay’ın kuzeyindeki Kai-Kai bisiklet işletmelerinin şube müdürü Ye Jian, Çin trafiğinde şu an 140 milyon elektro bisikletin bulunduğunu ve bunların yardımcı motorlu bisikletlerden, eski Vespa görünümündeki bisikletlere kadar çok çeşitli olduğunu anlatıyor:
“Fiyatlar 200 Euro’dan 420 Euro’ya kadar değişiyor. Bazıları 24, bazıları da 48 voltla çalışıyor. Ağırlıkları 35 ile 50 kilo arasında. Gelecek ise lityum akülerin. Bu aküler hafif, temiz, kolay kullanılabiliyor ve bir yerden bir yere nakledilmeleri de kolay.”

Ancak şu an Çin piyasasındaki elektro bisikletlerin yüzde 95’inin klasik kurşun asitli akülerle çalıştığı, bunun da otomobil akülerindeki tekniğin aynısı olduğu belirtiliyor. Konunun uzmanı Ye Jian, kurşun asitli akülere sahip elektro bisikletlerin daha fazla yol kat edebildiğini, daha fazla yük taşıyabildiğini ve daha lüks görünümlü olduklarını söylüyor.

Çin’de elektro bisikletlerin yoğun bir biçimde yaygınlaşmasının nedeni ise devletin havayı büyük ölçüde kirlettikleri gerekçesiyle 90 büyük Çin kentinde hafif ve ağır motosikletleri yasaklama ya da sınırlandırma kararı alması. Üretici firmalar ve tüketiciler de yoğun olarak elektro bisiklete yönelmiş. Bunlara bir sınırlama olmadığı gibi, bisiklet şeridini kullanmalarına da izin var ve ehliyet de gerekmiyor. Bundan dolayı Çin’deki işletmelerin geçen yıl 24 milyon elektro bisiklet üretmiş olması hiç şaşırtıcı değil. Çinli üreticiler iç piyasadan sonra şimdi de dünya piyasalarını ele geçirme azmindeler. Nitekim geçen yıl itibarıyla 650 bin elektro bisikletin ihraç edildiği saptanıyor. Şanghay Bisikletçiler Birliği Genel Sekreteri Guo Jianrong: 
“Çin, elektro bisiklet dünya piyasasında başı çekiyor. Üretim teknikleri açısından da önde gidiyoruz. Ürünlerimiz, fiyat/performans kıyaslamasında Avrupa'dan daha iyi konumda. Bizde lityum akülü bisikletlerin fiyatı 300 Euro civarındayken, Almanya’da bunun fiyatı bin ile bin 500 Euro arasında değişiyor; bizim fiyatların uygunluğu ortada.” dedi.

Almanya’da iyi bir elektro bisiklet satın almak için uzun süre beklemek gerektiği ve fiyatların iki bin euro’ya kadar çıktığı da branşın yetkilileri tarafından açıklanıyor. Riese & Müller şirketinin yöneticisi Markus Riese, bu tür bisikletlerin özelliklerini şöyle sıralıyor:

“Bu bisikletlerin özellikle motorları ve şasileri yüksek kalitede. Yani; amortisörlü sele, hidrolik diskli frenler, güçlü motor ve güçlü aküye sahip bu bisikletlerle rahat ve güvenli bir biçimde, trafikte zorlanmadan saatte 45 kilometre hızla gidebiliyorsunuz.”

Almanya’nın Friedrichshafen kentinde çarşamba günü başlayan ve haftasonuna kadar devam edecek olan Elektro Bisiklet Fuarı’nda 42 ülkeden bin 100 katılımcı ürünlerini sergiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cinde-elektrikli-bisiklet-patlamasi-_82502.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!