Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çöpten 18 Milyon TL Çıkarttı

İlçe merkezinde taşeron firma yerine çöpleri kendi toplamaya başlayan Çankaya Belediyesi aylık 1.5 milyon TL kâra geçti. Yıllık karın 18-20 milyon TL'yi bulması bekleniyor. Pilot bölge konumunda olan ve çöp konteynırlarının yerleştirildiği Mebusevleri sakinleri de durumdan çok memnun.

Gazete Habertürk
Çöpten 18 Milyon TL Çıkarttı

İlçe merkezinde taşeron firma yerine çöpleri kendi toplamaya başlayan Çankaya Belediyesi aylık 1.5 milyon TL kâra geçti. Yıllık karın 18-20 milyon TL'yi bulması bekleniyor. Pilot bölge konumunda olan ve çöp konteynırlarının yerleştirildiği Mebusevleri sakinleri de durumdan çok memnun.

Çankaya Belediyesi temizlik hizmetinde özelleştirme kapsamını daraltarak başlattığı atağa çöp toplama yöntemini değiştirerek devam edince, belediyenin bütçesinde de bu durumun "yararı" kısa zamanda görüldü. Merkezi bölgelerin temizliğini taşeron firmalar yerine çöp toplamak için elemanlar istihdam ederek kendisi yapmaya başlayan belediye, aylık 1.5 milyon TL'ye yakın bir miktarı kar hanesine yazdırdı.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, merkezi bölgelerde sözleşmesi biten taşeron firmalarla anlaşma yapmadı. Bunun yerine belediye çöp toplama işini kendi olanaklarıyla yapmaya başladı. Belediye yetkilileri, sadece üç bölgenin ihale kapsamı dışına çıkarılmasıyla 2 milyon 795 bin TL olan bedelin 1 milyon 304 bin TL'ye düşürülerek aylık 1 milyon 491 bin TL'lik bir kazancın sağlandığını belirtti. Çankaya Belediyesi temizlikteki ikinci farklı uygulamayı da merkezi bölgelerde kadın temizlik işçileri çalıştırarak yaptı. Son olarak belediyenin tüm araçlarını araç takip sistemine alan belediye, şimdi de konteynır uygulamasına başlıyor.

Çöpler artık konteynıra

Tanık, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde AR-GE ekibi kurup sistem yenileme çalışmaları yaptırarak çöp toplama sisteminde köklü değişiklikler yaratmayı amaçladı. Sistemin oturmasının ardından Çankaya'da uzun süredir olmayan çöp koyteynırı sistemini geri getirdi. İlk uygulama 30 konteynır yerleştirilen Mebusevleri Mahallesi'nde başlatıldı. Semt sakinlerinin katılımıyla projelendirilen çalışmada önce kaldırım düzenlemeleri yapıldı sonra da 770 litrelik konteynırlar yerleştirildi. Artık Mebusevleri sakinleri çöplerini kaldırıma, ağaç diplerine değil, saat 21.00'de bu konteynırlara bırakacaklar. Bu durumdan son derece memnuk oldularını belirten Mebusevleri sakinleri, "Artık çöplerimiz yollarda durmuyor, sağlıklı ve Başkent'in en güzel yerlerinden biri olan mahallemize yakışır nitelikteki konteynırlar ile temizlik ve hijyen alanında da öncülüğümüzü kimseye kaptırmamış olduk" yorumlarında da bulundular.

Çöp toplama işinin belediye tarafından yapılmasının ve konteynır sistemisine geçilmesinin çok iyi geri dönüşümler olduğunu belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Yeni toplumcu belediyecilik anlayışımız gereği bu zamana kadar süregelen hizmetlere günümüzün gereğince bilimsel çözümler üretip, daha sağlıklı, daha temiz bir kent oluşturmayı hedefliyoruz. Merkez olarak kabul ettiğimiz Kızılay, Bahçeli-Emek, Maltepe'de bulunan 17 mahallenin günlük ortalaması 200 tonu bulan çöpünü 17 çöp toplama aracı ve 79 işçimizle kendimiz yapıyoruz. Sadece bu bölgeleri özelleştirme kapsamı dışına çıkararak 1 milyon 491 bin TL'lik kamu kaynağını korumuş olduk" dedi. Tanık, Mebusevleri ile başlayan konteynır uygulamasının Çankaya bölgesinin geneline uygulanacağını söyledi.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/copten-18-milyon-tl-cikartti_80942.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!